KözéletTisztújítás lesz a Csongrád megyei Agrárkamarában

2017. október 27., péntek
 
Tisztújítás lesz a Csongrád megyei Agrárkamarában

A közelgő tisztújítás apropóján tartottak sajtótájékoztatót Vásárhelyen. Leköszönt Kispál Ferenc. A megyei agrárkamara élére, az eddigi alelnököt Szél Istvánt, Székkutas polgármesterét javasolják.

 

 

 

 

 

 

A kormány stratégiai partnerének tekinti az agrárkamarát (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), és kész arra, hogy a közelgő tisztújítást követően új együttműködési megállapodást kössön a szervezettel - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

 

Lázár János az agrárkamarai választásokat megelőzően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a szervezet felállítása a magyar agrárium megújítása érdekében tett fontos lépés volt. Hozzátette: első ciklusában az agrárkamara jól dolgozott, további megerősítésére, feladatokkal, felelősséggel való ellátására van szükség.

A politikus azt kérte a kamara 370 ezer választásra jogosult tagjától, november 3-án vegyenek részt a tisztújításon. Azt javasolta, szavazatukkal a kisbirtokosok érdekszövetségét, a Magoszt (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) támogassák.

A magyar agrárium hagyományai és teljesítménye alapján a magyar gazdaság húzóágazata lehet, jelentősen hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához. A kormány célja, hogy növekedjen a mezőgazdaság GDP-n belüli aránya és minél több család megélhetéséhez járuljon hozzá az ágazat - hangsúlyozta a miniszter.

Lázár János rámutatott, a mezőgazdaság döntő jelentőségű a vidék számára. A kistelepüléseken az életfeltételek, a kereseti viszonyok javításában a szektornak óriási szerepe van. Jelenleg 180 ezren kapnak földalapú támogatást, ezt a kört a kormány bővítené.

A kormány stratégiai célja a kis- és közepes gazdálkodók erősítése, ez érvényesül a támogatás- és a földpolitikában is. Az állam az elmúlt években 270 milliárd értékben 200 ezer hektárnyi földet adott el döntően a kisbirtokosoknak, ezzel vagyonhoz, termelési eszközhöz juttatva őket - tudatta a politikus.

A cél az, hogy a magyar emberek élelmiszer-szükségletét a hazai mezőgazdaság és feldolgozóipar elégítse ki. Szeretnénk önellátásra berendezkedni - közölte a miniszter.

Lázár János szerint a kormány és Brüsszel között a következő évek legnagyobb vitája a magyar termőföld értékesítésének kérdése lesz. A kormány - ahogy eddig is - mindent el fog annak érdekében követni, hogy a termőföld magyar tulajdonban maradjon.

 

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, a kamara segítséget tud nyújtani az agrárium teljes vertikumának, képes a magyar vidéket kiszolgálni.

A következő uniós költségvetési ciklusban változik a közös agrárpolitika, az az ország lesz sikeres, amelyik képes gazdálkodóinak minőségi szolgáltatást nyújtani, annak érdekében, hogy igénybe tudják majd venni a támogatásokat - közölte az Országgyűlés alelnöki posztját is betöltő politikus.

A közelgő érdekképviseleti tisztújításról az elnök kifejtette, az országban a kamara irányítása mindenhol a gazdák kezében van, a választásokon ezt kívánják megtartani.

Jakab István úgy fogalmazott, a kamara Csongrád megyei szervezete példaértékű munkát végzett az elmúlt években. Azt javasolta, hogy a megyei szervezetet a most leköszönő alapító elnök, Kispál Ferenc után Szél István (Fidesz-KDNP), Székkutas polgármestere, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör vezetője irányítsa.

 
 
VH-MTI
 

Olvassa el ezt is!

A tabella éllovasa érkezik Vásárhelyre

A tabella éllovasa érkezik Vásárhelyre

A Vásárhelyi Kosársuli - OSE Lions meccs több szempontból is érdekes lesz, hiszen vendégek másodedzője...
Tavaszra kész lesz az elkerülő

Tavaszra kész lesz az elkerülő

Tudta? 820 fát és 130 ezer darab cserjét is ültetnek. A közvilágítást összesen 161...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.