Kultúra, oktatás6 tipp a sikeres érettségihez

2018. június 3., vasárnap
 
6 tipp a sikeres érettségihez

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik: június 7-től az emeltszintű, június 18-tól pedig a középszintű szóbelik.

 

 

 

 

 

 A sikeres vizsgához rengeteg tételt, témakört, adatot kell feldolgozni és megtanulni. A felkészülés napjaiban érdemes megfogadni dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértőjének tanulási tippjeit, hogy a szóbeli érettségin sikerrel vegye mindenki az akadályokat.

 

Az emelt szinten érettségizőknek csupán néhány napjuk maradt, hogy a lehető legtöbb tudást magukba szívják, ők ugyanis június 7. és 14. között szóbeliznek, míg középszinten érettségiző társaik június 18. és 29. között húzzák a tételeket. Senkinek nem árt azonban időben elkezdeni a tanulást, hiszen a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint kulcsfontosságú szerepe van a felkészülésben annak is, hogy miként gazdálkodunk az időnkkel.

 

 

1. Osszuk be az időnket!

 

A legnagyobb csapda, ha halogatjuk a tanulást, mert még olyan távolinak tűnik a vizsga. A kampányszerű tanulás megbosszulhatja önmagát. Ha időben belefogunk, és felosztjuk, hogy naponta hány tételt tanulunk meg, akár még arra is tudunk időt spórolni, hogy az utolsó napokban már csak az ismétléssel kelljen foglalkoznunk.

 

 

2. Magolás helyett értelmezzünk!

 

Ha túl sok száraz adat van a fejünkben, amelyek között nem látjuk meg az összefüggést, fennáll a veszélye, hogy felcseréljük őket, vagy belezavarodunk a feleletünkbe, amint belekérdez a vizsgáztató. Keressünk ok-okozati, térbeli vagy időrendi összefüggéseket az adatok, események között! A felsorolandó listák elemeit pedig próbáljuk meg fejben hozzákötni ismert helyeken lévő tárgyakhoz – így hosszabb listákat is könnyen elő tudunk hívni például a lakásunkon keresztül képzeletben végighaladva. Használhatunk online felkészítő anyagokat is.

 

3. Mondjuk fel hangosan a tételt!

 

Ha felmondjuk magunknak hangosan a tételt, kiderül, hogy képesek vagyunk-e összefoglalni a témát. Ha megakadunk, vagy bele kell néznünk a jegyzeteinkbe, akkor valószínűleg a bizottság előtt is bizonytalanul fogunk beszélni. Ismételjük el többször a feleletünket, egészen addig, amíg össze nem áll a szöveg a fejünkben!

 

4. Olvassunk hozzá a jegyzeteinkhez!

 

Megéri a plusz munka, amelyet egy téma feltárására fordítunk. Amellett, hogy sok új és hasznos információval gazdagodhatunk, a szélesebb ismeretek segíthetnek megérteni és megtanulni az anyagot. Emellett a vizsgáztatók is nagyra értékelik majd, hogy utánajártunk néhány érdekességnek.

 

5. Aludjunk eleget!

 

Fontos, hogy ne merítsük ki a szervezetünket! Ha túl sokat vállalunk egy napra, egy idő után a fáradtság meggátol abban, hogy hatékonyan tudjunk készülni a vizsgára. Kezdjünk neki időben, és félóránként szakítsuk meg a tanulást néhány percre, hogy képesek legyünk optimális szinten tartani az éberségünket! Aludjunk eleget éjszakánként, és üljünk neki frissen a tételeknek!

 

+1 Ne izguljuk túl!

 

Az érettségi mérföldkő az ember életében, amely nemcsak az előző négy évet zárja le, de a következő éveket is befolyásolja, hiszen a továbbtanulási lehetőségeinkre is hatással van. Nagy a tét, természetes, ha izgulunk, de a túlzott izgalom miatt akár le is blokkolhatunk a fontos pillanatokban. Tudatosítsuk, hogy akkor sincs veszve semmi, ha nem sikerül életünk legjobbját nyújtani ezen a napon! Fontos, hogy ismerjük az előttünk álló lehetőségeket abban az esetben is, ha nem tudunk elegendő pontot szerezni a vágyott szakunkhoz. A felsőoktatás reális alternatíváját képezik például a rövid idő alatt elvégezhető OKJ-s képzések. Ezek versenyképes és gyakorlatias tudást adnak, így könnyű velük elhelyezkedni, ugyanakkor plusz pontot is kaphatunk értük, ha később a felsőoktatás mellett döntünk.

 

Olvassa el ezt is!

A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre

A mediterrán étrend jótékony hatással van...

A mediterrán étrend egyértelműen jótékony hatással van a mentális és a fizikai...

Befejezetlen gondolatok Pedagógusnapon

Befejezetlen gondolatok Pedagógusnapon

Mindent tőlük várunk el. Helyettünk, szülők helyett oktasson, neveljen, szórakoztasson és helyenként megint csak...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.