GazdaságLendületben az Északi elkerülő építése

2017. július 6., csütörtök
 
Lendületben az Északi elkerülő építése

A megyei jogú várost elkerülő 12,7 km hosszú útszakasz megépítése után 2018 tavaszára Hódmezővásárhely tehermentesül az átmenő forgalom, illetve a káros környezeti hatások alól, tájékoztatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRT. a Vásárhelyi Híreket.

 

 

 

 

 

A 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszának építése 2016 novemberében megkezdődött. A téli időszak után, február közepén földmunkákkal indult újra az útépítés, nagytömegű humuszleszedést, töltésalapozást, töltésépítést és talajkezelési munkálatokat végeztek. Nyár elejére a magas töltések, nagytömegű földmű építések nagyrészt elkészültek, ezen kívül a főpálya alatti vízépítési átereszek építése, gáz- hírközlési- és elektromos közműkiváltási munkák és a régészeti feltárások is lezárultak.

Júniusban elindult, és azóta is folyamatosan zajlik a cementstabilizációs útalap építése. Fontos szakaszba ért az elkerülő út megvalósítása, a héten megkezdődött az aszfalt alapréteg építése az út Orosháza felőli végétől.

Hídépítésekhez kapcsolódó alapozási és alépítményépítési munkálatok is lezárultak. A 45 sz. főúti csomópontnál épülő hídnál zajlik a háttöltések építése, a Körtvélyesi útnál épülő kerékpáros aluljárónál elkészült a vasbeton keret. A Szeged- Békéscsaba vasútvonal felett épülő hídnál 13 db, egyenként 30,80 m hosszú tartó gerendát emeltek be, és jelenleg a pályalemez vasszerelésén dolgozik a kivitelező.

 

A NIF aktuális helyzetjelentése szerint a 47 sz. főút felett épülő körhíd fel- és lehajtó ágain a tartógerendák beemelését végzik, a támfalakon belül zajló háttöltés építés befejező fázisba jutott. Látványos mérföldkövéhez ért a főút feletti rész is, a beépítendő acélszerkezetek gyártása elkészült, kiszállítása, helyszíni összeállítása, festése megkezdődött.

Tervek szerint a július 8-9-i hétvégén beemelik a 4-4 db, egyenként 23,8-25,8 m közötti hosszúságú íves tartógerendát. A gerendák beemelése alatt, éjjelente tervezetten 23.20 és hajnali 4 óra között 20-30 percekre teljes szélességében lezárják a főutat.

Napközben továbbra is sebességkorlátozás van érvényben, a végcsomópontnál irányonként 1-1 sávot biztosítanak a gépjármű forgalom számára.

A Rárósi úti csomópontban mindkét oldalt érintően leszűkítették a forgalmi sávokat. Várhatóan a jövő héttől már nem csak a mártélyi úti csomópontnál, hanem a kezdő csomópontnál is (ATEV-nél) félpályás útlezárás lesz érvényben, a váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa irányítja majd.

A kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítő Kft. által alkotott konzorcium végzi, a kivitelezés nettó összege 27,9 milliárd forint.

A munkák jelenleg a tervezett ütemezés szerint zajlanak. Így 2018 tavaszán a tranzitforgalom már biztonságosan elkerülheti Hódmezővásárhely városát.

 

 
 
VH-NIF
 

Olvassa el ezt is!

Centrum Streetball bajnokság Vásárhelyen

Centrum Streetball bajnokság Vásárhelyen

A 200 ezer forint összdíjazású bajnokság mára már országosan ismert lett. Még lehet nevezni! A...
Két nap öröm - sok nap elzárás

Két nap öröm - sok nap elzárás

A házat átkutatta, végül egy vízszivattyúval távozott a helyszínről. A vásárhelyi...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.