Kultúra, oktatásOrszágos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

2014. november 11., kedd
 
Országos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola az ország 20 legeredményesebb magyarországi két tanítási nyelvű középiskoláinak rangsorában a 8. helyet foglalja el. A sorrend alapja a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelvi érettségi vizsgák eredménye.

 

 


Ennél nagyobb elismerés, hogy a rangsorban a diákok eredményesen letett nyelvi érettségije alapján, egy budapesti és egy kőszegi gimnázium után a rangos harmadik helyen áll a Németh László Gimnázium.

Ezek az adatok a HVG által a napokban megjelent kiadványban olvashatók. Ebben, a 2013-as év tanulmányi eredmények, valamint egyéb körülmények figyelembe vételével állítottak össze többféle intézményi listákat, összesített rangsorokat.

A Németh László Gimnázium országos elismertsége a városban és a Hódmezővásárhely vonzáskörzetében jól ismert, de nem újdonság a szakmai körökben sem.

Árva László igazgató, a Vásárhelyi Hírek megkeresésére elmondta, bár a meglévőkön kívül jövő szeptemberben nem indul két tanítási nyelvű osztály, viszont nyelvi előkészítő évfolyam lesz, amely után a diákok olyan nyelvtudás birtokába jutnak, melynek hiányosságai nem akadályozzák őket az ismeretszerzésben, amely képessé teszi őket a nyelvvizsga megszerzésére, az egyetemi tanulmányok folytatására.

 

Tegyük hozzá, a gimnáziumoknak elsősorban éppen a továbbtanulásra való felkészítés a feladatuk. A nyelvi előkészítő évfolyam pedig kiváló lehetőség arra, hogy egy nyelvet akár kezdő szintről indulva is egy év alatt akár középfokú szintig sajátítson el a diák. Éppen ezért sokan, már a gimnáziumi éveikben leteszik a C típusú nyelvvizsgát, amely egyébként is a diploma kézhez vételének a feltétele. (A tapasztalatok szerint egyébként a főiskolára, egyetemre járók „áldják az eszüket” hogy letették a vizsgát, és nem kell tanulmányaik közben, pluszban a nyelvtanulással foglalkozniuk.)

 

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a nemrég nyilvánosságra került Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia szerint, 2020-tól legalább egy nyelv középfokú ismeretét is előírná felvételi követelményként a diákoknak.

 

A Németh László Gimnázium országos harmadik helyezése, amit az elmúlt évben az eredményesen letett nyelvi érettségizők száma alapján érdemelt ki, azt jelzi, hogy erős és a gyakorlatban hasznosítható nyelvi tudáshoz segíti hozzá a diákokat.

 

A november 17-én kezdődő Nyitott Iskola Hetén a szülők és az iskolába felvételizni szándékozó általános iskolások erről közvetlen tapasztalatokat is szerezhetnek. Egész héten délelőttönként be lehet ülni a tanórákra, illetve a Németh László Gimnáziumban folyó nyelvi képzésre koncentráló angol, német és francia nyelvi délutánok lesznek november 17-18-19-én.

Angol- és német verseny a Németh Lászlóban (Fotó: VH archív)

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Három helyet előre léptek a tabellán

Három helyet előre léptek a tabellán

A vásárhelyi kézis lányok szombati ellenfele tavaly még az NBI/B-ben szerepelt, ebben a szezonban megfiatalított...
Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

A tavaly december óta zajló Országos Diák Fotópályázaton a vásárhelyi szakkör az...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.