Kultúra, oktatásFérfitársadalom múltidőben

2018. augusztus 4., szombat
 

Tavaly a női szerepekről, társadalmi státuszuknak a mindennapokban történő megjelenéséről rendeztünk kiállítást, amelynek folytatása a most megnyílt tárlat – fogalmazott Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója péntek este a Férfiak a múltból.

 

 

 

 

 

 

Tárgyak, sorsok, történetek című kiállítás megnyitóján, amely kétszáz évre visszatekintve mutatja be a férfiszerepeket a gyermekkortól a családfőségig, a katonásságtól az iparosságig. Az igazgató kiemelte: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás anyagának kilencven százaléka a múzeum saját néprajzi gyűjteményének darabjaiból áll, s a tárlat kurátora pedig a vásárhelyi múzeum néprajzkutatója, Terendi Viktória.

 

– A világban úgy van rend, hogy a férfiak vezetik a társadalmat, s a felelősség és a szabadság eszméitől átitatva járnak el a család döntéshozójaként, miközben ők azok, akik csatába mennek, ha meg kell a hazát védeni – fogalmazott a megnyitó résztvevőit köszöntve Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője. Tisztségéről elmondta, hogy az a kiállítás korában a főispáni hivatalnak felelt meg és azt nő nem is tölthette be, így ez is mutatja, mennyit változott a világ az elmúlt száz évben. Azonban a világot a rend irányába a férfiasság és a nőiesség egyensúlya, valamint a férfi és a nő együttélését jelentő család fogja tovább vinni – tette hozzá a kormánymegbízott.

 

– Az Isten az embert férfinak és nőnek teremtette, s eredményre csak akkor jutnak, ha összefognak – fogalmazta meg a Teremtés könyve alapján a kiállítást megnyitó Prof. Dr. Barna Gábor néprajzkutató. A Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének egyetemi tanára kiemelte: ma, a genderelméletek tobzódása idején a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója, Terendi Viktória megmaradt a józan gondolkodás és a szakmaiság keretein belül, amikor immár második kiállításán mutatja be, hogy a nők és férfiak, vagy – ahogyan akkoriban erre mondták, embörök és asszonyok – hogyan éltek a tizenkilencedik század közepétől az elmúlt század derekáig.

 

Bár a kiállítás egyedi tárgyai egyedi sorsokról mesélnek, azonban ezek a sorsok általános következtetések levonására is lehetőséget adnak. A korabeli kimondottan férfiéletnek három meghatározó terület volt: a pipázás, a katonaság, illetve a kocsmai és egyesületi élet. A férfivá válás két fontos jelképe a dohányzás – konkrétan a pipázás – és az alkoholfogyasztás volt, s így kerültek a kiállítóterembe a pipák, dohánytartók, vagy a borosüvegek, pálinkás butellák és a polgárosodás előrehaladásának jelképeként is értékelhető szódásüvegek, de a felnőtt társadalomhoz való tartozás jelképe volt a férfiak kalapja és a sétapálcája is.

 

Az „embörré válás” egyik legfontosabb korszaka és a későbbi életszakaszokban történő visszaemlékezések legemlékezetesebb időszaka a katonaság volt, amelynek fotói a korabeli családi fotóalbumoknak olyan fontos felvételei, mint a házasságkötés fényképei. A katonaság nemcsak a haza védelme miatt volt lényeges – tette hozzá Barna professzor –, hanem felelősségvállalásra, becsületre is nevelt, ezáltal felkészítve a legényeket a családalapítás, vagy a közösség vezetésére, a tekintély kialakítására és viselésére.

 

– A most látható kiállítás mögött közel egyéves előkészítő munka áll – mondta a megnyitón Terendi Viktória, aki augusztus 11-én, szombaton 11 órától a Múzeumi szombat programsorozat keretében tárlatvezetésen mutatja be az érdeklődőknek a férfiak egykori világát.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Újabb osztálytermekkel bővülhet a vásárhelyi iskola

Újabb osztálytermekkel bővülhet a...

A rendkívüli közgyűlés 10 igennel megszavazta a nemrég a Kormányhivatal pályázatával...
Félezer művet zsűriznek

Félezer művet zsűriznek

Már javában tart a Vásárhelyi Őszi Tárlatra érkezett műalkotások zsűrizése. 65. alkalommal...
 

És ezt már olvasta?

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját A most átadott országos középiskolai képzési központhoz hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is.
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."