Kultúra, oktatásHiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban

2018. augusztus 19., vasárnap
 

Az idén huszonöt éve működő Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállása alatt közel ezerötszáz képzőművésznek nyújtott támogatást, akiknek alkotásaiból a jubileum alkalmából az országban három helyszínén rendeznek kiállítást. Ezek közül az első vasárnap délben nyílt meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 

 

 

– A másik két helyszín, Szentendre és Balmazújváros szintén a fővároson kívül fekszik, s ez szimbolikus jelentéssel bír – hívta fel a figyelmet a kiállításmegnyitóra érkezetteket köszöntve Miklós Péter vásárhelyi múzeumigazgató. A tárlatokon összesen félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók Cs. Tóth János művészettörténész, művészeti író összeállításában.

 

A vásárhelyi múzeum mindig is jó kapcsolatot ápolt az NKA-val, amely létrejötte óta minden évben segítette a Vásárhelyi Őszi Tárlatok megrendezését, valamint hozzájárult a közgyűjtemény munkatársainak kutatásaihoz is. A most megnyílt kiállítás a Tornyai János Múzeum és a kormány által fenntartott kultúratámogató alap negyedszázados jó kapcsolatát is szimbolizálja – mutatott rá a múzeumigazgató.

 

- Hódmezővásárhely a magyar kortárs képzőművészet egyik központja – fogalmazott a megnyitó közönségét köszöntve Juhász Tünde a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, aki beszélt arról is, hogy a város sok éve tudatosan támogatja a művészeket, közöttük a fiatal tehetségeket. Mindezt az októberben a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton ismét átadásra kerülő Fiatal festőművészek nívódíja és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen létrehozott Rudnay Gyula művészeti ösztöndíj is megtestesíti.

 

– Az NKA negyedszázada alatt támogatott közel ezerötszáz képzőművész a ma aktívan alkotó és kiállító hazai hivatásos művészeknek mintegy a felét jelenti – mutatott rá a tárlatot megnyitó Baky Péter festőművész, hozzátéve: jutott a támogatásból pályakezdő, valamint érett, szinte teljes életművet maguk mögött tudó művészeknek is, a honi és a nemzetközi porondon is önmagukat megmérettető alkotóknak. S ha lehetőségei miatt nem is teljes, de mindenképp hiteles a magyar kortárs művészetről Vásárhelyen megnyílt kiállítás által bemutatott kép, amely mérhetővé teszi, milyen szintű alkotások létrejöttét és alkotók munkáját segítette az NKA az elmúlt huszonöt évben.

 

A megnyitón a francia szaxofonművész, Vincent Mascart a zene eszközeivel közelítette egymáshoz a kiállított műtárgyakat és a vernisszázs közönségét.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Egy Napos oldal

Egy Napos oldal

A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre...
Szeretem Vásárhelyt

Szeretem Vásárhelyt

Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin...
 

És ezt már olvasta?

Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.
 
Évezredes üzenetek az ember bőrén
Évezredes üzenetek az ember bőrén Megdöbbentő érdekességeket árul el a Határtalan Régészet frissen megjelent, őszi lapszáma a tetoválás történetéről, régészeti oldaláról.