Kultúra, oktatásHiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban

2018. augusztus 19., vasárnap
 

Az idén huszonöt éve működő Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállása alatt közel ezerötszáz képzőművésznek nyújtott támogatást, akiknek alkotásaiból a jubileum alkalmából az országban három helyszínén rendeznek kiállítást. Ezek közül az első vasárnap délben nyílt meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 

 

 

– A másik két helyszín, Szentendre és Balmazújváros szintén a fővároson kívül fekszik, s ez szimbolikus jelentéssel bír – hívta fel a figyelmet a kiállításmegnyitóra érkezetteket köszöntve Miklós Péter vásárhelyi múzeumigazgató. A tárlatokon összesen félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók Cs. Tóth János művészettörténész, művészeti író összeállításában.

 

A vásárhelyi múzeum mindig is jó kapcsolatot ápolt az NKA-val, amely létrejötte óta minden évben segítette a Vásárhelyi Őszi Tárlatok megrendezését, valamint hozzájárult a közgyűjtemény munkatársainak kutatásaihoz is. A most megnyílt kiállítás a Tornyai János Múzeum és a kormány által fenntartott kultúratámogató alap negyedszázados jó kapcsolatát is szimbolizálja – mutatott rá a múzeumigazgató.

 

- Hódmezővásárhely a magyar kortárs képzőművészet egyik központja – fogalmazott a megnyitó közönségét köszöntve Juhász Tünde a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, aki beszélt arról is, hogy a város sok éve tudatosan támogatja a művészeket, közöttük a fiatal tehetségeket. Mindezt az októberben a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton ismét átadásra kerülő Fiatal festőművészek nívódíja és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen létrehozott Rudnay Gyula művészeti ösztöndíj is megtestesíti.

 

– Az NKA negyedszázada alatt támogatott közel ezerötszáz képzőművész a ma aktívan alkotó és kiállító hazai hivatásos művészeknek mintegy a felét jelenti – mutatott rá a tárlatot megnyitó Baky Péter festőművész, hozzátéve: jutott a támogatásból pályakezdő, valamint érett, szinte teljes életművet maguk mögött tudó művészeknek is, a honi és a nemzetközi porondon is önmagukat megmérettető alkotóknak. S ha lehetőségei miatt nem is teljes, de mindenképp hiteles a magyar kortárs művészetről Vásárhelyen megnyílt kiállítás által bemutatott kép, amely mérhetővé teszi, milyen szintű alkotások létrejöttét és alkotók munkáját segítette az NKA az elmúlt huszonöt évben.

 

A megnyitón a francia szaxofonművész, Vincent Mascart a zene eszközeivel közelítette egymáshoz a kiállított műtárgyakat és a vernisszázs közönségét.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Egy Napos oldal

Egy Napos oldal

A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre...
Szeretem Vásárhelyt

Szeretem Vásárhelyt

Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin...
 

És ezt már olvasta?

Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.
 
Vásárhelyi a legeredményesebb cég
Vásárhelyi a legeredményesebb cég A gazdasági szakemberek számára nem volt meglepetés, hogy a nagykereskedelmi cég 5 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest.
 
Újabb 5 évet kapott a Rádió7
Újabb 5 évet kapott a Rádió7 Várható volt, hogy a hódmezővásárhelyi központú, de kisteleki és makói frekvenciával is rendelkező adó új tulajdonosai számára kedvező döntés születik.
 
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban Vásárhely kulturális élete egyik bástyájának számító intézménye most egy igényesen kialakított oktatóteremmel, zeneszobával és számítógépekkel gazdagodott. Képekkel.