MozaikEnnivaló receptjeink! - Minestrone leves

2016. július 4., hétfő
 
Ennivaló receptjeink! - Minestrone leves

Kevesen tudják, hogy az olaszok levesben is erősek. A levesek számos fajtája terjedt el Itáliában. Elkészítésük nem bonyolult, a sok friss zöldség pedig határozottan fogyókúrás étellé teszi az olasz levesek nagy részét. Vannak persze „nehezebb” változatok is, amelyek még őrzik a vidéki rusztikus ízeket. A legismertebb, legkedveltebb mind közül mégis a minestrone.

 

 

Azt is mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi minestrone, hiszen a hozzávalók az évszaknak, illetve a családi szokásoknak megfelelően változnak. Nincs két egyforma, mégis mind hasonlít egymásra. Az eredeti minestrone recept genovai: tököt, káposztát, többféle babot és cukkinit tartalmaz. Az alapreceptet rengeteg módon lehet variálni. Gyakran adnak hozzá tésztát vagy rizst. Nem ritka, hogy sajtot szórnak a tetejére, éppúgy, mint a tésztaételeknél. De létezik sonkával, zellerrel, vöröshagymával, paradicsommal vagy borsóval készített változata is.

A Vásárhelyi Hírekben mi most egy bármelyik szupermarketben, illetve zöldségesnél könnyen beszerezhető változatot ajánlunk.

 

A minestrone (kb. 2 liter) leves hozzávalói:

  • 1 paradicsomkonzerv
  • 1 nagy fej hagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • egy közepes cukkini
  • 1 konzervbab
  • egy kis zöldhüvelyű zöldbab
  • olívaolaj
  • rozmaring
  • bazsalikom

 

Az igazi olaszos ízhez:

  • parmezán sajt
  • igény szerint kevés tésztát is főzhetünk bele

 

Elkészítése:

  1. A kockára vágott hagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott répát és a zúzott fokhagymát.
  2. Pirítás után hozzáadjuk a zöldbabot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 
  3. Főzzük, majd forrás után hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, rozmaringot.
  4. Amikor a zöldségek roppanósra főttek, hozzáadjuk a konzervbabot és a felkockázott cukkínit.
  5. A friss bazsalikommal, igény szerint sóval ízesítjük.
  6. Főzzük, amíg a cukkíni megpuhult, ezután tálalhatjuk. A tányérba kiporciózott leves tetejére parmezán reszeléket szórhatunk. 

 

 

Kapcsolódó cikkünk: 

 

A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre

 

 
 
Selmeczi Dorottya - VH
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.