Kultúra, oktatásNobel-díjas vendég a vásárhelyi gimnáziumban

2019. február 25., hétfő
 
Nobel-díjas vendég a vásárhelyi gimnáziumban

A Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XIII. Találkozója részeként február 25-én a vásárhely Németh László Gimnázium és Általános Iskola Gyulai József Természettudományos Műhelyében fogadtak tehetséges diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

Hétfőn délelőtt a Nobel-díjas díszvendég Dr. Erwin Neher a Németh László Gimnáziumba látogatott és a laborgyakorlatot megtekintette.

 

2015 decemberében született meg az elhatározás, hogy Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) képzési igazgatója, a nemzetközileg is egyedülálló oktatási programot a kormányt több mint 2 milliárd forinttal támogatja.

Ebből az összegből 2016-tól évente 250 millió forint jut a tehetséggondozó program működésére és állami támogatással fejlesztik a szegedi Radnóti-, valamint a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumot.

Mint ismeretes, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre az SZTA-t, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között – a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan – végig kísérő programot, melynek célja, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

A hazai és nemzetközi mentorok részvételével működő rendszer már hetedik éve sikerrel működik Szegeden, a programhoz mára az ország 123 gimnáziuma csatlakozott több mint ezer diákkal.

A kezdeményezés részeként Szegeden és Hódmezővásárhelyen képzési központokban a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival.

 

Ezek egyik állandó helye Vásárhelyen (a Bethlen Gábor Református Gimnázium mellett) az Európai Unió által 100 százalékban támogatott beruházás keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában kialakított korszerű laboratórium. Az infrastrukturális fejlesztés mellett szakmai továbbképzést, tehetséggondozást és műhelykonferenciák szervezését biztosítja a projekt. 

A 325 millió forintból megvalósult természettudományos műhely névadója a hódmezővásárhelyi születésű Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, Hódmezővásárhely díszpolgára.

 

Február 25-én délelőtt a laborban folyó munkába kapcsolódott be Erwin Neher, aki 1991-ben Bert Sakmann-nal együtt elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért.

 

Erwin Neher és felesége, Eva Neher egyébként 2015. júniusában már járt Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium természettudományos szaklaboratóriumában. Ezúttal a Nobel-díjas tudós Hódmezővásárhelyen tekintette meg 44 diák biológiai kísérleteit.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
A nemzetközi torna legjobbja lett a vásárhelyi Kovács Pál

A nemzetközi torna legjobbja lett a...

Kalandos túrán van túl a Boxing Gym Vásárhely küldöttsége. Négy fős magyar...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.