BulvárEgy minden várakozást felülmúló akció

2018. október 22., hétfő
 
Egy minden várakozást felülmúló akció

Kitűnő ötletnek bizonyult a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által Hódmezővásárhelyen először megszervezett használaton kívüli vagy rossz elektronikai eszközök gyűjtése.

 

 

 

 

 

Már a végső számadat nagysága, azaz az összegyűlt 50 tonna elektronikus hulladék a siker bizonyitéka. Egyúttal megmutatta, hogy a felelős gondolkodás ha kicsiben is, de mégis jelentősen hozzá tud járulni környezetünk kíméléséhez. Ugyanis ezekben az eszközökben olyan veszélyes anyagok találhatóak, amelyek ha a kukába kerülnek és a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, akkor a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak vagy égetés során a levegőbe juthatnak, ezáltal pedig veszélyeztethetik a környezetet.

 

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciójaként Vásárhelyen szervezett gyűjtést, október 21-én 9-től 18 óráig a Family Center parkolójában. Már az első órákban látható volt, hogy egy konténer nem is lesz elegendő.

 

Az ötven tonnányi elektronikus hulladék, összetétele vegyes képet mutatott. Régi monitorok, TV készülékek adták a gerincét, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a led technika kiszorította a hagyományos képernyőket, akár számítógépezésről, akár TV-zésről legyen szó. Arról nem is beszélve, hogy a markáns reklámozás hatására a HD, UltraHD lapos TV-k iránt hatalmasra nőtt a kereslet, ami feleslegessé tette a régi készülékeket. A konténerekben mosógéptől hűtőig, nyomtatótól, mikrohullámú sütőig, a háztartási és szórakoztató elektronika teljes palettája felvonult. Az 50 tonnányi hatalmas mennyiségen végig tekintve, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a sok felesleges ipari termék csak egyetlen város, egyetlen napra meghirdetett – méltán nagysikerű – akciója volt. Hazánkban közel 60 olyan település van, amelynek a lakossága a 20 ezer főt meghaladja.

A kérdés megválaszolatlan marad: vajon még mennyi elektronikai hulladék "szunnyadhat" a hazai háztartásokban?  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Segített a kamerarendszer

Segített a kamerarendszer

A szatymazi férfit Vásárhely nevezetességeinek értékeinél jobban érdekelték a...
Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Kellemes feladat egy sün átteleltetése

Itt az ősz, a hideg idő. Fontos odafigyelnünk a sünökre, főleg a kölyök tüskésekre. A...
 

És ezt már olvasta?

Konferencia a Hunyadiak koráról
Konferencia a Hunyadiak koráról Az Országházban rendeztek konferenciát a Hunyadiaktól napjainkig címmel. Miklós Péter is tartott előadást.
 
Átadták az új makói levéltárat
Átadták az új makói levéltárat A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.
 
Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.