Kultúra, oktatásÖtéves a Bessenyei Művelődési Központ

2017. augusztus 31., csütörtök
 
Ötéves a Bessenyei Művelődési Központ

Most öt éve, hogy Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával megnyílt Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja.

 

 

 

 

 

 

2011 augusztus 31-én a központ átadása nemcsak a hódmezővásárhelyiek, hanem az egész ország ünnepe - mondta akkor avatóbeszédében Lázár János.

"A hódmezővásárhelyiek abban hisznek, hogy a kultúrával, a műveltséggel, a képzőművészettel az ember jobbá tehető. Mi ezt hirdetjük, és kívánjuk is Magyarország minden polgárának" - hangsúlyozta a politikus, aki Bessenyei Ferencről mint a XX. század legnagyobb magyar színészéről és Hódmezővásárhely számára a legkedvesebb színművészről beszélt.

 

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ 1,2 milliárd forintos beruházás során, uniós támogatással újították föl. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló - Janáky István tervei alapján készült - épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocreált megelőzően virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája.

A központ egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kapott helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették. A központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János kulturális városrehabilitációs program legfontosabb eleme volt.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy egyszerű történet

Egy egyszerű történet

A 86 éves vásárhelyi Mária néni napokig nem vette fel a telefont. A tűzoltók a betört ablakon keresztül...
Eljött a számonkérés ideje

Eljött a számonkérés ideje

A NAV Bűnügyi Igazgatósága által elrendelt vizsgálat igazolja Bálint Gabriella múlt heti...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.