GazdaságProfitmilliárdok jó hátszél segítségével

2017. december 16., szombat
 
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével

Talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő, hogy egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt.

 

 

 

 

 

 

 

A Csongrád megyei székhelyű vállalkozások nettó árbevétele 2016-ban több mint 300 milliárd forinttal, 15,8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest - derül ki a száz legnagyobb helyi céget bemutató pénteken megjelent kiadványból.

 

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Délmagyarországot kiadó Lapcom Zrt. közreműködésével megjelent 'Top 100 - Csongrád megye gazdasága 2017' című kiadványban közölt adatok szerint a 2320,4 milliárd forintos árbevétel 65 százalékát a TOP 100 vállalkozás érte el, a növekedés is e körnek köszönhető. A kereskedelem árbevételének csaknem 70 százaléka, a feldolgozóipar árbevételének majdnem 80 százaléka, valamint a villamosenergia-ipar árbevétele szinte teljes egészében a száz legnagyobb cégtől származik. A vezető nemzetgazdasági ág szerepét a feldolgozóipartól átvette a kereskedelem, gépjárműjavítás, a csaknem 500 milliárd forintos növekedés következtében részaránya 29 százalékról 45,9 százalékra emelkedett.

2016-ban Csongrád megyében a legnagyobb, 516,92 milliárd forintos árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohánynagykereskedelmi cég több mint tízszeresére növelte árbevételét a megelőző évhez képest.

Hódmezővásárhelyen, az Erzsébeti úton működik 2015 novembertől a British American Tobacco (BAT) és a Continental-csoporthoz tartozó Tabán Trafik Zrt. dohánygyártó közös vállalkozása, az Országos Dohányboltellátó Kft. Itt működött korábban a vásárhelyi dohánygyár, erre a címre van bejegyezve a Tabán Trafik Zrt. és több más cég is. A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel meglehetősen szoros kapcsolatot ápoló Sánta János, a Continental-csoport vezetője. A hódmezővásárhelyi gyökerű cégbirodalom a trafikrendszer kialakításában is kulcsszerepet játszott. Sánta János korábban tagadta, hogy ő írta volna a trafiktörvényt – viszont a véleményét ki­kérték. Azt is sikerült elérni, hogy a központi trafikellátón folyik át az 500-600 milliárd forint értékű teljes magyar dohányeladás.

Idén augusztusban pedig még tovább bővült a Lázár János kancelláriaminiszter dohányügyi tanácsadójaként számon tartott, hódmezővásárhelyi gyökerű Sánta János birodalma, a Continental-csoport. DIET Tobacco Europe Kft. néven új dohánynagykereskedő céget jegyeztetett be, közösen a Continental Dohányipari Zrt. és az izmiri illetőségű Birgül Sandal.

 

A gazdasági mutatókat kevésbé ismerőknek tudniuk érdemes, hogy egy átlagos doboz cigaretta ára 1100 forint körül van, vagyis a Dohányboltellátó minden megvásárolt doboz cigarettán 29 forintot keres. Ebből lejönnek persze a költségek, de az adózott eredmény felől számolva az látszik, hogy nagyjából 4 forintot teszünk a Sánta-érdekeltség zsebébe minden doboz cigaretta megvásárlásakor. Vagyis 2016-ban 3,2 milliárd profitot termelt a cégtulajdonosoknak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat

Támadásban és védekezésben keményen oda...

Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd...
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és...

 

És ezt már olvasta?

Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.
 
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát A legújabb agrárkütyük, high-tech eszközök, robotok. A Gregus Máté Mezőgazdasági szakképzőben folytatódik a Hello Modern Agrárium programsorozat.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre. Frissítve a HVSZ Zrt. közleményével!