KözéletMindenki megmondta a magáét

2017. május 1., hétfő
 
Mindenki megmondta a magáét

Május elsején az ellenzéki pártok értékelik az aktuális állapotokat. Prognózisok, ígéretek és az ország jobbítását tükrőző programok hangzanak el. 

 

 

 

Fotók: MTI

 

 

 

 

MSZP

 

"Mi építünk, ők rombolnak" - mondta Botka Lászó Budapesten a Ligetben. Szerinte "itt az idő, hogy elsöpörjük az álomgyilkosokat, hogy elsöpörjük a kormányt", "Orbán országlásának legyen végre vége!"


Szeged polgármestere szerint a jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, "magas ívben tesz" a bérből és fizetésből élőkre. Baloldali fordulatra, baloldali kormányzásra van szükség - mondta.

Botka László szerint a Fidesz régóta feszegeti a pofonos ládát, ami most a tüntetésekkel "végre kinyílt". Ez szerinte az jelzi, hogy az embereknek elege van a "kapzsi fideszesekből". A baloldalnak Botka szerint új alapokon kell elkezdenie az ország újjáépítését.

Orbán országlásának legyen végre vége, szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét.

Botka új bejelentése, hogy szerinte be kell vezetni a megélhetési minimumot, amelyre a magyar állam vállal garanciát mindenkinek, aki ledolgozta a magáét és akinek legális bejelentett munkája van. "Ezen szint alá nem lehet menni sem nyugdíjakban, sem fizetésekben".

 

Jobbik

 

Egy szabadabb és igazságosabb Magyarország felépítése mellett foglalt állást Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt május 1-i budapesti rendezvényén a Hajógyári-szigeten.

Az ellenzéki politikus fontosnak nevezte a párt változását, amit azzal magyarázott, hogy ami nem változik, az elpusztul. Értékelése szerint nem az a Jobbik küldetése, hogy egy társadalmi réteget örömmel töltsön el, hanem hogy Magyarországot erős, boldog és szabad országgá tegye. Azt hangoztatta: az ezzel járó küzdelmeket meg fogja vívni.

A pártelnök beszélt arról is, hogy minden pártban vannak viták, ám szerinte a Jobbik a legegységesebb és legösszetartóbb közösség, míg a Fideszt "a konc tartja össze". A pártból távozóknak azt üzente: sokakat sajnál és bízik benne, hogy visszatérnek.

Vona Gábor azt is kijelentette: sem Simicska Lajosnak, sem Soros Györgynek nem a "csicskája", a valódi problémákkal szeretne foglalkozni. A Közép-európai Egyetemről (CEU) azt mondta: az értékrendi vitákat nem bezárással kell megoldani, s szerinte egy jobb egyetemet kell csinálni, ami felkészít arra, hogyan lehet magyarként és emberként megmaradni.

Kitért az úgynevezett földesúradóra és a "lex Lúdas Matyi" törvénycsomagra is. Akire 2018 után vonatkozni fog az adó, annak majd fizetni kell, aki pedig törvénytelenül szerzett javakat, annak "el kell búcsúznia a lopott vagyontól, sőt lehet, hogy az ismerőseitől is" - fejtette ki, hozzáfűzve: egy Jobbik-kormány mindenkit a helyére fog tenni.

Bár Vona nem mondta ki, de utalt arra, hogy szerinte Orbánnak mentális problémái lehetnek, ha minden kritikus hang mögött Sorost vagy Simicskát látja. 

A pártelnök beszámolt a javasolt "D-típusú átvilágításról" is, amelynek egy nemzetbiztonsági, egy vagyoni és egy elmeorvosi vizsgálat a része. Mint mondta, sok munkakörben vannak alkalmassági vizsgálatok, egy politikusnál is látni kell, hogy képes-e elviselni a felelősséget.
Megjegyezte, javaslatait nem a Fideszre találta ki, magára is alkalmazni kívánja. Megerősítette azt is, hogy a kormányfői ciklust nyolc évben maximálná, s azt is javasolják, hogy az ország vezetői 1989-ig visszamenőleg nyilatkozzanak esetleges külföldi támogatásaikról.
Vona azt mondta, nem fog a baloldallal összefogni a Jobbik a 2018-as választásokon, mert azzal a hitelét és az erejét veszítené el a párt. 

 

Demokratikus Koalíció

 

Gyurcsány Ferenc szerint a jövő évi választáson a demokratikus ellenzéki pártok együtt fognak működni és a Fidesznek minden választókerületben csak egy demokratikus ellenfele lesz, "ha törik, ha szakad".

A Demokratikus Koalíció elnöke a párt városligeti majálisán azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök téved, ha azt gondolja, az ellenzéki pártok közötti viták lehetetlenné teszik, hogy közös erővel forduljanak szembe vele. 

Azt javasolta a kormányfőnek, hogy ne higgyen a közvélemény-kutatásoknak, mert ugyanúgy fog járni, mint 2002-ben. "Miniszterelnök úr, most is veszíteni fogsz" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök azt mondta, bíznak benne, hogy egy év múlva ilyenkor Magyarországnak új, demokratikus kormánya lesz. Azért küzdenek, hogy visszaszerezzék az ország becsületét a szabad élet jogát, megteremtsék a normális elfogadó és befogadó Magyarországot - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a miniszterelnök azt állítja, hogy megfutamította Brüsszelt, de úgy tűnik, hogy az "igazi sallert" nem ő adta, hanem ő kapta, méghozzá megérdemelten. A kormányfőnek viszket a tenyere, hergeli embereit - folytatta beszédét. Háborús kabinet helyett békét és nyugalmat kell teremteni - jelentette ki. 

