KözéletOrbán miatt lett elege a miniszterségből Lázárnak?

2017. szeptember 25., hétfő
 
Orbán miatt lett elege a miniszterségből Lázárnak?

Rövid időn belül háromszor is megosztotta a nyilvánossággal Lázár János, hogy mit gondol politikai karrierje jövőjéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter először az mno-nak adott videós interjúban fejtette ki, hogy a következő kormányzati ciklusban inkább választókerületi feladataira koncentrálna. Vagyis ha rajta múlik, nem vesz részt a kormányzati munkában. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ha Orbán Viktor kormányfő továbbra is igényt tartana a munkájára a kormányban, akkor ez felülírhatja a terveit.

 

A múlt héten pedig a Kormányinfón tett fel kérdést az ATV Lázár jövőbeli terveiről. A miniszter, ha lehet, még egyértelműbben tett hitet amellett, hogy ha az ő döntésén múlik, hátrébb lép, és Csongrád megyei (ami addigra valószínűleg Csongrád-Csanád megye lesz, a névváltoztatásról szóló, Lázár által jegyzett javaslat a parlament előtt van) szűkebb pátriájában kívánja folytatni munkáját. Arról is beszélt, hogy ezt a szándékát közölte Orbán Viktorral. Megtudtuk továbbá, hogy Orbán további egyeztetéseket kért miniszterétől. Vagyis nem engedné el könnyen egyik legmegbízhatóbb munkatársát (akiről nemrég Vágó Gábor ellenzéki aktivista, volt parlamenti politikus írta azt, hogy minden rossz tulajdonsága ellenére ha nem ő lenne a Miniszterelnökséget vezető miniszter, romba dőlne az államigazgatás).

 

Mindenesetre a nyár végi, ősz eleji politikai szezonnyitó egyik váratlan fordulata volt, hogy a betonbiztos kormányzati pozícióval rendelkező Lázár kétszer is egyértelművé tette, elege van a "nagypolitikából". Ő ezt a térségbeli feladatainak felhalmozódásával indokolta, illetve azzal, hogy több időt akar szánni családjára, ezt pedig napi ingázással Budapest és lakóhelye, Hódmezővásárhely között nehezen tudja megoldani.

Utóbbi feltétlenül akceptálható érv. Előbbi viszont furcsa, hiszen eddig sem akadályozta semmi a minisztert, hogy kellő erővel képviselje az ott élők érdekeit. Lázár a kormányban befolyásos embernek számít, a médiaszerepléseit pedig jól használja fel az imázsának javítására, illetve a választótérségében végzett munkájának bemutatására.

Bár a Magyar Időknek szombaton adott interjúban azt mondta, hogy nem kiszállni akar a nagypolitikából, hanem tovább képezni magát benne, áttekintve a politikai pályaívét, nem lennénk meglepve, ha valami más is állna az elhatározása mögött. Van egy másik olvasat is. Lázárról egy időben, mint Orbán Viktor lehetséges utódjáról írt a sajtó, s az is közismert volt, hogy a potenciális ellenfél, Rogán Antal távoltartása érdekében kész volt akár a miniszterelnököt is döntési helyzetbe hozni. Amikor Orbán úgy határozott, hogy Rogánt beemeli a kormányba, először a Miniszterelnökségen akart neki helyet csinálni. Ezt azonban Lázár sikeresen megfúrta, egyértelművé téve, hogy ha Rogán jön, ő megy. Mint akkoriban hallani lehetett, Lázár nem akart felelősséget vállalni a zűrös gazdasági ügyekkel már egy ideje kínlódó Rogánért. Így végül Rogánnak kreáltak egy tárca nélküli posztot.

 

Lázárról az is közismert, hogy aktív, kezdeményező típus. Igaz, ez nem mindig vezet célhoz. Mint például az a terve, hogy a közszféra karcsúsításakor egy jövedelmi ösztönzőt építsenek be a csomagba, hogy a pályaelhagyónak legyen anyagi alapja új szakmai karriert építeni, például vállalkozóként. Ez az ötlet befuccsolt. Abból a tavaly év végi kormányzati döntésből pedig országra szóló blama lett, hogy az egyszeri juttatásnak szánt Erzsébet-utalványokat a kormányhivatali dolgozók vigyék ki karácsony előtt. Végül a posta intézte a kézbesítést, ami kézenfekvő választás, tekintve, hogy ez a dolga.

 

Mindezek ellenére több mint meglepő, hogy Lázár nyíltan propagálja távozási szándékát. Ez azonban rögtön értelmet nyer, ha átgondoljuk, milyen lehetőségei maradtak az ambiciózus politikus számára karrierje továbbépítésére. Az ugyebár hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy Orbán "nem akasztja szögre a kabátot", és egy újabb ciklusra - vagy még többre - vállalja a miniszterelnökséget. Az európai uniós menekültválság új értelmet adott a kormányzati munkájának, új kihívást jelentett, amiben a fásultság jeleit mutató Orbán magára talált.

 

Ez egyben azt is jelentette, hogy fiatalabb politikustársai kénytelenek újabb négy vagy nyolc évet várni, hogy aztán valamelyikük be tudja teljesíteni karrierálmát: miniszterelnök lehessen. Lázár is e körbe tartozik. A kapu viszont, ha csak átmeneti időre is, de bezáródott előtte. A Miniszterelnökséggel járó munka természetesen kitölti az idejét, de az valójában egy adminisztratív feladat. A kormány döntéseit kell végrehajtatni az apparátussal. A miniszterelnök más dimenzió.

 

Lázár máskor is a sajtón keresztül üzente meg - pontosabban adott nyomatékot véleményének - ha valami nem tetszett neki. Így tett Rogán esetében is. Nem lennénk meglepve, ha ezúttal is üzenni akarna. Talán azt, hogy ha többre nem juthat, a kevesebbel is beéri annál, mint ami most van. Hogy miért? Talán mert nincs türelme várni.

 

 
 
Forrás: Baka F. Zoltán mfor.hu
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Mi lesz amikor elhangzik ez a mondat a vásárhelyi Nagyállomásról induló tram trainen? Miért is nem lesz...
Mutyis vagy nem mutyis?

Mutyis vagy nem mutyis?

Szeptember 27-én indul a Dél-alföldi Régió számára is konvektorcsere pályázat. Ám...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.