BulvárLezárult a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének akciója

2017. október 24., kedd
 
Lezárult a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének akciója

Mint ismeretes Magyarország évtizedek óta Európában a kóbor macskák országa. Százezrével élnek a települések utcáin, lakótelepeken, erdőben, mezőn persze azért közel az emberhez, jóllehet éppen az ember tehet arról, hogy elszaporodnak.

 

 

 

 

Vásárhelyen több helyen hamis jószándék által vezérelve még mindig etetik is ezeket a számkivetett állatokat. A begyűjtésük sem lehet teljes megoldás, mert az úgynevezett vákum-effektus miatt, ha egy adott területről be is gyűjtünk minden kóbor macskát, ott akkor is meg fognak jelenni újabb egyedek, hiszen a rágcsáló- és madárpopuláció az ember beavatkozása előtt is eltartott néhány állatot. 

Ezt ismerte fel a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete, amikor a populációt hathatósan csökkentő megoldásként ivartalanítási akciót hirdetett, méghozzá úgy, hogy az állatorvosi beavatkozás finanszírozását is átvállalta.

A felhívás a Vásárhelyi Hírekben is megjelent, és most az egyesület arról számolt be, hogy véget ért a tavasszal indult ivartalanítási program, amelyben az utcai kolóniák sterilizálása mellett a rászoruló macskatartók is számíthattak segítségre.

Összesen száz macskát ivartalaníttatott a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete a svájci Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz alapítványnak köszönhetően.

Szili Éva, a program koordinátora elmondta, a támogatásból elsősorban az utcai kolóniák ivartalanítása történt meg Hódmezővásárhelyen, így hosszú távon jóval kevesebb kóbor macska lehet a közterületeken. A számokat ismertetve kiemelte, 79 nőstény és 21 kandúr ivartalanítására került sor. Elsősorban a nőstényeket részesítették előnyben, de egy-egy utcai kolónia felszámolásánál nem válogattak a nemek szerint.

Az adatokból az is látszik, hogy az egyesület már a megalakulása óta kiemelten figyel a nehéz helyzetbe került állattartó családokra, így a rászoruló macskatartók is számíthattak segítségre. Összesen 32 állat ivartalanítása történt meg segítségkérés útján, illetve rászorultsági alapon.

Szili Éva megjegyezte, ennek elsődleges célja az volt, hogy kevesebb legyen a nem kívánt szaporulat, amely még nagyobb terhet jelenthet a családnak, de így az is megakadályozható, hogy még több macska kerüljön az utcára. A kiválasztásában a helyi családsegítő szolgálat és a Magyar Vöröskereszt hódmezővásárhelyi szervezete is segített a korábban megkötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően. Az ivartalanítási programban a műtéteket hódmezővásárhelyi, szegedi állatorvosok végezték.

 

Ennek az akciónak a folytatásáról, egy esetleg nagyobb sebességbe kapcsolásáról érdemes lenne elgondolkodni, akár az Önkormányzat bevonásával, hiszen Hódmezővásárhely közterületeinek higiéniájáról is szó van. 

 

Olvassa el ezt is!

Megvan a szezon első győzelme

Megvan a szezon első győzelme

Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd...
Klímanócskák ismét akcióban

Klímanócskák ismét akcióban

A vásárhelyi Bozókiné Szabó Ildikó óvodásokra épített komplex...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.