GazdaságLendületben az Északi elkerülő építése

2017. július 6., csütörtök
 
Lendületben az Északi elkerülő építése

A megyei jogú várost elkerülő 12,7 km hosszú útszakasz megépítése után 2018 tavaszára Hódmezővásárhely tehermentesül az átmenő forgalom, illetve a káros környezeti hatások alól, tájékoztatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRT. a Vásárhelyi Híreket.

 

 

 

 

 

A 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszának építése 2016 novemberében megkezdődött. A téli időszak után, február közepén földmunkákkal indult újra az útépítés, nagytömegű humuszleszedést, töltésalapozást, töltésépítést és talajkezelési munkálatokat végeztek. Nyár elejére a magas töltések, nagytömegű földmű építések nagyrészt elkészültek, ezen kívül a főpálya alatti vízépítési átereszek építése, gáz- hírközlési- és elektromos közműkiváltási munkák és a régészeti feltárások is lezárultak.

Júniusban elindult, és azóta is folyamatosan zajlik a cementstabilizációs útalap építése. Fontos szakaszba ért az elkerülő út megvalósítása, a héten megkezdődött az aszfalt alapréteg építése az út Orosháza felőli végétől.

Hídépítésekhez kapcsolódó alapozási és alépítményépítési munkálatok is lezárultak. A 45 sz. főúti csomópontnál épülő hídnál zajlik a háttöltések építése, a Körtvélyesi útnál épülő kerékpáros aluljárónál elkészült a vasbeton keret. A Szeged- Békéscsaba vasútvonal felett épülő hídnál 13 db, egyenként 30,80 m hosszú tartó gerendát emeltek be, és jelenleg a pályalemez vasszerelésén dolgozik a kivitelező.

 

A NIF aktuális helyzetjelentése szerint a 47 sz. főút felett épülő körhíd fel- és lehajtó ágain a tartógerendák beemelését végzik, a támfalakon belül zajló háttöltés építés befejező fázisba jutott. Látványos mérföldkövéhez ért a főút feletti rész is, a beépítendő acélszerkezetek gyártása elkészült, kiszállítása, helyszíni összeállítása, festése megkezdődött.

Tervek szerint a július 8-9-i hétvégén beemelik a 4-4 db, egyenként 23,8-25,8 m közötti hosszúságú íves tartógerendát. A gerendák beemelése alatt, éjjelente tervezetten 23.20 és hajnali 4 óra között 20-30 percekre teljes szélességében lezárják a főutat.

Napközben továbbra is sebességkorlátozás van érvényben, a végcsomópontnál irányonként 1-1 sávot biztosítanak a gépjármű forgalom számára.

A Rárósi úti csomópontban mindkét oldalt érintően leszűkítették a forgalmi sávokat. Várhatóan a jövő héttől már nem csak a mártélyi úti csomópontnál, hanem a kezdő csomópontnál is (ATEV-nél) félpályás útlezárás lesz érvényben, a váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa irányítja majd.

A kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítő Kft. által alkotott konzorcium végzi, a kivitelezés nettó összege 27,9 milliárd forint.

A munkák jelenleg a tervezett ütemezés szerint zajlanak. Így 2018 tavaszán a tranzitforgalom már biztonságosan elkerülheti Hódmezővásárhely városát.

 

 
 
VH-NIF
 

Olvassa el ezt is!

Centrum Streetball bajnokság Vásárhelyen

Centrum Streetball bajnokság Vásárhelyen

A 200 ezer forint összdíjazású bajnokság mára már országosan ismert lett. Még lehet nevezni! A...
Két nap öröm - sok nap elzárás

Két nap öröm - sok nap elzárás

A házat átkutatta, végül egy vízszivattyúval távozott a helyszínről. A vásárhelyi...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Aggodalomra nincs ok
Aggodalomra nincs ok Több ezer vásárhelyit érint a Centrum-Kábel megszűnése. A céget a UPC vette meg, amely igen kedvező ajánlattal él, sőt 2 hónapig fizetni sem kell.
 
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit A Délmagyarországnál szerda délelőtt egy értekezleten bejelentették, hogy távoznia kell a lap főszerkesztőjének és az helyettesének is.
 
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden A hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének 1956-os témájú kiállításán új könyvét is bemutatta. 
 
Ismét ledől az Iván szobor
Ismét ledől az Iván szobor Idén nem lesz koszorúzás, hanem azt szeretnék, ha egy-egy szál virággal emlékezik a város az 56-os áldozatokra. Fáklyás felvonulás, fényfestés.
 
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete Shane Tusup a saját facebook oldalán méltatta a hódmezővásárhelyi rendezvényt, illetve leírta benyomásait. Az oldalnak közel 50 ezer követője van.
 
Történelemverseny az Emlékpontban
Történelemverseny az Emlékpontban Tavaly 60 diák, idén négy csapat 14 diák nevezett be a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére. Képekkel!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."