GazdaságMindenki jól jár?

2016. augusztus 12., péntek
 
Mindenki jól jár?

Valószínű nem jelent változást, hogy az adást-vételt követően mostantól elvileg Vásárhely tartozásának 30 százaléka az államot illeti. 2029-ig fizeti a város.

 

 

 

 

 

 

Augusztus 11-én lezárult az Erste Bank Hungary Zrt.-t érintő részesedésvásárlási tranzakció, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat.

 

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak.

 

Az érintett felek 2016. június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

 

A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste Csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságba.

 

Mint ismeretes, a Zsigmondy Béla Zrt. illetve Hódmezővásárhely önkormányzata perben állt az Erste bankkal, annak kapcsán, hogy a Zrt. 2006-ban hárommilliárd forint értékben bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt a Raiffeisen Banknál, amit az Erste Bank később megvásárolt. 

 

A pert az Erste Bank indította. Eredetileg a korábbi ivóvíz- és csatornaszolgáltató Zsigmondy Béla Zrt.-től szerette volna megkapni a pénzét, amely kötvénytartozás volt. Mivel a vállalattal szemben felszámolási eljárás indult, a víziközműtörvény értelmében vagyona az önkormányzatokra szállt. A pénzintézet ezért náluk nyújtotta be a számlát, amelynek jogosságát Szegedi Törvényszék elismerte. 

A teljesen váratlanul április közepén a peren kívüli megegyezés értelmében a vásárhelyi önkormányzatnak 2029. december 31-ig kell megfizetni több mint 4 milliárd forintot, beleértve az évente több tízmilliós kamatot.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Már nem titok az Erste és Hódmezővásárhely közötti megegyezés


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

203 a becses szám

203 a becses szám

Közel 140 alkotó örülhet annak, hogy bekerült idén az Őszi Tárlatba. Teljes a kiállítási anyag,...
Kiegészítették a hűtőtámogatási keretet

Kiegészítették a hűtőtámogatási keretet

Így mégis van remény arra, hogy minden pályázó pénzhez, vagyis új, korszerű hűtőhöz,...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!
 
Új turisztika stratégia jövőre
Új turisztika stratégia jövőre Vásárhely is benne lesz a tavaszig a kormány elé kerülő egészségturisztikai stratégiában. Perspektivikus jövőképet akarnak teremteni az ágazat számára.