GazdaságProfitmilliárdok jó hátszél segítségével

2017. december 16., szombat
 
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével

Talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő, hogy egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt.

 

 

 

 

 

 

 

A Csongrád megyei székhelyű vállalkozások nettó árbevétele 2016-ban több mint 300 milliárd forinttal, 15,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest - derül ki a száz legnagyobb helyi céget bemutató pénteken megjelent kiadványból.

 

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Délmagyarországot kiadó Lapcom Zrt. közreműködésével megjelent 'Top 100 - Csongrád megye gazdasága 2017' című kiadványban közölt adatok szerint a 2320,4 milliárd forintos árbevétel 65 százalékát a TOP 100 vállalkozás érte el, a növekedés is e körnek köszönhető. A kereskedelem árbevételének csaknem 70 százaléka, a feldolgozóipar árbevételének majdnem 80 százaléka, valamint a villamosenergia-ipar árbevétele szinte teljes egészében a száz legnagyobb cégtől származik. A vezető nemzetgazdasági ág szerepét a feldolgozóipartól átvette a kereskedelem, gépjárműjavítás, a csaknem 500 milliárd forintos növekedés következtében részaránya 29 százalékról 45,9 százalékra emelkedett.

2016-ban Csongrád megyében a legnagyobb, 516,92 milliárd forintos árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohánynagykereskedelmi cég több mint tízszeresére növelte árbevételét a megelőző évhez képest.

Hódmezővásárhelyen, az Erzsébeti úton működik 2015 novembertől a British American Tobacco (BAT) és a Continental-csoporthoz tartozó Tabán Trafik Zrt. dohánygyártó közös vállalkozása, az Országos Dohányboltellátó Kft. Itt működött korábban a vásárhelyi dohánygyár, erre a címre van bejegyezve a Tabán Trafik Zrt. és több más cég is. A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel meglehetősen szoros kapcsolatot ápoló Sánta János, a Continental-csoport vezetője. A hódmezővásárhelyi gyökerű cégbirodalom a trafikrendszer kialakításában is kulcsszerepet játszott. Sánta János korábban tagadta, hogy ő írta volna a trafiktörvényt – viszont a véleményét ki­kérték. Azt is sikerült elérni, hogy a központi trafikellátón folyik át az 500-600 milliárd forint értékű teljes magyar dohányeladás.

Idén augusztusban pedig még tovább bővült a Lázár János kancelláriaminiszter dohányügyi tanácsadójaként számon tartott, hódmezővásárhelyi gyökerű Sánta János birodalma, a Continental-csoport. DIET Tobacco Europe Kft. néven új dohánynagykereskedő céget jegyeztetett be, közösen a Continental Dohányipari Zrt. és az izmiri illetőségű Birgül Sandal.

 

A gazdasági mutatókat kevésbé ismerőknek tudniuk érdemes, hogy egy átlagos doboz cigaretta ára 1100 forint körül van, vagyis a Dohányboltellátó minden megvásárolt doboz cigarettán 29 forintot keres. Ebből lejönnek persze a költségek, de az adózott eredmény felől számolva az látszik, hogy nagyjából 4 forintot teszünk a Sánta-érdekeltség zsebébe minden doboz cigaretta megvásárlásakor. Vagyis 2016-ban 3,2 milliárd profitot termelt a cégtulajdonosoknak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat

Támadásban és védekezésben keményen oda...

Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd...
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és...

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.