Kultúra, oktatásOrszágos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

2014. november 11., kedd
 
Országos ranglista élvonalában a Németh László Gimnázium

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola az ország 20 legeredményesebb magyarországi két tanítási nyelvű középiskoláinak rangsorában a 8. helyet foglalja el. A sorrend alapja a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelvi érettségi vizsgák eredménye.

 

 


Ennél nagyobb elismerés, hogy a rangsorban a diákok eredményesen letett nyelvi érettségije alapján, egy budapesti és egy kőszegi gimnázium után a rangos harmadik helyen áll a Németh László Gimnázium.

Ezek az adatok a HVG által a napokban megjelent kiadványban olvashatók. Ebben, a 2013-as év tanulmányi eredmények, valamint egyéb körülmények figyelembe vételével állítottak össze többféle intézményi listákat, összesített rangsorokat.

A Németh László Gimnázium országos elismertsége a városban és a Hódmezővásárhely vonzáskörzetében jól ismert, de nem újdonság a szakmai körökben sem.

Árva László igazgató, a Vásárhelyi Hírek megkeresésére elmondta, bár a meglévőkön kívül jövő szeptemberben nem indul két tanítási nyelvű osztály, viszont nyelvi előkészítő évfolyam lesz, amely után a diákok olyan nyelvtudás birtokába jutnak, melynek hiányosságai nem akadályozzák őket az ismeretszerzésben, amely képessé teszi őket a nyelvvizsga megszerzésére, az egyetemi tanulmányok folytatására.

 

Tegyük hozzá, a gimnáziumoknak elsősorban éppen a továbbtanulásra való felkészítés a feladatuk. A nyelvi előkészítő évfolyam pedig kiváló lehetőség arra, hogy egy nyelvet akár kezdő szintről indulva is egy év alatt akár középfokú szintig sajátítson el a diák. Éppen ezért sokan, már a gimnáziumi éveikben leteszik a C típusú nyelvvizsgát, amely egyébként is a diploma kézhez vételének a feltétele. (A tapasztalatok szerint egyébként a főiskolára, egyetemre járók „áldják az eszüket” hogy letették a vizsgát, és nem kell tanulmányaik közben, pluszban a nyelvtanulással foglalkozniuk.)

 

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a nemrég nyilvánosságra került Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia szerint, 2020-tól legalább egy nyelv középfokú ismeretét is előírná felvételi követelményként a diákoknak.

 

A Németh László Gimnázium országos harmadik helyezése, amit az elmúlt évben az eredményesen letett nyelvi érettségizők száma alapján érdemelt ki, azt jelzi, hogy erős és a gyakorlatban hasznosítható nyelvi tudáshoz segíti hozzá a diákokat.

 

A november 17-én kezdődő Nyitott Iskola Hetén a szülők és az iskolába felvételizni szándékozó általános iskolások erről közvetlen tapasztalatokat is szerezhetnek. Egész héten délelőttönként be lehet ülni a tanórákra, illetve a Németh László Gimnáziumban folyó nyelvi képzésre koncentráló angol, német és francia nyelvi délutánok lesznek november 17-18-19-én.

Angol- és német verseny a Németh Lászlóban (Fotó: VH archív)

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Három helyet előre léptek a tabellán

Három helyet előre léptek a tabellán

A vásárhelyi kézis lányok szombati ellenfele tavaly még az NBI/B-ben szerepelt, ebben a szezonban megfiatalított...
Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

Díjazták a vásárhelyi fotó szakkört

A tavaly december óta zajló Országos Diák Fotópályázaton a vásárhelyi szakkör az...
 

És ezt már olvasta?

Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.
 
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát A legújabb agrárkütyük, high-tech eszközök, robotok. A Gregus Máté Mezőgazdasági szakképzőben folytatódik a Hello Modern Agrárium programsorozat.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre. Frissítve a HVSZ Zrt. közleményével!