GazdaságMindenki jól jár?

2016. augusztus 12., péntek
 
Mindenki jól jár?

Valószínű nem jelent változást, hogy az adást-vételt követően mostantól elvileg Vásárhely tartozásának 30 százaléka az államot illeti. 2029-ig fizeti a város.

 

 

 

 

 

 

Augusztus 11-én lezárult az Erste Bank Hungary Zrt.-t érintő részesedésvásárlási tranzakció, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat.

 

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak.

 

Az érintett felek 2016. június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

 

A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste Csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságba.

 

Mint ismeretes, a Zsigmondy Béla Zrt. illetve Hódmezővásárhely önkormányzata perben állt az Erste bankkal, annak kapcsán, hogy a Zrt. 2006-ban hárommilliárd forint értékben bocsátott ki svájcifrank-alapú kötvényt a Raiffeisen Banknál, amit az Erste Bank később megvásárolt. 

 

A pert az Erste Bank indította. Eredetileg a korábbi ivóvíz- és csatornaszolgáltató Zsigmondy Béla Zrt.-től szerette volna megkapni a pénzét, amely kötvénytartozás volt. Mivel a vállalattal szemben felszámolási eljárás indult, a víziközműtörvény értelmében vagyona az önkormányzatokra szállt. A pénzintézet ezért náluk nyújtotta be a számlát, amelynek jogosságát Szegedi Törvényszék elismerte. 

A teljesen váratlanul április közepén a peren kívüli megegyezés értelmében a vásárhelyi önkormányzatnak 2029. december 31-ig kell megfizetni több mint 4 milliárd forintot, beleértve az évente több tízmilliós kamatot.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Már nem titok az Erste és Hódmezővásárhely közötti megegyezés


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

203 a becses szám

203 a becses szám

Közel 140 alkotó örülhet annak, hogy bekerült idén az Őszi Tárlatba. Teljes a kiállítási anyag,...
Kiegészítették a hűtőtámogatási keretet

Kiegészítették a hűtőtámogatási keretet

Így mégis van remény arra, hogy minden pályázó pénzhez, vagyis új, korszerű hűtőhöz,...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.