MozaikEnnivaló receptjeink! - Minestrone leves

2016. július 4., hétfő
 
Ennivaló receptjeink! - Minestrone leves

Kevesen tudják, hogy az olaszok levesben is erősek. A levesek számos fajtája terjedt el Itáliában. Elkészítésük nem bonyolult, a sok friss zöldség pedig határozottan fogyókúrás étellé teszi az olasz levesek nagy részét. Vannak persze „nehezebb” változatok is, amelyek még őrzik a vidéki rusztikus ízeket. A legismertebb, legkedveltebb mind közül mégis a minestrone.

 

 

Azt is mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi minestrone, hiszen a hozzávalók az évszaknak, illetve a családi szokásoknak megfelelően változnak. Nincs két egyforma, mégis mind hasonlít egymásra. Az eredeti minestrone recept genovai: tököt, káposztát, többféle babot és cukkinit tartalmaz. Az alapreceptet rengeteg módon lehet variálni. Gyakran adnak hozzá tésztát vagy rizst. Nem ritka, hogy sajtot szórnak a tetejére, éppúgy, mint a tésztaételeknél. De létezik sonkával, zellerrel, vöröshagymával, paradicsommal vagy borsóval készített változata is.

A Vásárhelyi Hírekben mi most egy bármelyik szupermarketben, illetve zöldségesnél könnyen beszerezhető változatot ajánlunk.

 

A minestrone (kb. 2 liter) leves hozzávalói:

  • 1 paradicsomkonzerv
  • 1 nagy fej hagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • egy közepes cukkini
  • 1 konzervbab
  • egy kis zöldhüvelyű zöldbab
  • olívaolaj
  • rozmaring
  • bazsalikom

 

Az igazi olaszos ízhez:

  • parmezán sajt
  • igény szerint kevés tésztát is főzhetünk bele

 

Elkészítése:

  1. A kockára vágott hagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott répát és a zúzott fokhagymát.
  2. Pirítás után hozzáadjuk a zöldbabot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 
  3. Főzzük, majd forrás után hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, rozmaringot.
  4. Amikor a zöldségek roppanósra főttek, hozzáadjuk a konzervbabot és a felkockázott cukkínit.
  5. A friss bazsalikommal, igény szerint sóval ízesítjük.
  6. Főzzük, amíg a cukkíni megpuhult, ezután tálalhatjuk. A tányérba kiporciózott leves tetejére parmezán reszeléket szórhatunk. 

 

 

Kapcsolódó cikkünk: 

 

A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre

 

 
 
Selmeczi Dorottya - VH
 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."