GazdaságTavaszra kész lesz az elkerülő

2017. október 24., kedd
 

A befejező munkálatok megkezdésével októbertől célegyenesbe fordul a 47 sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszának – 2016 novembere óta tartó – építése.

 

 

 

 

(Fotók: NIF Zrt.)

 

 

 


A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője a Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta, hogy az idén február közepén újra indult építkezést nagytömegben a humusz leszedésével, talajkezeléssel, töltésalapozással, töltésépítéssel folytatták.

Ez naponta 12-14 ezer köbméter föld megmozgatását jelentette. A nyár elejére a magas töltések, nagytömegű földmű építések nagyrészt elkészültek, ezen kívül a főpálya alatti átereszek építése, gáz- hírközlési- és elektromos közműkiváltási munkák és a régészeti feltárások is lezárultak.

Júliusban indultak az aszfaltozási munkák, melyek a főpályán – a csomópontokat és hidakat leszámítva – októberre lezárulnak. Időközben a magas töltések süllyedése lezajlott, így e szakaszokon is megkezdődhet a pályaszerkezeti rétegek építése.

Folyamatos a rézsűs felületeken a humuszterítés, és megkezdődtek a padka feltöltési munkák is. Ezek után októbertől szakaszosan elindulnak a növénytelepítési- és a forgalomtechnikai munkálatok. A teljes beruházásban összesen 440.000 m2-en füvesítenek, 820 fát és 130.000 cserjét ültetnek.

A forgalomtechnikai munkálatokhoz 8600 m2 burkolati jelet festenek fel, 100 db útburkolati prizmát, 460 db KRESZ táblát, és több mint 24 km szalagkorlátot telepítenek.

 

Megkezdődik a közvilágítás kiépítése is: a Rárósi úti, a Mártélyi úti, a Bodzási úti csomópontnál, a kerékpáros alujárónál és a körhídnál összesen 161 kandelábert helyeznek el.

A beruházás keretében három helyen épül zajárnyékoló fal – a Cigány-ér és a Körtvélyesi út környezetében, valamint a körhíd Hódmezővásárhely felöli lehajtójánál – összesen 276 m hosszban.

 

A körhídnál a fel- és lehajtó ágakon szegélyek építése, vasszerelése, zsaluzása, betonozása, a szegélyek alatti szigetelés, a támfalak között a cementstabilizációs útalap építése, pályalemez építése folyik. A körhídon a jövő héten befejeződött a felszerkezet építése, itt az aszfaltozás is megkezdődik.

A Körtvélyesi útnál épülő kerékpáros aluljárónál a falak külső szigetelése van folyamatban. A Békéscsaba-Szeged vasútvonal felett épülő hídnál is aszfaltoznak.

 

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője azt hangsúlyozta: „A következő időszakban nagyobb változás a 45 sz. főúti csomópontnál épülő hídnál várható. A hídfők teljes befejezése, a pályalemez szigetelése és szegélyépítés gyors ütemben zajlik, hiszen ahhoz, hogy a híd alatt is be lehessen fejezni az elkerülő út építését, ahhoz el kell bontani a jelenleg a forgalom által használt ideiglenes terelő utat, ehhez viszont a forgalmat novemberben már át kell terelni az új hídra.”

 

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai források felhasználásával valósul meg. A kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítő Kft. által alkotott konzorcium végzi, a kivitelezés nettó összege 27,9 milliárd forint. 2018 tavaszán az átmenő forgalomban közlekedők már biztonságosan elkerülhetik Hódmezővásárhely városát.

 
 
B.Sz.Z.-NIF Zrt.
 

Olvassa el ezt is!

Nem lesz tram-train megálló Kishomokon

Nem lesz tram-train megálló Kishomokon

A vásárhelyi Közgyűlésen történt bejelentés után, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt...

Tarolt a Hód Fitness Dublinban

Tarolt a Hód Fitness Dublinban

Nagyszámú magyar klub, egyesület, köztük a hódmezővásárhelyi Hód Fitness SE 15 fős csapata mutatta...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.