MozaikVajon megállítható-e a folyamat?

2017. július 18., kedd
 
Vajon megállítható-e a folyamat?

Az Alföldön, különösen a déli részén lakók számára nincsenek jó hírei a klimakutatóknak. Gyermekeink, unokáink, de még a mostani középkorúak is nagy valószínűség­gel érzékelni fogják, miként alakul­nak át az eddig tapasztalt jelenségek.

 

 

 

 

 

Vagyis a hőhullámok látványosan megszaporod­nak, csakúgy, mint az egyre erősödő viharok, fokozatosan kiszorulnak az ős­honos növényfajok, az emelkedő árak miatt nő a szegénység. Ami a legrosszabb: úgynevezett többlethaláleset várható az évszá­zad közepére Magyarországon a hő­hullámos napokon.

 

 

A Kárpát-medence klímájának válto­zása nem csupán a melegedésben lesz igazán érzékelhető, hanem a szélsősé­ges időjárási körülményekben: a heves esőzések és az azok következtében ki­alakuló villámárvizekben, az erősödő szélviharokban, a hőhullámokban és a forró napok számában.

 

Az Eötvös Loránd Tudományegye­tem Meteorológiai Tanszékének 2012-es kutatása szerint a 25 Celsius-fokot meg­haladó nyári nappali maximum-hőmér­sékletek száma 110 éve növekszik.

A Magyar Tu­dományos Akadémia közgazdaság- és regionális tudományi kutatóközpontjá­nak két éve kiadott elemző tanulmány­kötetében, melyben a hőségriadós na­pok (amikor három egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet megha­ladja a 25 fokot) gyakoriságának 20-70 százalékos növekedésére számítanak 2050-ig. A napi átlaghőmérséklet 5 Cel­sius-fokos növekedése 6 százalékkal növeli az összes halálozás kockázatát, a legnagyobb mértékben pedig - mintegy 10 százalékkal - a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát emeli - szerepel az MTA tanulmánykö­tetében.

 

Az olyan leszakadó régiókban, ahol napjainkban is magasabb a mun­kanélküliség, alacsonyabbak a bérek, komoly szegényedési kockázattal kell szembenézniük az ott élőknek. Nógrád megyétől az északkeleti országrészen, az alföldi megyéken át a déli országré­szig szinte egybefüggő kedvezőtlen szo­ciális jellemzőkkel bíró térség rajzoló­dik ki a kutatások szerint.

 

Az Alföldön folyamatosan számolni kell a tanyavilág (komplex mezőgazda­sági területek) visszaszorulásával, ami nagyban átrajzolja a tájképet. A terüle­tek főleg szántókká alakulnak, ennek el­lenére a szántók esetében enyhe csök­kenésre kell számítani 2050-ig.

Mivel a klímaváltozás kikényszeríti a termelési költségek, így az energiaárak növekedését, ezért ez visszaköszön a fogyasztási költségekben, hátrányo­san érintve a szegényeket, ugyanakkor nagy társadalmi csoportokat szoríthat a szegénységi küszöb alá. A változások­nak leginkább kitett - az említett területeken, például a Dél-Alföldön - a laká­sok leértékelődésére is számítani kell. Nem elhanyagolható, hogy Magyaror­szágon eddig csak nagyon ritkán látott trópusi betegségek jelenhetnek meg, amelyek ellen éppen a szegény rétegek tudnak kevésbé védekezni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szexről és lelki problémákról kérdeznek a kamaszok a neten

Szexről és lelki problémákról kérdeznek a...

Az intim témák, a szex és az önbizalomhiánnyal összefüggő lelki problémák azok a cikis...
A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

A kézzel alkotás legnagyobb elismerése

Az elmúlt évek során a vásárhelyi alkotók közül többen is nyertek. A Kamara idén is...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!
 
Új turisztika stratégia jövőre
Új turisztika stratégia jövőre Vásárhely is benne lesz a tavaszig a kormány elé kerülő egészségturisztikai stratégiában. Perspektivikus jövőképet akarnak teremteni az ágazat számára.