GazdaságAvatás szeptemberben

2017. július 19., szerda
 
Avatás szeptemberben

A tervek szerint ősszel nyolcvan gyermek birtokba veheti a kárpátaljai Vári, más néven Mezővári (ukránul Vari) új óvodáját, az építkezés az ütemterveknek megfelelően halad.

 

 

 

 

 

 

A vásárhelyi közgyűlés 2015 tavaszán döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú kárpátaljai községben, és a beruházás érdekében adománygyűjtést indít. Több százan csatlakoztak, magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások, környékbeli települések eddig 42 millió forintot ajánlottak föl. 

Mint arról írtunk az új óvoda teljes költségét 100 millió forint körülire kalkulálták. A lakossági gyűjtés igencsak döcögős volt, 42 millió körül megállt az adakozás.

 

Sok az idős kisnyugdíjas a városban, akiknek sokszor a gyógyszer kiváltása is nehéz. Így aztán az Önkormányzat a vásárhelyi vállalkozók felé kacsintgatott, akik persze önzetlenül az ügy mellé álltak. Több cég vállalta, hogy például építőanyaggal, szaniterrel vagy munkával segít.

A hiányzó rész is meglett, mert - mint arra számítani is lehetett - a kezdeményezéshez a magyar kormány is csatlakozott, 50 millió forinttal segítve a beruházást.

 

Időközben több változás is tarkította a mezővári óvoda beruházást. 2015-ben szintén a vásárhelyiek által gyűjtött 4 millió forintból kicserélték a régi óvoda nyílászáróit. Mint utólag kiderült, teljesen feleslegesen. 2016 januárjában az épülő új óvoda fenntartója az egyház lett, vagyis elvileg a vásárhelyiek az egyház vagyonát gyarapítják. Sőt a Mezővári Önkormányzat az óvoda közel félhektáros területét ingyen adta az óvoda új tulajdonosának, a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek.

 

A napokban tartott helyszíni szemle szerint már elkészült az alapozás, állnak az épület falai, helyükre kerültek a külső és belső nyílászárók, a víz- és elektromos vezetékek. Most a padlófűtés szerelése, a tetőfedés és a külső hőszigetelés folyik, ezt a hidegburkolás és a festés követi, amelyek egy részét vásárhelyi vállalkozók végzik el felajánlásként.

Az új épületben négy csoportban nyolcvan gyerek kezdheti el az évet szeptemberben. A tetőtér beépítésével pedig százra növelhető az intézmény befogadóképessége.

A korszerű épület lehetővé teszi, hogy az intézmény télen is fogadja a gyerekeket, a régi épületet ugyanis a hidegben nem lehetett felfűteni.

Az önkormányzat közleménye szerint Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke az építkezés július 18-án tartott bejárásán úgy fogalmazott: az új óvoda komoly megtartó erőt jelent a helyi magyar közösségnek.

 

 
 
VH-MTI
 

Olvassa el ezt is!

Vajon megállítható-e a folyamat?

Vajon megállítható-e a folyamat?

Az Alföldön, különösen a déli részén élők számára nincsenek jó hírek....
Ilyen is csak Vásárhelyen van

Ilyen is csak Vásárhelyen van

Újabb nagyszerű látványossággal gazdagodott Vásárhely. A 30 milliós piaci parkolóba behajtókat...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.