Kultúra, oktatásA vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele

2018. május 23., szerda
 

Sajtóbejáráson ismerhették meg szerdán a sajtó munkatársai a hódmezővásárhelyi Emlékpont pénteken nyíló, „Magukkal vittek mindent áldozatnak…” A Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei című kiállítását, amelyen a kutatások során feltárt dokumentumok és fényképek mellett egy szivaros láda is a száz évvel ezelőtti sorsokat idézi.

 

 

 

 

 


– Viszonylag keveset kutatott terület a magyar zsidóság első világháborús részvétele – indokolta a témaválasztást Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, hangsúlyozva, hogy a közgyűjtemény az elmúlt évben több kiállítást és tudományos tanácskozást is szentelt a témának. Az Emlékpontban május 25-én, pénteken 17 órakor megnyíló kiállítás és az azt követő konferencia annak a vásárhelyi zsidóságnak az első világháborús szerepvállalását igyekszik körbejárni, amely integráns része volt a város társadalmának a holokauszt előtt.

- Keveset beszélünk arról, hogy a Nagy Háborúban negyvenkét hódmezővásárhelyi zsidó adta életét a hazáért – jelentette ki Miklós Péter, hozzátéve, hogy a 238 vásárhelyről bevonult zsidó honvéd közül, akik túlélték a háborút, később mintegy negyvenen estek a zsidóüldözések áldozatául.

 

A kiállítás kurátora, Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze elmondta: a korábbi kutatások harminc vásárhelyi zsidó származású hősi halottat tartottak nyilván az első világháború idejéből, azonban a helyi és országos közgyűjteményi források alapján további tizenkét zsidó katonahős sorsára derült fény.

A pénteki megnyitó résztvevői és a tárlat további látogatói a kiállítás létrejöttét segítő Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásának köszönhetően a kiállítást bemutató füzetet vihetnek magukkal, míg a megnyitót követő konferencián négy tudományos előadás járja körbe a vásárhelyi zsidó katonák sorsát.

 

A kiállítás különleges tárgya az a szivaros láda, amely a háború kitörését követően az akkori helyi napilap, a Vásárhelyi Reggeli Újság Kossuth téri szerkesztősége elé kitett gyűjtődobozra emlékeztet. A lap munkatársai 1914 júliusában dohánytermékeket gyűjtöttek a frontra induló, vagy a városon áthaladó katonák számára, de voltak, akik pénzadományt helyeztek a dobozba. A pénteken nyíló kiállítás ládája egy, a Tornyai János Múzeum gyűjteményéből való, eredeti első világháborús katonaláda, amelyben igazi szivarokat helyeztek el a kiállítás készítői.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen

Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen

A dinamikusan fejlődő, már számos szép eredményt maga mögött tudó sportegyesület, egy a...
Mentők Napja Vásárhelyen is

Mentők Napja Vásárhelyen is

Május 10-én ünnepelte az Országos Mentőszolgálat a 70. születésnapját. Jelentősen nőtt a mentőorvosok...
 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."