MozaikVajon megállítható-e a folyamat?

2017. július 18., kedd
 
Vajon megállítható-e a folyamat?

Az Alföldön, különösen a déli részén lakók számára nincsenek jó hírei a klimakutatóknak. Gyermekeink, unokáink, de még a mostani középkorúak is nagy valószínűség­gel érzékelni fogják, miként alakul­nak át az eddig tapasztalt jelenségek.

 

 

 

 

 

Vagyis a hőhullámok látványosan megszaporod­nak, csakúgy, mint az egyre erősödő viharok, fokozatosan kiszorulnak az ős­honos növényfajok, az emelkedő árak miatt nő a szegénység. Ami a legrosszabb: úgynevezett többlethaláleset várható az évszá­zad közepére Magyarországon a hő­hullámos napokon.

 

 

A Kárpát-medence klímájának válto­zása nem csupán a melegedésben lesz igazán érzékelhető, hanem a szélsősé­ges időjárási körülményekben: a heves esőzések és az azok következtében ki­alakuló villámárvizekben, az erősödő szélviharokban, a hőhullámokban és a forró napok számában.

 

Az Eötvös Loránd Tudományegye­tem Meteorológiai Tanszékének 2012-es kutatása szerint a 25 Celsius-fokot meg­haladó nyári nappali maximum-hőmér­sékletek száma 110 éve növekszik.

A Magyar Tu­dományos Akadémia közgazdaság- és regionális tudományi kutatóközpontjá­nak két éve kiadott elemző tanulmány­kötetében, melyben a hőségriadós na­pok (amikor három egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet megha­ladja a 25 fokot) gyakoriságának 20-70 százalékos növekedésére számítanak 2050-ig. A napi átlaghőmérséklet 5 Cel­sius-fokos növekedése 6 százalékkal növeli az összes halálozás kockázatát, a legnagyobb mértékben pedig - mintegy 10 százalékkal - a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát emeli - szerepel az MTA tanulmánykö­tetében.

 

Az olyan leszakadó régiókban, ahol napjainkban is magasabb a mun­kanélküliség, alacsonyabbak a bérek, komoly szegényedési kockázattal kell szembenézniük az ott élőknek. Nógrád megyétől az északkeleti országrészen, az alföldi megyéken át a déli országré­szig szinte egybefüggő kedvezőtlen szo­ciális jellemzőkkel bíró térség rajzoló­dik ki a kutatások szerint.

 

Az Alföldön folyamatosan számolni kell a tanyavilág (komplex mezőgazda­sági területek) visszaszorulásával, ami nagyban átrajzolja a tájképet. A terüle­tek főleg szántókká alakulnak, ennek el­lenére a szántók esetében enyhe csök­kenésre kell számítani 2050-ig.

Mivel a klímaváltozás kikényszeríti a termelési költségek, így az energiaárak növekedését, ezért ez visszaköszön a fogyasztási költségekben, hátrányo­san érintve a szegényeket, ugyanakkor nagy társadalmi csoportokat szoríthat a szegénységi küszöb alá. A változások­nak leginkább kitett - az említett területeken, például a Dél-Alföldön - a laká­sok leértékelődésére is számítani kell. Nem elhanyagolható, hogy Magyaror­szágon eddig csak nagyon ritkán látott trópusi betegségek jelenhetnek meg, amelyek ellen éppen a szegény rétegek tudnak kevésbé védekezni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szexről és lelki problémákról kérdeznek a kamaszok a neten

Szexről és lelki problémákról kérdeznek a...

Az intim témák, a szex és az önbizalomhiánnyal összefüggő lelki problémák azok a cikis...
A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

Az elmúlt évek során a vásárhelyi alkotók közül többen is nyertek. A Kamara idén is...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.