MozaikEnnivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

2016. május 8., vasárnap
 
Ennivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

Ismét visszatérnek az egyszerű paraszti ételek. Nemcsak a vékonyabb pénztárca miatt, hanem divat lett a hazai ízek, a hungarikum felfedezése. A vásárhelyi jellegzetességeket is keressük: a régi recepteket. Bennük nagyanyáink leleményessége, ahogy a néhány hozzávalóból fantasztikus ételeket varázsoltak az asztalra sokszor olcsó, egyszerű, de annál finomabbakat.

 

 

 

 

Kötözött táskaleves

(Hódmezővásárhelyi jellegzetes étel)

 

 

Hozzávalók a táskához:

 

2 tojás,

15-20 dkg liszt,

1 fej vöröshagyma,

10-15 dkg kenyérbél,

3 evőkanál zsír, só, bors.

 

A leveshez:

 

Ízlés szerint 1-2 darab sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, paszternák, édes csöves paprika, vöröshagyma, fokhagyma, zsír, őrölt pirospaprika.

 

 

Elkészítés:

 

A két tojással, sóval, kevés vízzel levestésztát gyúrunk. Rugalmasnak, mégis nyújthatónak kell lennie a tésztának. Kinyújtjuk minél vékonyabbra. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk tört (őrölt) borssal, megszórjuk zsírban megpirított apróra vágott hagymával és pirított kenyérbélmorzsával, sózzuk. Feltekerjük ujjnyi vastag rúdformára, 10-15 cm-es darabokra vágjuk, és a végeit összehajtva, megcsavarva, vagy a végeit összenyomva és egy kis csomót kötve rá, kis táskákat képezünk belőle. A majdnem kész levesbe lassú tűz mellet belefőzzük a táskákat.

 

 

Leves: Zsiradékon a kockára vágott zöldségeket megpirítjuk/dinszteljük, sózzuk, borsozzuk, esetlegesen kevés köménnyel ízesítjük, felöntjük vízzel, forraljuk. Amikor megpuhultak a zöldségek, de még nem esnek szét, beletesszük a táskákat. Miután megfőttek a táskák, egy kanál zsírt melegítünk, mikor már forró lehúzzuk a tűzről egy evőkanál őrölt pirospaprikát rakunk bele, és amikor a paprika el kezd oldódni (az egész pár másodpercig tart) a paprikást zsír beleborítjuk a lobogva forró levesbe. Akkor jó, ha egy jellegzetes sistergő hangot hallat a leves.

Pár perc és máris kész.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum

 

Próbálja ki a többi Ennivaló receptjeinket! ITT!

 
 
Forrás: Csáki Zsolt
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bajnokavató gála Vásárhelyen

Bajnokavató gála Vásárhelyen

Érem került a bajnokok nyakába: az NBII Délkeleti csoportjának győztese lett a Hódmezővásárhelyi...
Vásárhelyen a Junior EB körül forgott a világ

Vásárhelyen a Junior EB körül forgott a...

Vásárhelyen mutatták be a Junior EB új imázsfilmjét. Gyurta Dánielt tortával lepték meg...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.