Kultúra, oktatás6 tipp a sikeres érettségihez

2018. június 3., vasárnap
 
6 tipp a sikeres érettségihez

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik: június 7-től az emeltszintű, június 18-tól pedig a középszintű szóbelik.

 

 

 

 

 

 A sikeres vizsgához rengeteg tételt, témakört, adatot kell feldolgozni és megtanulni. A felkészülés napjaiban érdemes megfogadni dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértőjének tanulási tippjeit, hogy a szóbeli érettségin sikerrel vegye mindenki az akadályokat.

 

Az emelt szinten érettségizőknek csupán néhány napjuk maradt, hogy a lehető legtöbb tudást magukba szívják, ők ugyanis június 7. és 14. között szóbeliznek, míg középszinten érettségiző társaik június 18. és 29. között húzzák a tételeket. Senkinek nem árt azonban időben elkezdeni a tanulást, hiszen a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint kulcsfontosságú szerepe van a felkészülésben annak is, hogy miként gazdálkodunk az időnkkel.

 

 

1. Osszuk be az időnket!

 

A legnagyobb csapda, ha halogatjuk a tanulást, mert még olyan távolinak tűnik a vizsga. A kampányszerű tanulás megbosszulhatja önmagát. Ha időben belefogunk, és felosztjuk, hogy naponta hány tételt tanulunk meg, akár még arra is tudunk időt spórolni, hogy az utolsó napokban már csak az ismétléssel kelljen foglalkoznunk.

 

 

2. Magolás helyett értelmezzünk!

 

Ha túl sok száraz adat van a fejünkben, amelyek között nem látjuk meg az összefüggést, fennáll a veszélye, hogy felcseréljük őket, vagy belezavarodunk a feleletünkbe, amint belekérdez a vizsgáztató. Keressünk ok-okozati, térbeli vagy időrendi összefüggéseket az adatok, események között! A felsorolandó listák elemeit pedig próbáljuk meg fejben hozzákötni ismert helyeken lévő tárgyakhoz – így hosszabb listákat is könnyen elő tudunk hívni például a lakásunkon keresztül képzeletben végighaladva. Használhatunk online felkészítő anyagokat is.

 

3. Mondjuk fel hangosan a tételt!

 

Ha felmondjuk magunknak hangosan a tételt, kiderül, hogy képesek vagyunk-e összefoglalni a témát. Ha megakadunk, vagy bele kell néznünk a jegyzeteinkbe, akkor valószínűleg a bizottság előtt is bizonytalanul fogunk beszélni. Ismételjük el többször a feleletünket, egészen addig, amíg össze nem áll a szöveg a fejünkben!

 

4. Olvassunk hozzá a jegyzeteinkhez!

 

Megéri a plusz munka, amelyet egy téma feltárására fordítunk. Amellett, hogy sok új és hasznos információval gazdagodhatunk, a szélesebb ismeretek segíthetnek megérteni és megtanulni az anyagot. Emellett a vizsgáztatók is nagyra értékelik majd, hogy utánajártunk néhány érdekességnek.

 

5. Aludjunk eleget!

 

Fontos, hogy ne merítsük ki a szervezetünket! Ha túl sokat vállalunk egy napra, egy idő után a fáradtság meggátol abban, hogy hatékonyan tudjunk készülni a vizsgára. Kezdjünk neki időben, és félóránként szakítsuk meg a tanulást néhány percre, hogy képesek legyünk optimális szinten tartani az éberségünket! Aludjunk eleget éjszakánként, és üljünk neki frissen a tételeknek!

 

+1 Ne izguljuk túl!

 

Az érettségi mérföldkő az ember életében, amely nemcsak az előző négy évet zárja le, de a következő éveket is befolyásolja, hiszen a továbbtanulási lehetőségeinkre is hatással van. Nagy a tét, természetes, ha izgulunk, de a túlzott izgalom miatt akár le is blokkolhatunk a fontos pillanatokban. Tudatosítsuk, hogy akkor sincs veszve semmi, ha nem sikerül életünk legjobbját nyújtani ezen a napon! Fontos, hogy ismerjük az előttünk álló lehetőségeket abban az esetben is, ha nem tudunk elegendő pontot szerezni a vágyott szakunkhoz. A felsőoktatás reális alternatíváját képezik például a rövid idő alatt elvégezhető OKJ-s képzések. Ezek versenyképes és gyakorlatias tudást adnak, így könnyű velük elhelyezkedni, ugyanakkor plusz pontot is kaphatunk értük, ha később a felsőoktatás mellett döntünk.

 

Olvassa el ezt is!

A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre

A mediterrán étrend jótékony hatással van...

A mediterrán étrend egyértelműen jótékony hatással van a mentális és a fizikai...

Befejezetlen gondolatok Pedagógusnapon

Befejezetlen gondolatok Pedagógusnapon

Mindent tőlük várunk el. Helyettünk, szülők helyett oktasson, neveljen, szórakoztasson és helyenként megint csak...
 

És ezt már olvasta?

Kell a megoldás az aszály ellen
Kell a megoldás az aszály ellen A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé.
 
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban Félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók
 
Augusztus 20-a Vásárhelyen
Augusztus 20-a Vásárhelyen Négy nap, két színpad, tucatnyi program, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más. Részletes program.
 
Szeretem Vásárhelyt
Szeretem Vásárhelyt Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin alapító tagok bejelentették egy új egyesület megalakulását.
 
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán

A vásárhelyi egyesület tíz saját nevelésű fiatallal utazik a hétvégén Szegedre. A RakpartFeszt kísérőrendezvényeként öt nemzet ökölvívó tornáját rendezik.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.