MozaikHódmezővásárhelyi ételek nyomában II.

2015. november 4., szerda
 
Hódmezővásárhelyi ételek nyomában II.

Ha azt halljuk, hogy tradicionális ételek, akkor mindenkinek az juthat eszébe, hogy hagyományos ételekről fog szó esni. Ami igaz is, meg nem is. Miért mondjuk ezt? Igaz abban az értelemben, mert tényleg a klasszikus, a hagyományos ételek kerülnek terítékre, de nem biztos, hogy ezek az ételek azok, amelyeket ma annak ismerünk.

 

 

 

 

A kutatómunka még előttünk áll: fellelni minél több helyi, térségi leírást a XIX századnál régebbi eljárásokról.

 

Tudnunk kell, hogy amikor azt mondjuk, mondják mások rólunk, magyarokról, hogy fűszeresen étkezünk, az nem szigorúan a ma elterjedt csípős, paprikás ízekre vonatkozik. Megvizsgálva régi és még régebbi recepteket, leírásokat, látható, hogy a magyar ember igazán szeretett az ízekkel kísérletezni. Sokféle hozzávalót, ma sem mindenki által ismert és elfogadott módon alkalmazott az ételek elkészítésekor. Fontos alapanyag volt pl. a méz, amelyet bátran alkalmaztak nem csak sütemények elkészítésekor. A ma ismert és ma már kevésbé ismert fűszereket, gyógynövényeket is használták a főzés, sütés során.

 

Itt kell megemlítenünk a gabona, gyümölcs és a zöldségtermesztés fejlődését is. A honfoglalás és főleg az államalapítás után meghonosodott a földművelés, és a hazánkban lévő jó föld meghálálta a belévetett bizalmat és magokat.

 

A Bánát, a Bánság, és természetesen az Alföld ezen szeglete is remek minőségű földdel rendelkezett, és rendelkezik most is. A termesztett gabona elsősorban a köles, az árpa, és a búza volt. Meg kell azonban jegyezni, hogy igazán a Tisza szabályozását követően a tavak lecsapolása után vált általánossá a gabonatermesztés a víztől felszabadult területeken.

 

Gyümölcsök közül a szőlő, a körte, a mogyoró a legrégebbiek közül való, de a vadon termő gyümölcsöket, mint a ringlót, az almát, a naspolyát is használták.

 

A főzőedények vasból és cserépből készültek, melyek napjainkban megújulva ismét részeseivé váltak mindennapjainknak.

 

A tök

 

Egyik közkedvelt zöldségféle volt és manapság is az a tök. Elmondhatjuk, hogy a tök reneszánszát éli, és nem csak Stájerországban és az Őrségben, de a Dél-alföldön is. Most november elején különösen divattá vált - az angolszász kultúrkörből átvett - tökfaragás, és a mindenszentek és halottak napjához kapcsolódó Halloween ünnepkör.

De maradjunk a magyar hagyományoknál és a gasztronómiánál. Sütőtökből remek ételek készíthetők, és nagy hagyománya volt és van a pirított tökmag rágcsálásának is. Sokan ismerjük azt a csodálatos érzést, amikor a fogunkkal megroppantott tökmaghéjból a szánkba pattan az ízletes, tápláló tökmag. A tökmagból kipréselt olaj pedig nemcsak egészségünk megőrzését szolgálja, de ételein, különösen salátáin és leveseink utolérhetetlen ízesítője is lehet. És feltétlenül beszélnünk kell a mézzel kenegetett, kemencében vagy lerniben sülő tök, felejthetetlen aromájáról, mely örökre beívódik orrunkon és ízlelőbimbóinkon keresztül tudatunkba, életünkbe. A sütőtökkrém leves, tökropogós, vagy a tökös sütemény és tökös-mákos rétes pedig már maga a Tündérország.

 

Próbálja ki!

Ennivaló receptjeink! - Sütőtökkrém leves ínyenceknek

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum I.

 
 
VH-Csáki Zsolt
 

Olvassa el ezt is!

Elszállt a terv, mint a kéményből a füst

Elszállt a terv, mint a kéményből a füst

Közel sem biztos, hogy ingyenessé válik a szolgáltatás, illetve az állam átveszi a feladatot. Közben a...

Új szakma: klimareferens

Új szakma: klimareferens

November 3-tól indult Hódmezővásárhelyen 20 fő részvételével egy tanfolyam, amely klímareferens...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével Egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt. Ez talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő.
 
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

 
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd bizonyítania a kék-sárgáknak.
 
A szent pirítós készítő
A szent pirítós készítő Ütős ajándék az idei karácsonyfa alá. Kétszeresen is hasznos ajándék, mert amikor a Jézus képpel kiugrik a pirítós, rögtön meg lehet neki köszönni a napi betevőt, a forgalmazó cég reklámja szerint.
 
Ismét akcióban a Klímanócskák
Ismét akcióban a Klímanócskák Piros ruhában nagy sereg óvodás szív alakban ülte körbe a sok ajándéknak szánt ruhát, cipőt, játékot. Ők már tudják, mit jelent valaminek az igazi értéke. Képekkel!
 
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kétnapos határlátogatás első napján a honvédelmi tárcavezető az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyáját kereste fel. Képekkel! 

 

 
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti Kormányhivatal épületébe költözik a Földhivatali és a Foglalkoztatási Osztály.