Kultúra, oktatásÖtéves a Bessenyei Művelődési Központ

2017. augusztus 31., csütörtök
 
Ötéves a Bessenyei Művelődési Központ

Most öt éve, hogy Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával megnyílt Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja.

 

 

 

 

 

 

2011 augusztus 31-én a központ átadása nemcsak a hódmezővásárhelyiek, hanem az egész ország ünnepe - mondta akkor avatóbeszédében Lázár János.

"A hódmezővásárhelyiek abban hisznek, hogy a kultúrával, a műveltséggel, a képzőművészettel az ember jobbá tehető. Mi ezt hirdetjük, és kívánjuk is Magyarország minden polgárának" - hangsúlyozta a politikus, aki Bessenyei Ferencről mint a XX. század legnagyobb magyar színészéről és Hódmezővásárhely számára a legkedvesebb színművészről beszélt.

 

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ 1,2 milliárd forintos beruházás során, uniós támogatással újították föl. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló - Janáky István tervei alapján készült - épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocreált megelőzően virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája.

A központ egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kapott helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették. A központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János kulturális városrehabilitációs program legfontosabb eleme volt.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy egyszerű történet

Egy egyszerű történet

A 86 éves vásárhelyi Mária néni napokig nem vette fel a telefont. A tűzoltók a betört ablakon keresztül...
Eljött a számonkérés ideje

Eljött a számonkérés ideje

A NAV Bűnügyi Igazgatósága által elrendelt vizsgálat igazolja Bálint Gabriella múlt heti...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.