Szerinte Orbán Viktor nem a magyar választók és a politikai közösség érdekeit védi, hanem kiszolgáltatja országát idegen hatalmaknak. "Nem minket képvisel", hanem utat nyit Európa meggyengítéséhez - hangsúlyozta. 

Mészáros Lőrinc, "a miniszterelnök gázszerelő barátja" óránként több mint tízmillió forint vagyont halmoz fel - tért át egy újabb témára. Iványi Gábor megkeresztelte Orbán Viktor gyermekeit, Soros György taníttatta Orbánt, Simicska Lajos éveken keresztül finanszírozta a miniszterelnököt és pártját, mára valamennyien az ellenségei - mondta, hozzátéve, Mészáros Lőrinc is az ő sorsukra juthat.

A nemzeti konzultációra utalva azt mondta, hogy megkapta a kormányfő levelét, de "oda való a levele és politikája, igen a kukába".

Egy demokratikus országban sok út létezik, nyugodtan járja saját útját az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt - mondta Gyurcsány Ferenc.

Az "egypárti alaptörvény" keretei között a demokratáknak viszont együtt kell működniük és az együttműködés nem köthető semmilyen előfeltételhez - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra: a választások közeledtével a pártok és pártvezetők időnként elcsábulnak, és mindenféléket ígérnek. Teszik ezt annak ellenére, hogy akik már kormányoztak, azoknak tudniuk kell, hogy felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormány lesz, ezért csak olyat szabad ígérni, amit utána meg lehet csinálni. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ezért csak annyit akar ígérni, amit számot kérhetnek a következő kormánytól, amelyben - mint mondta - ott lesz a DK.

 

Momentum

 

Több ezren vonultak végig hétfő este a Szabadság térről a Hősök terére a Momentum felhívására. A tüntetés azért hirdették meg, hogy a növekvő orosz befolyás ellen szólaljanak fel, illetve az Európához tartozást követeljék. A Hősök terén a Momentum vezetői mondtak beszéltek. Fekete-Győr András elnök itt jelentette be, hogy elindulnak a 2018as választáson, október 15-én pedig bemutatják programjukat. 

Orbán Viktor Magyarországa egy elnéptelenedett puszta, közepén egy Brüsszel-elleni plakáttal. De mi lebontjuk ezt a rendszert, és beindítjuk Magyarországot – jelentette ki ismét Fekete-Győr András. Hozzátette: nekik nincs semmilyen rejtegetni valójuk, mert ők nem lopják szét az országot.

Küldhetnek kopaszokat, de nem rettenünk meg tőlük, hanem beszélgetni fogunk velük. Nem fékünk tőlük, még akkor sem, ha előveszik a nagyszüleinket.

Ránk küldhetik a rendőrt a plakátmatricázásért, de csak azt fogják elérni, hogy a rendőr fog takarni nekünk, amíg felragasztjuk a matricát – sorolta, megjegyezve: a szimpatizánsaiknak nem kell félniük, meg fogják védeni őket. "Együtt erősek vagyunk!"

 

Olvassa el ezt is!

Legalább egy év csúszás?

Legalább egy év csúszás?

Leállították Vásárhelyen a közműkiváltás munkálatait, a május 8-tól tervezett nagy...
Nyáron kezdik a pihenőpark építését

Nyáron kezdik a pihenőpark építését

A szavazatok száma alapján hozott döntés a laikus számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Családtagjait lopta meg
Családtagjait lopta meg Százezer forintot lopott el a 15 éves vásárhelyi fiú. A Rendőrség vádemelést javasol a fiatallal szemben. Az nem derül ki mire kellett neki a pénz.
 
Gyermeknapi programok a BFMK előtt
Gyermeknapi programok a BFMK előtt

Vidám programokkal várják a családokat május 27-én, vasárnap. Trambulin, ugrálóvár, arcfestés és még sokminden más.

 
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele Hiánypótló kiállítás nyílik az Emlékpontban. A 'Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei' beszédes című tárlat a téma kutatóinak látványos eredménye. Képekkel.
 
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen A dinamikusan fejlődő, már számos szép eredményt maga mögött tudó sportegyesület, egy a sportéletben jelentős hazai és nemzetközi esemény megrendezésére készül.
 
Éremgyűjtés Ausztriában
Éremgyűjtés Ausztriában 8 ország, több mint 200 - köztük a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE - versenyzője nevezett be a valamennyi kategóriában meghirdetett versenybe.
 
Mentők Napja Vásárhelyen is
Mentők Napja Vásárhelyen is Május 10-én ünnepelte az Országos Mentőszolgálat a 70. születésnapját. Jelentősen nőtt a mentőorvosok átlagkeresete.
 
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai Székelyföld szépsége, az erdélyi magyarok kedvessége, a helyi diákokkal kötött barátságok, a közösen átélt élmények tették felejthetetlenné ezt az öt napot.