MozaikHódmezővásárhelyi ételek nyomában I.

2015. november 4., szerda
 
Hódmezővásárhelyi ételek nyomában I.

Minden családban megvannak a jól bevált, sokszor titkos receptek egy-egy levesre, sültre, pörköltre, süteményre. A szó legtágabb értelmében ezek azok a tradicionális ételek, melyek mindenkinek eszébe jutnak, ha hallják ezt a kifejezést.

 

 

 

 

„Az anyukám húslevese, na olyat nem tud senki sem! A nagyapám marhapörije, na azután még a bográcsot is kinyalták a vendégek! A dédnagyanyám almás bélese, olyat azóta sem ettem!” És így tovább. Ez így is van rendjén. Mindenkinek azt jelenti a hagyományos, a tradicionális, amit már szülei, nagyszülei, vagy csak a jelenlegi családja évek, évtizedek óta főz, süt.

Azonban mos ennél egy kicsit mélyebbre kell ásnunk. Hiszen a cél az, hogy olyan ételeket, étkezési szokásokat találjunk, amelyek vidékünkre jellemzőek, és esetleg találjunk olyat is, ami csak erre a vidékre, azon belül is a röviden Vásárhelyi kistérségre jellemző. Ez a „Vásárhelyikum”.

A vizsgálatunk két szálon kell, hogy folyjék. Az egyik szál a történelmi múlt vizsgálata, hiszen a tradíciók nem egy két generáció étkezési szokásaiban jelentkezhetnek, hanem a térség több száz, akár ezer éves múltjában is. A másik szál, pedig a társadalmi réteg tagozódásából adódó eltérő étkezési szokások.

Ha egy térség étkezési kultúráját, étkezési szokásait, és ebből adódóan az étkezési hagyományait, a hely, a térség lehetőségei, adottságai, és az ezeket kiaknázni igyekvő lakosság igyekezete, tanulni akarása alakítja ki, határozza meg. Ha megváltozik valamelyik összetevő, megváltoznak a szokások is.

 

Levesek

„Mint az ország több paraszttelepülésén, Vásárhelyen is kiemelt jelentőségű fogása az étkezésnek a leves. Jelentése azonos az „étel” szóéval. Ilyen értelemben hangzott el: „Étel (leves) nélkül nem ér az ebéd sömmit.” A levesek a szabadkéményes konyhában vasháromlábon cserépfazékban főttek. Fűtési szezonban a kemencébe tolták be a fazekat.” (Herceg Mihály: Vásárhelyi parasztételek)

A vásárhelyi és környéki ember igen sokféle finom levest készített, mindenféle zöldségből, hüvelyesből, gyümölcsből, nyers és füstölt húsból. Az egyszerű néhány alapanyagot igénylőtől egészen az összetett sok belevalóig.

 

A levesek között, sok igazi hungarikumként is felfogható vásárhelyikumot találunk. Az egyik az alapeljárás az úgynevezett suhintás, melyet, ha használtak is másfelé az országban, mégis ennek a kistérségnek a jellemzője. A suhintott (suhantott) leves lényege, hogy a forrásban lévő levesre a külön serpenyőben forró zsíron megpirított őrölt pirospaprikát ráöntik és ez egy jellegzetes sistergő hangot hallat. Nagyon vigyázni kell, hogy ne égjen meg a paprika, mégis forró legyen, mert csak így adja ki a jellegzetes hangot és ízt. Lisztet nem szabad beletenni, mert az már a rántás. Jellegzetes, különleges és igen finom ízt kölcsönöz többféle levesnek. Az alapleves lehet zöldséges, krumplis, tarhonyás, tésztás is.

 

Másik vásárhelyikumnak számító suhintással ízesített leves a táskaleves, melyet ismerünk kötözött táska és túros-táska változatban is. Mindkettő esetében egy zöldséges alaplevest kell főzni, közben tojásból, lisztből és pici sóval tésztát gyúrni és nagyon vékonyra nyújtani. (Lásd receptünket!)

Az első esetében a nagyobb négyzetekre vágott tésztát olvasztott zsírral kell megkenni, borsozni, - ez az alapváltozat – vagy/és kenyérbelet és pirított vöröshagymát szórni még rá, - bővített változat - majd egy trükkös tekerési eljárással kis táskákat hajtani/kötözni belőle, és a levesben készre főzni. A második esetben sós túros tölteléket rakunk a tésztába, ebből készítünk táskákat, és főzzük ki a levesbe. A gondos gazdaasszony vagy főzőember gondolt arra is, hogy legalább kétszer annyi túróstölteléket csináljon, mint amennyi a levesbe kellet, és így a maradék táskákat forró zsírban ropogósra kisütve igen ízletes második fogást adott a leves után.

 

Próbálja ki!

Ennivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

 

Kapcsolódó cikkünk:


Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum II.

 

 

 
 
VH-Csáki Zsolt
 

Olvassa el ezt is!

10 százalékos emelést javasolnak

10 százalékos emelést javasolnak

A jövő évi minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolja a...

Ingázóknak jó hír

Ingázóknak jó hír

Az alkalmanként utazókon kívül, 4500 hódmezővásárhelyi dolgozót és diákot...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.