BulvárLezárult a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének akciója

2017. október 24., kedd
 
Lezárult a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének akciója

Mint ismeretes Magyarország évtizedek óta Európában a kóbor macskák országa. Százezrével élnek a települések utcáin, lakótelepeken, erdőben, mezőn persze azért közel az emberhez, jóllehet éppen az ember tehet arról, hogy elszaporodnak.

 

 

 

 

Vásárhelyen több helyen hamis jószándék által vezérelve még mindig etetik is ezeket a számkivetett állatokat. A begyűjtésük sem lehet teljes megoldás, mert az úgynevezett vákum-effektus miatt, ha egy adott területről be is gyűjtünk minden kóbor macskát, ott akkor is meg fognak jelenni újabb egyedek, hiszen a rágcsáló- és madárpopuláció az ember beavatkozása előtt is eltartott néhány állatot. 

Ezt ismerte fel a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete, amikor a populációt hathatósan csökkentő megoldásként ivartalanítási akciót hirdetett, méghozzá úgy, hogy az állatorvosi beavatkozás finanszírozását is átvállalta.

A felhívás a Vásárhelyi Hírekben is megjelent, és most az egyesület arról számolt be, hogy véget ért a tavasszal indult ivartalanítási program, amelyben az utcai kolóniák sterilizálása mellett a rászoruló macskatartók is számíthattak segítségre.

Összesen száz macskát ivartalaníttatott a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete a svájci Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz alapítványnak köszönhetően.

Szili Éva, a program koordinátora elmondta, a támogatásból elsősorban az utcai kolóniák ivartalanítása történt meg Hódmezővásárhelyen, így hosszú távon jóval kevesebb kóbor macska lehet a közterületeken. A számokat ismertetve kiemelte, 79 nőstény és 21 kandúr ivartalanítására került sor. Elsősorban a nőstényeket részesítették előnyben, de egy-egy utcai kolónia felszámolásánál nem válogattak a nemek szerint.

Az adatokból az is látszik, hogy az egyesület már a megalakulása óta kiemelten figyel a nehéz helyzetbe került állattartó családokra, így a rászoruló macskatartók is számíthattak segítségre. Összesen 32 állat ivartalanítása történt meg segítségkérés útján, illetve rászorultsági alapon.

Szili Éva megjegyezte, ennek elsődleges célja az volt, hogy kevesebb legyen a nem kívánt szaporulat, amely még nagyobb terhet jelenthet a családnak, de így az is megakadályozható, hogy még több macska kerüljön az utcára. A kiválasztásában a helyi családsegítő szolgálat és a Magyar Vöröskereszt hódmezővásárhelyi szervezete is segített a korábban megkötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően. Az ivartalanítási programban a műtéteket hódmezővásárhelyi, szegedi állatorvosok végezték.

 

Ennek az akciónak a folytatásáról, egy esetleg nagyobb sebességbe kapcsolásáról érdemes lenne elgondolkodni, akár az Önkormányzat bevonásával, hiszen Hódmezővásárhely közterületeinek higiéniájáról is szó van. 

 

Olvassa el ezt is!

Megvan a szezon első győzelme

Megvan a szezon első győzelme

Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd...
Klímanócskák ismét akcióban

Klímanócskák ismét akcióban

A vásárhelyi Bozókiné Szabó Ildikó óvodásokra épített komplex...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy nagy emberáldozatot követelő csata története
Egy nagy emberáldozatot követelő csata története Pintér István történelemtanár, amatőr történész mutatta be a tanulóknak az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit. Képekkel!
 
Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!