Kultúra, oktatásNobel-díjas vendég a vásárhelyi gimnáziumban

2019. február 25., hétfő
 
Nobel-díjas vendég a vásárhelyi gimnáziumban

A Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XIII. Találkozója részeként február 25-én a vásárhely Németh László Gimnázium és Általános Iskola Gyulai József Természettudományos Műhelyében fogadtak tehetséges diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

Hétfőn délelőtt a Nobel-díjas díszvendég Dr. Erwin Neher a Németh László Gimnáziumba látogatott és a laborgyakorlatot megtekintette.

 

2015 decemberében született meg az elhatározás, hogy Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) képzési igazgatója, a nemzetközileg is egyedülálló oktatási programot a kormányt több mint 2 milliárd forinttal támogatja.

Ebből az összegből 2016-tól évente 250 millió forint jut a tehetséggondozó program működésére és állami támogatással fejlesztik a szegedi Radnóti-, valamint a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumot.

Mint ismeretes, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre az SZTA-t, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között – a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan – végig kísérő programot, melynek célja, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

A hazai és nemzetközi mentorok részvételével működő rendszer már hetedik éve sikerrel működik Szegeden, a programhoz mára az ország 123 gimnáziuma csatlakozott több mint ezer diákkal.

A kezdeményezés részeként Szegeden és Hódmezővásárhelyen képzési központokban a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival.

 

Ezek egyik állandó helye Vásárhelyen (a Bethlen Gábor Református Gimnázium mellett) az Európai Unió által 100 százalékban támogatott beruházás keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában kialakított korszerű laboratórium. Az infrastrukturális fejlesztés mellett szakmai továbbképzést, tehetséggondozást és műhelykonferenciák szervezését biztosítja a projekt. 

A 325 millió forintból megvalósult természettudományos műhely névadója a hódmezővásárhelyi születésű Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, Hódmezővásárhely díszpolgára.

 

Február 25-én délelőtt a laborban folyó munkába kapcsolódott be Erwin Neher, aki 1991-ben Bert Sakmann-nal együtt elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért.

 

Erwin Neher és felesége, Eva Neher egyébként 2015. júniusában már járt Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium természettudományos szaklaboratóriumában. Ezúttal a Nobel-díjas tudós Hódmezővásárhelyen tekintette meg 44 diák biológiai kísérleteit.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
A nemzetközi torna legjobbja lett a vásárhelyi Kovács Pál

A nemzetközi torna legjobbja lett a...

Kalandos túrán van túl a Boxing Gym Vásárhely küldöttsége. Négy fős magyar...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az alkotás örömének kiállítása
Az alkotás örömének kiállítása Változatos kézműves mesterségeket felvonultató 21 aktív és kreatív nyugdíjas kiállítása nyílik. Ötletadó, kedvcsináló alkotások tucatjai láthatók. A kiállítók névsorával.
 
Szeretném, hogy a világ színesebb legyen
Szeretném, hogy a világ színesebb legyen

Papageorgiu Andrea festőművész tárlatvezetésével ismerhették meg szombaton a művész tárlatát a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria látogatói. Képekkel.

 
Hullámzó színvonal Kosársuli győzelemmel
Hullámzó színvonal Kosársuli győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának harmadik helyéért zajló párharc első mérkőzésén lépett pályára szombat este a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Nincsen május Sárgulás nélkül
Nincsen május Sárgulás nélkül Annak ellenére sem szakadt meg ez a Hódmezővásárhely életét színesítő sok évtizedes hagyomány, hogy diplomát decemberben kapnak a végzősök.