GazdaságÁtvették Budapesten a petíciót

2017. szeptember 28., csütörtök
 
Átvették Budapesten a petíciót

Úgy tűnik a vásárhelyi Önkormányzatnál tettre készebb a kishomoki lakosok közössége, mert a megépítendő tram-train megállójáért folyó kampány nemhogy lanyhulna, hanem nagyobb sebességbe kapcsolt.

 

 

 

 


Nevezetesen, szeptember 28-án délelőtt Budapesten a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) képviselője átvette azt a petíciót, amely érvek és tények szakszerű felsorolásával, 747 kishomoki lakos aláírásával a tram-train kishomoki megállójának megvalósítását kéri.

 

Információink szerint a levelet Horn Gergely vette át, aki maga is jelen volt a nemrég (szept. 13-án) a Városháza Dísztermében tartott fórumon, amelyen éppen ő jelezte, hogy nagy igény esetén megvizsgálják az indokoltságot. Akkor a városvezetés azzal próbálta elbagatelizálni a kishomoki lakosok kérését, hogy majd egy következő ütemben lehet aktuális a megálló.

Ez nemhogy megnyugtatta, hanem még inkább arra sarkalta a kishomoki közösség képviselőit, élükön Kisné Vörös Juditot, hogy érveket felvonultató levéllel és 747 személy aláírásával adjon nyomatékot annak, hogy közakaratról van szó. Kisné Vörös Judit úgy véli a NIF-nél pozitívan állnak az ügyhöz, és azt az ígéretet kapták, hogy megvizsgálják a lehetőséget.

 

 

A szubjektív megjegyzésektől teljesen mentes, csak a tényekre, a számszerűségre koncentráló ötoldalas levélben többek között az olvasható, hogy jelenleg 700 család lakik ebben a városrészben, amely Vásárhely lakosságának 4-5 %-a. A városrész jelentős fejlődés előtt áll. Jelenleg 19 család vásárolt az Önkormányzattól kedvezményes telket és kezdte meg az építkezését. Beépülnek a foghíjtelkek, a kormány programot dolgozott ki az építkezések beindítására, támogatására, mely láthatóan itt is megtette hatását. Soha ilyen dinamikus fejlődés nem volt még tapasztalható Hódmezővásárhelyen, mint ami most Kishomokon látható. Mint a levélben olvasható, a fejlődés pozitívumait nem követik olyan intézkedések, amelyek megkönnyítenék az ott élők életét.

 

A helyi buszjárat ebben a városrészben az utak keskenysége miatt nem közlekedik, habár a 12 személyes kisbusz elférne, de ezt a város többszöri kérésre sem biztosítja. A legközelebbi helyi járat a Kertvárosban van. Sőt iskolabusz sincs, holott a külterületi Batidán és Szikáncson van, de Kishomokon nincs.

A tram-train viszont itt megy keresztül, kettészelve a városrészt. A NIF-nek írt levélben, felteszik a kérdést, nem értik, hogy a város miért nem támogatja itt egy megálló kialakítását? A kishomokiak csupán csak egy peronkapcsolattal rendelkező megállót szeretnének, amelynek költsége az egész beruházáshoz képest elenyésző.

A Népkertre tervezett megálló a kishomokiaknak 2-6 km távolságra van, ha mégis oda mennének a járatokhoz, 40-60 gépjármű elhelyezése a P+R parkoló kialakításával is kétséges lehet.

 

A levélben egy meglepő, kevésbé ismert tényről is írnak, miszerint már 2015. októberében kérték a kishomokiak a tram-train megállóját, amit az Önkormányzat azzal sepert le az asztalról, hogy a „külső, várhatóan csekély utasforgalmú területek közvetlen kiszolgálására nincs lehetőség”.   

 

A petíció átadásával újabb fejezet kezdődik, azzal együtt, hogy szeptember 27-én egy lakossági fórumon elhangzott a villamospálya bővítési lehetőségét a későbbiekben a Rapcsák András és a Teleki utcában elképzelhetőnek tartják, a kishomoki megálló kérdését nem boncolgatták.

 

Kapcsolódó cikkünkben a NIF tanulmánya a forgalomszervezéssel kapcsolatos tudnivalók:

 

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új vezetőedzője van a HFC-nek

Új vezetőedzője van a HFC-nek

A Hódmezővásárhelyi FC elnöksége felmentette vezetőedzői posztjáról Major Lászlót, az NB III-as...
Orbán miatt lett elege a miniszterségből Lázárnak?

Orbán miatt lett elege a miniszterségből...

Már háromszor osztotta meg a nyilvánossággal, hogy mit gondol politikai karrierje jövőjéről. Ha úgy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.