KözéletVásárhelyen is folytatódik

2018. október 23., kedd
 
Vásárhelyen is folytatódik

Csongrád megyében a tavalyi kampányhoz képest 8 százalékkal nőtt a humán papilloma vírus elleni védőoltást igénylők aránya.

 

 

 

 

 

 

Az előzetes felmérések alapján a 2018/2019-es tanévben 7. osztályos lányok körében 1735-en jogosultak a térítésmentes védőoltásra. A kiosztott szülői nyilatkozatok 99,3 százalékát küldték vissza, ebből 1435-en nyilatkoztak úgy, hogy igénylik gyermekük számára az oltás beadását - ez a jogosultak 82,7 százaléka. A járások közül a legnagyobb arányban a Hódmezővásárhelyi – Makói járásban élnek a lehetőséggel, itt a jogosultak 88 százaléka kérte az oltást, ezt követi Szentes járás 84,4 és Szeged járás 80,9 százalékkal. A védőoltási kampányban 102 oktatási intézmény vesz részt.

 

A HPV elleni védőoltás a 2018/2019-es tanévben is térítésmentesen igényelhető a 7. évfolyamba járó leányok számára. A védőoltáshoz a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott betegségek elleni, GARDASIL 9 elnevezésű vakcinát biztosítja az állam. Azok a leánytanulók vehetik igénybe, akik betöltötték 12. életévüket és 2018 szeptemberében kezdték meg az általános iskola 7. évfolyamát.A védőoltás önkéntes, beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. Az oltóanyagok osztása Csongrád megyében folyamatosan zajlik, a vakcinák döntő része már az iskolaorvosoknál van, akik iskolai kampányoltás keretében beadják az érintetteknek. A védettség kialakításához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2018 októberében, a másodikat pedig 2019 tavaszán kapják meg a lányok. A védőoltás beadása a szexuális élet megkezdése előtt nagyon fontos, életet menthet!

 

Az EVP keretein belül Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008 őszétől alanyi jogon, ingyenesen biztosítja a 13 éves, 7. osztályos vásárhelyi leányok méhnyakrák elleni Humán Papilloma Vírus (HPV) védőoltását, mely az első korosztálynál meg is kezdődött: a 7. osztályos leányok több mint 90%-a részesült már az első 2 oltásban.

A 2008-as induláskor csak azokat oltották be, akiknek a szülei is hozzájárultak. Akkor 261 lány közül 237-nek engedélyezték a szülei az oltást. 10 éve az országban 26 városban kaphatták meg ingyenesen a méhnyak-rák elleni védőoltást a diákok, azonban Hódmezővásárhelyen volt a legnagyobb az érdeklődés. A 13 éves lányok 92 százaléka kapta meg a HPV elleni oltás első injekcióját. A teljes védettséghez összesen három oltás kell.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az önkéntes állatvédők filléres gondjai

Az önkéntes állatvédők filléres gondjai

A városban a legaktívabb Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének tagjai hálásak...
Egy minden várakozást felülmúló akció

Egy minden várakozást felülmúló akció

Kitűnő ötletnek bizonyult a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által Hódmezővásárhelyen először...
 

És ezt már olvasta?

Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.
 
A múlt felidézése a jelen tanulságaként
A múlt felidézése a jelen tanulságaként A Raoul Wallenberg Egyesület idén is Hódmezővásárhelyen rendezi meg az országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját.
 
Múzeumi szomszédolás
Múzeumi szomszédolás A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai szakmai látogatás tettek Vásárhelyen.
 
A korizás egyelőre jegelve
A korizás egyelőre jegelve Már csak víz és hideg idő kell és idén télen is lehet korizni a Kossuth téren. A két feltétel közül az első azonnal teljesíthető, míg a másodikra még várni kell.
 
Egy nap a kis lila polippal
Egy nap a kis lila polippal A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel.
 
Időben jelzett és ezzel életet mentett
Időben jelzett és ezzel életet mentett Az Ábrai Károly utcából érkezett a lakossági bejelentés, miszerint a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid jelző készülék sípoló riasztással jelez.