BulvárTiszteletre méltó elszántság

2017. szeptember 1., péntek
 
Tiszteletre méltó elszántság

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy sikerül-e elutaznia egy olyan világversenyre, amire sok-sok hónap kemény munkája révén szerzett jogot.

 

 

Fotó: VH

 

 

 


Egy bajnokság, amely óriási mérföldkő a 10 éves hódmezővásárhelyi Márkus Molli életében és bizony nagy tétel családja költségvetésében, mivel 1000 kilométer távolságra van Hódmezővásárhelytől és 11 napig tart.

 

A Fekete-tenger partján, Mamaia-ban rendezik szeptember 4. és 15-e között az Ifjúsági Sakk Európa-bajnokságot, amelyre Molli úgy nyert jogot, hogy idén júniusban magyar bajnok lett a Korcsoportos Nemzeti Sakkbajnokságon.

 

Igen ám, de a Varga Tamás Általános Iskola ötödikes diákjának 4-5 éve folyamatosan hiába van tele a szobája csillogó kupákkal és érmekkel, a nehéz körülmények között élő családnak ez nem fényesíti meg az életét, hanem még több megoldásra váró feladat forrása.

 

A 10 éves Molli persze nem a forintokkal való sakkozásra, hanem a valódi fekete-fehér táblára koncentrál.

Nem is akárhogy! Sok gyerek számára a nyári vakáció a nagy játékok, strandolás, kirándulás várva várt időszaka. Márkus Molli azonban idén is a sakktábla előtt töltötte a nyarat, mert állhatatosan elhatározta, hogy nyerni akar! 11 nap alatt 9 forduló vár rá az Európa minden országából érkező 94 fős mezőnyben.  

Ehhez nagyszerű felkészítői vannak: Tőkés János, aki a kezdetektől edzi a kislányt, és most szinte napi forgóban Ádók János mester és Papp Petra női nemzetközi nagymester, a magyar női válogatott tagja segíti Mollit a sakk mélyebb gondolkodásmódjának elsajátításában.

 

Ám majdnem veszélybe került a romániai EB részvétel, mert bár a Magyar Sakkszövetség fizeti Molli teljes költségét, és részben az őt elkísérő édesanyjáét is, de a 11 napos kint tartózkodás így is jelentős plusz költséggel jár.

Molli nemrég igencsak nagy sírásban tört ki, amikor édesanyja elmondta neki, a verseny részvételek mennyire megterhelik a családi költségvetést, pláne hogy egy 10 éves kislány egyedül nem utazhat.

 

Most azonban sikerült anyagi segítséget szerezni, és így nem vész kárba a kislány sok hónapnyi munkája. Anyagilag segíti őket a hódmezővásárhelyi Radnai József Alapítvány a Sakkozás Jövőjéért, és felbukkant egy önzetlen szponzor, egy rally-versenyző, Lajosházi Csaba személyében, aki egyszerűen azért segít, hogy Molli álma megvalósulhasson.

 

A törékeny, szerény, csendes pici lány a sakkozók körében „Rettenetes Molliként” ismert, mert amilyen bájos kislány, olyan kemény, rámenős a sakktáblánál.

Így aztán ismerve elszántságát, meg is fogja valósítani a távoli jövőre vonatkozó nagy tervét is, hogy mint példaképe Papp Petra, egyszer ő is mester lesz és majd sakkot oktat.

 

Addig azonban további sok-sok edzés vár rá, és amíg a vásárhelyi Márkus Molli az iskolában és a sakktábla előtt jeleskedik, édesanyjának hasonló sakkjátszmái vannak a családi költségvetéssel, mert - mint mondja - az nem lehet hogy ne teljesüljön a kislánya nagy álma. 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Egy egyszerű történet

Egy egyszerű történet

A 86 éves vásárhelyi Mária néni napokig nem vette fel a telefont. A tűzoltók a betört ablakon keresztül...
Keserű vásárhelyi sztori

Keserű vásárhelyi sztori

Amíg a Nyizsnyai utcában a fiatalember egy idős földre esett férfin segített, szégyenletes módon...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.