GazdaságLendületben az Északi elkerülő építése

2017. július 6., csütörtök
 
Lendületben az Északi elkerülő építése

A megyei jogú várost elkerülő 12,7 km hosszú útszakasz megépítése után 2018 tavaszára Hódmezővásárhely tehermentesül az átmenő forgalom, illetve a káros környezeti hatások alól, tájékoztatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRT. a Vásárhelyi Híreket.

 

 

 

 

 

A 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszának építése 2016 novemberében megkezdődött. A téli időszak után, február közepén földmunkákkal indult újra az útépítés, nagytömegű humuszleszedést, töltésalapozást, töltésépítést és talajkezelési munkálatokat végeztek. Nyár elejére a magas töltések, nagytömegű földmű építések nagyrészt elkészültek, ezen kívül a főpálya alatti vízépítési átereszek építése, gáz- hírközlési- és elektromos közműkiváltási munkák és a régészeti feltárások is lezárultak.

Júniusban elindult, és azóta is folyamatosan zajlik a cementstabilizációs útalap építése. Fontos szakaszba ért az elkerülő út megvalósítása, a héten megkezdődött az aszfalt alapréteg építése az út Orosháza felőli végétől.

Hídépítésekhez kapcsolódó alapozási és alépítményépítési munkálatok is lezárultak. A 45 sz. főúti csomópontnál épülő hídnál zajlik a háttöltések építése, a Körtvélyesi útnál épülő kerékpáros aluljárónál elkészült a vasbeton keret. A Szeged- Békéscsaba vasútvonal felett épülő hídnál 13 db, egyenként 30,80 m hosszú tartó gerendát emeltek be, és jelenleg a pályalemez vasszerelésén dolgozik a kivitelező.

 

A NIF aktuális helyzetjelentése szerint a 47 sz. főút felett épülő körhíd fel- és lehajtó ágain a tartógerendák beemelését végzik, a támfalakon belül zajló háttöltés építés befejező fázisba jutott. Látványos mérföldkövéhez ért a főút feletti rész is, a beépítendő acélszerkezetek gyártása elkészült, kiszállítása, helyszíni összeállítása, festése megkezdődött.

Tervek szerint a július 8-9-i hétvégén beemelik a 4-4 db, egyenként 23,8-25,8 m közötti hosszúságú íves tartógerendát. A gerendák beemelése alatt, éjjelente tervezetten 23.20 és hajnali 4 óra között 20-30 percekre teljes szélességében lezárják a főutat.

Napközben továbbra is sebességkorlátozás van érvényben, a végcsomópontnál irányonként 1-1 sávot biztosítanak a gépjármű forgalom számára.

A Rárósi úti csomópontban mindkét oldalt érintően leszűkítették a forgalmi sávokat. Várhatóan a jövő héttől már nem csak a mártélyi úti csomópontnál, hanem a kezdő csomópontnál is (ATEV-nél) félpályás útlezárás lesz érvényben, a váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa irányítja majd.

A kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítő Kft. által alkotott konzorcium végzi, a kivitelezés nettó összege 27,9 milliárd forint.

A munkák jelenleg a tervezett ütemezés szerint zajlanak. Így 2018 tavaszán a tranzitforgalom már biztonságosan elkerülheti Hódmezővásárhely városát.

 

 
 
VH-NIF
 

Olvassa el ezt is!

Centrum Streetball bajnokság Vásárhelyen

Centrum Streetball bajnokság Vásárhelyen

A 200 ezer forint összdíjazású bajnokság mára már országosan ismert lett. Még lehet nevezni! A...
Két nap öröm - sok nap elzárás

Két nap öröm - sok nap elzárás

A házat átkutatta, végül egy vízszivattyúval távozott a helyszínről. A vásárhelyi...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.