Kultúra, oktatásSzent Gellért Fesztivál Szegeden

2017. szeptember 15., péntek
 
Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Igazi komolyzenei ritkaságok, fiatal hazai tehetségek szólóműsorai, kamara- és katonazenekari koncert, valamint jótékonysági est is szerepel a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, a vértanú Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódó szegedi, tizedik fesztivál programjai között. 

 

 

 

 

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta: egy évtizede azzal a szándékkal hívták életre a fesztivált, hogy az egyházmegye a kultúra területén is jelen lehessen a város életében. A Szent Gellért Fesztivál kiváló lehetőséget teremt arra, hogy programjai révén azok számára is meghatározó kulturális élményt nyújtson, akik a személyes hit révén nem kötődnek szorosan a hívőközösséghez, az egyházközösséghez - tette hozzá.

Hangsúlyozta: Szent Gellért szerény aszkéta élete, áldozatos munkája, segítőkészsége, nevelői következetessége, valamint minden tettében megnyilvánuló szeretete valamennyiünk számára követendő példa. Az iránta érzett tiszteletből viseli nevét a szegedi Gál Ferenc Főiskola Zenetudományi Intézetének keretében működő Szent Gellért Akadémia és az évente rendezett zenei programsorozat.

 

A szeptember 24-től október 1-jéig tartó jubileumi fesztivál Szent Gellért ünnepén a szegedi székesegyházban ünnepi szentmisével veszi kezdetét. Tímár Ildikónak a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában megnyíló nemezkiállítását a Szent Gellért Akadémia zenekarának és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Vaszy Viktor Kórusának koncertje követi szintén a székesegyházban. Az együttest, amely szeptember 26-án a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is megtartja hangversenyét, a fesztivál alapítója, Robert Christian Bachmann és a dél-koreai Yoon Kuk Lee vezényli. 

 

A fesztivál zenekara a fogadalmi templomban szeptember 25-én Mozart-művekből válogatva is tart egy szimfonikus koncertet, majd szeptember 30-án katonazenekari hangverseny helyszíne lesz a székesegyház. A vendégelőadók mellett hallható lesz a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskoláinak gyermekkórusa és a katonazenekara is. 

 

A salzburgi Mozerteum Egyetem szólistáinak közreműködésével dalestre várják az érdeklődőket szeptember 27-én a Szegedi Dóm Látogatóközpontba. Az est során Schubert, Schumann, Brahms, Mahler és Srtauss művei hangoznak el. A látogatóközpont Bach barokk csellóra írt műveiből válogatott kamarakoncertnek is otthont ad szeptember 29-én.

 

A komolyzenei hangversenysorozathoz tudományos előadások is kapcsolódnak. A meghívott professzorok értekezéseit a Zene és az agy témakörben a Gál Ferenc Főiskolán hallgathatják meg az érdeklődők. 

 

A Szent Gellért Fesztivál a zene világnapján jótékonysági koncerttel zárul a Szegedi Nemzeti Színházban. Az Ezerarcú muzsika címet viselő est bevételét a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ajánlják fel. A hangversenyen Kokas Katalin, Sebestyén Márta, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Gyüdi Eszter, Szélpál Szilveszter és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködik majd. 

 

Rádi Katalin, a civil szervezet alapítója elmondta: az idei bevétel egy részét idén is új anyaszobák kialakítására és a már meglévők felújítására fordítják, továbbá az intenzív ellátást segítő sürgősségi kocsikat vennének a szegedi gyermekklinika, a kecskeméti és a gyulai kórházak számára. 

 

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere a sajtótájékoztatón bejelentette: a jubileumi fesztiválra megjelent CD-n Tóth Péter zeneszerző a vértanú tiszteletére 2015-ben írt Szent Gellért-oratóriuma is hallható, amely a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a szimfonikus zenekar felkérésére készült. 

 

A Szent Gellért Akadémia zenekarát 2008-ban Kiss-Rigó László püspök felkérésére az intendáns Robert Christian Bachmann azzal a céllal alapította, hogy fiatal hivatásos zenészeket gyűjtsön össze Szent Gellért szellemében. Az együttes Robert Christian Bachmann irányításával, valamint Yoon Kuk Lee zeneigazgató segítségével évről évre innovatív szimfonikus műsorokat mutat be, amelyekben a múlt mesterművei és a kortárs zeneszerzők darabjai egyaránt helyet kapnak.

 

Olvassa el ezt is!

Szezonkezdés vereséggel

Szezonkezdés vereséggel

A harmadik negyedben még visszajött, de nem tudott nyerni idegenben, az MTK Törökbálint ellen a Vásárhelyi...
Nyitott Templomok Napja Vásárhelyen

Nyitott Templomok Napja Vásárhelyen

Három egyházi intézmény nyitja nyitja meg kapuit az érdeklődőknek. Hívők és nem hívők egyaránt...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.