GazdaságÁtvették Budapesten a petíciót

2017. szeptember 28., csütörtök
 
Átvették Budapesten a petíciót

Úgy tűnik a vásárhelyi Önkormányzatnál tettre készebb a kishomoki lakosok közössége, mert a megépítendő tram-train megállójáért folyó kampány nemhogy lanyhulna, hanem nagyobb sebességbe kapcsolt.

 

 

 

 


Nevezetesen, szeptember 28-án délelőtt Budapesten a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) képviselője átvette azt a petíciót, amely érvek és tények szakszerű felsorolásával, 747 kishomoki lakos aláírásával a tram-train kishomoki megállójának megvalósítását kéri.

 

Információink szerint a levelet Horn Gergely vette át, aki maga is jelen volt a nemrég (szept. 13-án) a Városháza Dísztermében tartott fórumon, amelyen éppen ő jelezte, hogy nagy igény esetén megvizsgálják az indokoltságot. Akkor a városvezetés azzal próbálta elbagatelizálni a kishomoki lakosok kérését, hogy majd egy következő ütemben lehet aktuális a megálló.

Ez nemhogy megnyugtatta, hanem még inkább arra sarkalta a kishomoki közösség képviselőit, élükön Kisné Vörös Juditot, hogy érveket felvonultató levéllel és 747 személy aláírásával adjon nyomatékot annak, hogy közakaratról van szó. Kisné Vörös Judit úgy véli a NIF-nél pozitívan állnak az ügyhöz, és azt az ígéretet kapták, hogy megvizsgálják a lehetőséget.

 

 

A szubjektív megjegyzésektől teljesen mentes, csak a tényekre, a számszerűségre koncentráló ötoldalas levélben többek között az olvasható, hogy jelenleg 700 család lakik ebben a városrészben, amely Vásárhely lakosságának 4-5 %-a. A városrész jelentős fejlődés előtt áll. Jelenleg 19 család vásárolt az Önkormányzattól kedvezményes telket és kezdte meg az építkezését. Beépülnek a foghíjtelkek, a kormány programot dolgozott ki az építkezések beindítására, támogatására, mely láthatóan itt is megtette hatását. Soha ilyen dinamikus fejlődés nem volt még tapasztalható Hódmezővásárhelyen, mint ami most Kishomokon látható. Mint a levélben olvasható, a fejlődés pozitívumait nem követik olyan intézkedések, amelyek megkönnyítenék az ott élők életét.

 

A helyi buszjárat ebben a városrészben az utak keskenysége miatt nem közlekedik, habár a 12 személyes kisbusz elférne, de ezt a város többszöri kérésre sem biztosítja. A legközelebbi helyi járat a Kertvárosban van. Sőt iskolabusz sincs, holott a külterületi Batidán és Szikáncson van, de Kishomokon nincs.

A tram-train viszont itt megy keresztül, kettészelve a városrészt. A NIF-nek írt levélben, felteszik a kérdést, nem értik, hogy a város miért nem támogatja itt egy megálló kialakítását? A kishomokiak csupán csak egy peronkapcsolattal rendelkező megállót szeretnének, amelynek költsége az egész beruházáshoz képest elenyésző.

A Népkertre tervezett megálló a kishomokiaknak 2-6 km távolságra van, ha mégis oda mennének a járatokhoz, 40-60 gépjármű elhelyezése a P+R parkoló kialakításával is kétséges lehet.

 

A levélben egy meglepő, kevésbé ismert tényről is írnak, miszerint már 2015. októberében kérték a kishomokiak a tram-train megállóját, amit az Önkormányzat azzal sepert le az asztalról, hogy a „külső, várhatóan csekély utasforgalmú területek közvetlen kiszolgálására nincs lehetőség”.   

 

A petíció átadásával újabb fejezet kezdődik, azzal együtt, hogy szeptember 27-én egy lakossági fórumon elhangzott a villamospálya bővítési lehetőségét a későbbiekben a Rapcsák András és a Teleki utcában elképzelhetőnek tartják, a kishomoki megálló kérdését nem boncolgatták.

 

Kapcsolódó cikkünkben a NIF tanulmánya a forgalomszervezéssel kapcsolatos tudnivalók:

 

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új vezetőedzője van a HFC-nek

Új vezetőedzője van a HFC-nek

A Hódmezővásárhelyi FC elnöksége felmentette vezetőedzői posztjáról Major Lászlót, az NB III-as...
Orbán miatt lett elege a miniszterségből Lázárnak?

Orbán miatt lett elege a miniszterségből...

Már háromszor osztotta meg a nyilvánossággal, hogy mit gondol politikai karrierje jövőjéről. Ha úgy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével Egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt. Ez talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő.
 
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

 
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd bizonyítania a kék-sárgáknak.
 
A szent pirítós készítő
A szent pirítós készítő Ütős ajándék az idei karácsonyfa alá. Kétszeresen is hasznos ajándék, mert amikor a Jézus képpel kiugrik a pirítós, rögtön meg lehet neki köszönni a napi betevőt, a forgalmazó cég reklámja szerint.
 
Ismét akcióban a Klímanócskák
Ismét akcióban a Klímanócskák Piros ruhában nagy sereg óvodás szív alakban ülte körbe a sok ajándéknak szánt ruhát, cipőt, játékot. Ők már tudják, mit jelent valaminek az igazi értéke. Képekkel!
 
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kétnapos határlátogatás első napján a honvédelmi tárcavezető az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyáját kereste fel. Képekkel! 

 

 
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti Kormányhivatal épületébe költözik a Földhivatali és a Foglalkoztatási Osztály.