GazdaságÁtvették Budapesten a petíciót

2017. szeptember 28., csütörtök
 
Átvették Budapesten a petíciót

Úgy tűnik a vásárhelyi Önkormányzatnál tettre készebb a kishomoki lakosok közössége, mert a megépítendő tram-train megállójáért folyó kampány nemhogy lanyhulna, hanem nagyobb sebességbe kapcsolt.

 

 

 

 


Nevezetesen, szeptember 28-án délelőtt Budapesten a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) képviselője átvette azt a petíciót, amely érvek és tények szakszerű felsorolásával, 747 kishomoki lakos aláírásával a tram-train kishomoki megállójának megvalósítását kéri.

 

Információink szerint a levelet Horn Gergely vette át, aki maga is jelen volt a nemrég (szept. 13-án) a Városháza Dísztermében tartott fórumon, amelyen éppen ő jelezte, hogy nagy igény esetén megvizsgálják az indokoltságot. Akkor a városvezetés azzal próbálta elbagatelizálni a kishomoki lakosok kérését, hogy majd egy következő ütemben lehet aktuális a megálló.

Ez nemhogy megnyugtatta, hanem még inkább arra sarkalta a kishomoki közösség képviselőit, élükön Kisné Vörös Juditot, hogy érveket felvonultató levéllel és 747 személy aláírásával adjon nyomatékot annak, hogy közakaratról van szó. Kisné Vörös Judit úgy véli a NIF-nél pozitívan állnak az ügyhöz, és azt az ígéretet kapták, hogy megvizsgálják a lehetőséget.

 

 

A szubjektív megjegyzésektől teljesen mentes, csak a tényekre, a számszerűségre koncentráló ötoldalas levélben többek között az olvasható, hogy jelenleg 700 család lakik ebben a városrészben, amely Vásárhely lakosságának 4-5 %-a. A városrész jelentős fejlődés előtt áll. Jelenleg 19 család vásárolt az Önkormányzattól kedvezményes telket és kezdte meg az építkezését. Beépülnek a foghíjtelkek, a kormány programot dolgozott ki az építkezések beindítására, támogatására, mely láthatóan itt is megtette hatását. Soha ilyen dinamikus fejlődés nem volt még tapasztalható Hódmezővásárhelyen, mint ami most Kishomokon látható. Mint a levélben olvasható, a fejlődés pozitívumait nem követik olyan intézkedések, amelyek megkönnyítenék az ott élők életét.

 

A helyi buszjárat ebben a városrészben az utak keskenysége miatt nem közlekedik, habár a 12 személyes kisbusz elférne, de ezt a város többszöri kérésre sem biztosítja. A legközelebbi helyi járat a Kertvárosban van. Sőt iskolabusz sincs, holott a külterületi Batidán és Szikáncson van, de Kishomokon nincs.

A tram-train viszont itt megy keresztül, kettészelve a városrészt. A NIF-nek írt levélben, felteszik a kérdést, nem értik, hogy a város miért nem támogatja itt egy megálló kialakítását? A kishomokiak csupán csak egy peronkapcsolattal rendelkező megállót szeretnének, amelynek költsége az egész beruházáshoz képest elenyésző.

A Népkertre tervezett megálló a kishomokiaknak 2-6 km távolságra van, ha mégis oda mennének a járatokhoz, 40-60 gépjármű elhelyezése a P+R parkoló kialakításával is kétséges lehet.

 

A levélben egy meglepő, kevésbé ismert tényről is írnak, miszerint már 2015. októberében kérték a kishomokiak a tram-train megállóját, amit az Önkormányzat azzal sepert le az asztalról, hogy a „külső, várhatóan csekély utasforgalmú területek közvetlen kiszolgálására nincs lehetőség”.   

 

A petíció átadásával újabb fejezet kezdődik, azzal együtt, hogy szeptember 27-én egy lakossági fórumon elhangzott a villamospálya bővítési lehetőségét a későbbiekben a Rapcsák András és a Teleki utcában elképzelhetőnek tartják, a kishomoki megálló kérdését nem boncolgatták.

 

Kapcsolódó cikkünkben a NIF tanulmánya a forgalomszervezéssel kapcsolatos tudnivalók:

 

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új vezetőedzője van a HFC-nek

Új vezetőedzője van a HFC-nek

A Hódmezővásárhelyi FC elnöksége felmentette vezetőedzői posztjáról Major Lászlót, az NB III-as...
Orbán miatt lett elege a miniszterségből Lázárnak?

Orbán miatt lett elege a miniszterségből...

Már háromszor osztotta meg a nyilvánossággal, hogy mit gondol politikai karrierje jövőjéről. Ha úgy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.