Kultúra, oktatásHiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban

2018. augusztus 19., vasárnap
 

Az idén huszonöt éve működő Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállása alatt közel ezerötszáz képzőművésznek nyújtott támogatást, akiknek alkotásaiból a jubileum alkalmából az országban három helyszínén rendeznek kiállítást. Ezek közül az első vasárnap délben nyílt meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 

 

 

– A másik két helyszín, Szentendre és Balmazújváros szintén a fővároson kívül fekszik, s ez szimbolikus jelentéssel bír – hívta fel a figyelmet a kiállításmegnyitóra érkezetteket köszöntve Miklós Péter vásárhelyi múzeumigazgató. A tárlatokon összesen félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók Cs. Tóth János művészettörténész, művészeti író összeállításában.

 

A vásárhelyi múzeum mindig is jó kapcsolatot ápolt az NKA-val, amely létrejötte óta minden évben segítette a Vásárhelyi Őszi Tárlatok megrendezését, valamint hozzájárult a közgyűjtemény munkatársainak kutatásaihoz is. A most megnyílt kiállítás a Tornyai János Múzeum és a kormány által fenntartott kultúratámogató alap negyedszázados jó kapcsolatát is szimbolizálja – mutatott rá a múzeumigazgató.

 

- Hódmezővásárhely a magyar kortárs képzőművészet egyik központja – fogalmazott a megnyitó közönségét köszöntve Juhász Tünde a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, aki beszélt arról is, hogy a város sok éve tudatosan támogatja a művészeket, közöttük a fiatal tehetségeket. Mindezt az októberben a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton ismét átadásra kerülő Fiatal festőművészek nívódíja és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen létrehozott Rudnay Gyula művészeti ösztöndíj is megtestesíti.

 

– Az NKA negyedszázada alatt támogatott közel ezerötszáz képzőművész a ma aktívan alkotó és kiállító hazai hivatásos művészeknek mintegy a felét jelenti – mutatott rá a tárlatot megnyitó Baky Péter festőművész, hozzátéve: jutott a támogatásból pályakezdő, valamint érett, szinte teljes életművet maguk mögött tudó művészeknek is, a honi és a nemzetközi porondon is önmagukat megmérettető alkotóknak. S ha lehetőségei miatt nem is teljes, de mindenképp hiteles a magyar kortárs művészetről Vásárhelyen megnyílt kiállítás által bemutatott kép, amely mérhetővé teszi, milyen szintű alkotások létrejöttét és alkotók munkáját segítette az NKA az elmúlt huszonöt évben.

 

A megnyitón a francia szaxofonművész, Vincent Mascart a zene eszközeivel közelítette egymáshoz a kiállított műtárgyakat és a vernisszázs közönségét.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Egy Napos oldal

Egy Napos oldal

A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre...
Szeretem Vásárhelyt

Szeretem Vásárhelyt

Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin...
 

És ezt már olvasta?

Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.

 

 
Császár Angéla Hódmezővásárhelyen
Császár Angéla Hódmezővásárhelyen

Legutóbb 2017 őszén járt Hódmezővásárhelyen Fenyvesi Félix Lajos könyvbemutatójának vendégeként. Ezúttal ő lesz a főszereplője egy beszélgetésnek.

 
Megtorpant a futball utánpótlás finanszírozása
Megtorpant a futball utánpótlás finanszírozása A Magyar Labdarúgó Szövetség szeptember óta nem küldi az utánpótlás- nevelésre jóváhagyott TAO támogatást. Az NB III-as felnőtt csapat anyagi háttere biztosított.
 
Vásárhelyi vonatkozású büntetőügy végére került pont
Vásárhelyi vonatkozású büntetőügy végére került pont Volt olyan település, ahol papíron 0,8 hektár fertőtlenítésén ugyanannyi ember dolgozott, mint máshol azonos adottságú, de csaknem százszor nagyobb területen.