GazdaságAvatás szeptemberben

2017. július 19., szerda
 
Avatás szeptemberben

A tervek szerint ősszel nyolcvan gyermek birtokba veheti a kárpátaljai Vári, más néven Mezővári (ukránul Vari) új óvodáját, az építkezés az ütemterveknek megfelelően halad.

 

 

 

 

 

 

A vásárhelyi közgyűlés 2015 tavaszán döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú kárpátaljai községben, és a beruházás érdekében adománygyűjtést indít. Több százan csatlakoztak, magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások, környékbeli települések eddig 42 millió forintot ajánlottak föl. 

Mint arról írtunk az új óvoda teljes költségét 100 millió forint körülire kalkulálták. A lakossági gyűjtés igencsak döcögős volt, 42 millió körül megállt az adakozás.

 

Sok az idős kisnyugdíjas a városban, akiknek sokszor a gyógyszer kiváltása is nehéz. Így aztán az Önkormányzat a vásárhelyi vállalkozók felé kacsintgatott, akik persze önzetlenül az ügy mellé álltak. Több cég vállalta, hogy például építőanyaggal, szaniterrel vagy munkával segít.

A hiányzó rész is meglett, mert - mint arra számítani is lehetett - a kezdeményezéshez a magyar kormány is csatlakozott, 50 millió forinttal segítve a beruházást.

 

Időközben több változás is tarkította a mezővári óvoda beruházást. 2015-ben szintén a vásárhelyiek által gyűjtött 4 millió forintból kicserélték a régi óvoda nyílászáróit. Mint utólag kiderült, teljesen feleslegesen. 2016 januárjában az épülő új óvoda fenntartója az egyház lett, vagyis elvileg a vásárhelyiek az egyház vagyonát gyarapítják. Sőt a Mezővári Önkormányzat az óvoda közel félhektáros területét ingyen adta az óvoda új tulajdonosának, a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek.

 

A napokban tartott helyszíni szemle szerint már elkészült az alapozás, állnak az épület falai, helyükre kerültek a külső és belső nyílászárók, a víz- és elektromos vezetékek. Most a padlófűtés szerelése, a tetőfedés és a külső hőszigetelés folyik, ezt a hidegburkolás és a festés követi, amelyek egy részét vásárhelyi vállalkozók végzik el felajánlásként.

Az új épületben négy csoportban nyolcvan gyerek kezdheti el az évet szeptemberben. A tetőtér beépítésével pedig százra növelhető az intézmény befogadóképessége.

A korszerű épület lehetővé teszi, hogy az intézmény télen is fogadja a gyerekeket, a régi épületet ugyanis a hidegben nem lehetett felfűteni.

Az önkormányzat közleménye szerint Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke az építkezés július 18-án tartott bejárásán úgy fogalmazott: az új óvoda komoly megtartó erőt jelent a helyi magyar közösségnek.

 

 
 
VH-MTI
 

Olvassa el ezt is!

Vajon megállítható-e a folyamat?

Vajon megállítható-e a folyamat?

Az Alföldön, különösen a déli részén élők számára nincsenek jó hírek....
Ilyen is csak Vásárhelyen van

Ilyen is csak Vásárhelyen van

Újabb nagyszerű látványossággal gazdagodott Vásárhely. A 30 milliós piaci parkolóba behajtókat...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.