GazdaságMég tizenkét év adósság

2017. november 8., szerda
 
Még tizenkét év adósság

Az önkormányzatok eladósításában a korábbi szocialista kormánynak döntő szerepe volt – fogalmazott a napokban, válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Horváth Imre MSZP-s politikus parlamenti felszólalására válaszként.

 

 

 

 

 

„A szocialista kormány tette lehetővé jogszabályokkal, hogy eladósodjanak az önkormányzatok. Ennek lett a következménye, hogy az önkormányzatok kockáztatták a vagyonukat, akár kerületeknek is a vagyonát, kockáztatták a pénzügyi biztonságukat is. 2010 után a kormány módosította azokat a jogszabályokat, amelyek az önkormányzatok eladósodásával, pénzügyi kötelezettségvállalásával, tranzakcióival kapcsolatosak. Ami a szocialista kormányzás alatt előfordulhatott, az ma lényegében kizárt. Ma ilyen tranzakciókat az önkormányzatok nem folytathatnak le. Adósságot csak abban az esetben keletkeztethetnek, ha a Gazdasági Minisztérium és a Kormány ehhez hozzájárul” – mondta Lázár János.

 

Akkoriban abban a jogszabályi környezet által lehetővé tett pénzügyi megoldásokban Hódmezővásárhely is kivette a részét.

Mint azt a Vásárhelyi Hírekben többször is írtunk, 2013-ban felszámolás alá került Hódmezővásárhely víziközműcége, a Zsigmondy Béla Zrt. A felszámolást a NAV kezdeményezte. Lázár János polgármester irányítású vásárhelyi önkormányzat a tulajdonában álló vízműre 2006-ban több mint hárommilliárd forint értékben bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt a Raiffeisen Banknál, amit az Erste Bank később megvásárolt. A konstrukció 20 éves futamidőre szólt, az első öt esztendőben csak a kamatokat kellett fizetni. A 2008-ban kezdődött pénzügyi válság viszont teljesen átírta a kibocsátáskor érvényes feltételeket.

Két jogszabályváltozás szerint 2013. január 1-jétől a helyi víziközművagyonnal akkora cégeket kell létrehozni, hogy egyenként legalább 150 ezer lakos ellátását biztosítani tudják.

Mivel Hódmezővásárhelyen csak 46 ezren élnek, a Zsigmondynak is társulnia kellett volna valakivel. Ezt a kötvényeket jegyző Erste Bank is támogatta, de kikötötte: csak olyan változást fogad el, amelyben a létrejövő jogutód cég a Zsigmondy Béla Zrt. összes adósságát átvállalja. Mint ismeretes végül némi huzavona után az Alföldvíz Zrt.-be társult Vásárhely.

 

A pert az Erste Bank indította. Eredetileg a korábbi ivóvíz- és csatornaszolgáltató Zsigmondy Béla Zrt.-től szerette volna megkapni a pénzét, amely kötvénytartozás volt. Mivel a vállalattal szemben felszámolási eljárás indult, a víziközműtörvény értelmében vagyona az önkormányzatokra szállt. A pénzintézet ezért náluk nyújtotta be a számlát, amelynek jogosságát Szegedi Törvényszék elismerte.

2016. április 14-én peren kívül, éppen a bírósági tárgyalás előtt egyezett meg az Erste és a három település.(Mindszent 278 millió, Székkutas 55 millió forint értékű svájci frankkal tartozott a pénzintézetnek) Azonban üzleti titokra hivatkozva nem derült ki hogyan törlesztenek.

 

2016. áprilisban született megállapodást - illetve a peren kívüli megegyezést - egy rövid ideig üzleti titokként kezelték. 2016. június elején, a Hódmezővásárhely Önkormányzat 2016. évi költségvetés módosítása fejezetében található táblázatban szerepelt egy 230 millió 369 ezer forintos tétel magyarázata: „részletfizetési megállapodás alapján követelés megfizetése". Ez arra utal, hogy az április 8-i zárt ülésen született határozatot hajtják végre azzal, hogy ezt a pénzt kifizetik. A beterjesztett anyagban a 37. oldalon nevesítve is olvasható az ERSTE törlesztés. 2029. december 31-ig kell megfizetni a több mint 4 milliárdot, beleértve az évente több tízmilliós kamatot. (2016-ban például 80 milliót fizettek.)

Vagyis Mindszenttel és Székkutassal közösen 2029-ig éves bontásban Hódmezővásárhelynek törleszteni kell a több mint 4 milliárd forintot és kamatait. 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Mindenki jól jár?

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ki lesz a következő?

Ki lesz a következő?

Újabb rádióadó esett el a kaszinómogul, a Vajna-féle országos terjeszkedés csatájában....
Újabb fejlesztések a Bodrogi Baunál

Újabb fejlesztések a Bodrogi Baunál

Új üzemcsarnokot avatott a Bodrogi Bau Kft. Az egymilliárdos fejlesztés révén nyílászáró-...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.
 
Nincs mérlegelési lehetőség
Nincs mérlegelési lehetőség Az egyik nyilatkozó szerint az alaphelyzet sem gömbölyű, a másik szerint a baloldal is legyen ott a választáson. Az alapszabályzat viszont mindenkit kötelez.