Kultúra, oktatásA vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele

2018. május 23., szerda
 

Sajtóbejáráson ismerhették meg szerdán a sajtó munkatársai a hódmezővásárhelyi Emlékpont pénteken nyíló, „Magukkal vittek mindent áldozatnak…” A Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei című kiállítását, amelyen a kutatások során feltárt dokumentumok és fényképek mellett egy szivaros láda is a száz évvel ezelőtti sorsokat idézi.

 

 

 

 

 


– Viszonylag keveset kutatott terület a magyar zsidóság első világháborús részvétele – indokolta a témaválasztást Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, hangsúlyozva, hogy a közgyűjtemény az elmúlt évben több kiállítást és tudományos tanácskozást is szentelt a témának. Az Emlékpontban május 25-én, pénteken 17 órakor megnyíló kiállítás és az azt követő konferencia annak a vásárhelyi zsidóságnak az első világháborús szerepvállalását igyekszik körbejárni, amely integráns része volt a város társadalmának a holokauszt előtt.

- Keveset beszélünk arról, hogy a Nagy Háborúban negyvenkét hódmezővásárhelyi zsidó adta életét a hazáért – jelentette ki Miklós Péter, hozzátéve, hogy a 238 vásárhelyről bevonult zsidó honvéd közül, akik túlélték a háborút, később mintegy negyvenen estek a zsidóüldözések áldozatául.

 

A kiállítás kurátora, Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze elmondta: a korábbi kutatások harminc vásárhelyi zsidó származású hősi halottat tartottak nyilván az első világháború idejéből, azonban a helyi és országos közgyűjteményi források alapján további tizenkét zsidó katonahős sorsára derült fény.

A pénteki megnyitó résztvevői és a tárlat további látogatói a kiállítás létrejöttét segítő Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásának köszönhetően a kiállítást bemutató füzetet vihetnek magukkal, míg a megnyitót követő konferencián négy tudományos előadás járja körbe a vásárhelyi zsidó katonák sorsát.

 

A kiállítás különleges tárgya az a szivaros láda, amely a háború kitörését követően az akkori helyi napilap, a Vásárhelyi Reggeli Újság Kossuth téri szerkesztősége elé kitett gyűjtődobozra emlékeztet. A lap munkatársai 1914 júliusában dohánytermékeket gyűjtöttek a frontra induló, vagy a városon áthaladó katonák számára, de voltak, akik pénzadományt helyeztek a dobozba. A pénteken nyíló kiállítás ládája egy, a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből való, eredeti első világháborús katonaláda, amelyben igazi szivarokat helyeztek el a kiállítás készítői.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen

Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen

A dinamikusan fejlődő, már számos szép eredményt maga mögött tudó sportegyesület, egy a...
Mentők Napja Vásárhelyen is

Mentők Napja Vásárhelyen is

Május 10-én ünnepelte az Országos Mentőszolgálat a 70. születésnapját. Jelentősen nőtt a mentőorvosok...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.