KözéletTisztújítás lesz a Csongrád megyei Agrárkamarában

2017. október 27., péntek
 
Tisztújítás lesz a Csongrád megyei Agrárkamarában

A közelgő tisztújítás apropóján tartottak sajtótájékoztatót Vásárhelyen. Leköszönt Kispál Ferenc. A megyei agrárkamara élére, az eddigi alelnököt Szél Istvánt, Székkutas polgármesterét javasolják.

 

 

 

 

 

 

A kormány stratégiai partnerének tekinti az agrárkamarát (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), és kész arra, hogy a közelgő tisztújítást követően új együttműködési megállapodást kössön a szervezettel - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

 

Lázár János az agrárkamarai választásokat megelőzően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a szervezet felállítása a magyar agrárium megújítása érdekében tett fontos lépés volt. Hozzátette: első ciklusában az agrárkamara jól dolgozott, további megerősítésére, feladatokkal, felelősséggel való ellátására van szükség.

A politikus azt kérte a kamara 370 ezer választásra jogosult tagjától, november 3-án vegyenek részt a tisztújításon. Azt javasolta, szavazatukkal a kisbirtokosok érdekszövetségét, a Magoszt (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) támogassák.

A magyar agrárium hagyományai és teljesítménye alapján a magyar gazdaság húzóágazata lehet, jelentősen hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához. A kormány célja, hogy növekedjen a mezőgazdaság GDP-n belüli aránya és minél több család megélhetéséhez járuljon hozzá az ágazat - hangsúlyozta a miniszter.

Lázár János rámutatott, a mezőgazdaság döntő jelentőségű a vidék számára. A kistelepüléseken az életfeltételek, a kereseti viszonyok javításában a szektornak óriási szerepe van. Jelenleg 180 ezren kapnak földalapú támogatást, ezt a kört a kormány bővítené.

A kormány stratégiai célja a kis- és közepes gazdálkodók erősítése, ez érvényesül a támogatás- és a földpolitikában is. Az állam az elmúlt években 270 milliárd értékben 200 ezer hektárnyi földet adott el döntően a kisbirtokosoknak, ezzel vagyonhoz, termelési eszközhöz juttatva őket - tudatta a politikus.

A cél az, hogy a magyar emberek élelmiszer-szükségletét a hazai mezőgazdaság és feldolgozóipar elégítse ki. Szeretnénk önellátásra berendezkedni - közölte a miniszter.

Lázár János szerint a kormány és Brüsszel között a következő évek legnagyobb vitája a magyar termőföld értékesítésének kérdése lesz. A kormány - ahogy eddig is - mindent el fog annak érdekében követni, hogy a termőföld magyar tulajdonban maradjon.

 

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, a kamara segítséget tud nyújtani az agrárium teljes vertikumának, képes a magyar vidéket kiszolgálni.

A következő uniós költségvetési ciklusban változik a közös agrárpolitika, az az ország lesz sikeres, amelyik képes gazdálkodóinak minőségi szolgáltatást nyújtani, annak érdekében, hogy igénybe tudják majd venni a támogatásokat - közölte az Országgyűlés alelnöki posztját is betöltő politikus.

A közelgő érdekképviseleti tisztújításról az elnök kifejtette, az országban a kamara irányítása mindenhol a gazdák kezében van, a választásokon ezt kívánják megtartani.

Jakab István úgy fogalmazott, a kamara Csongrád megyei szervezete példaértékű munkát végzett az elmúlt években. Azt javasolta, hogy a megyei szervezetet a most leköszönő alapító elnök, Kispál Ferenc után Szél István (Fidesz-KDNP), Székkutas polgármestere, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör vezetője irányítsa.

 
 
VH-MTI
 

Olvassa el ezt is!

A tabella éllovasa érkezik Vásárhelyre

A tabella éllovasa érkezik Vásárhelyre

A Vásárhelyi Kosársuli - OSE Lions meccs több szempontból is érdekes lesz, hiszen vendégek másodedzője...
Tavaszra kész lesz az elkerülő

Tavaszra kész lesz az elkerülő

Tudta? 820 fát és 130 ezer darab cserjét is ültetnek. A közvilágítást összesen 161...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy nagy emberáldozatot követelő csata története
Egy nagy emberáldozatot követelő csata története Pintér István történelemtanár, amatőr történész mutatta be a tanulóknak az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit. Képekkel!
 
Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!