GazdaságElakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása?

2017. június 24., szombat
 
Elakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása?

Nem a kánikulától, hanem az áta­lánydíjas felhasználókhoz ezek­ben a hetekben érkező éves elszámolószámláktól izzadhatnak meg a távfűtéses lakásban élők. Mély csend honol a tavaly nagy csinnadrattával beharangozott önkormányzati távhőtársaságok államo­sításával kapcsolatban.

 

 

 

 

 

Már több mint egy éve, 2016. májusában - mint arról a Vásárhelyi Hírekben is beszámoltunk - a sajtó jelenlétében írt alá szándéknyilatkozatot az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ), a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-vel (HVSZ Zrt.) és a Hódmezővásárhelyi Önkormányzattal a távhő társaság megvásárlásáról.

Azóta semmi sem történt, sőt úgy tűnik, lemondott a kormányzat a bevásárlásról, nemcsak Vásárhelyen, hanem a tervezett mintegy 90 önkormányzati távhőszolgáltatót működtető városban is.

Igaz, meg sem kezdődtek a tárgyalások, amelyeknek a beindítását Lázár János Miniszterelnök­séget vezető miniszter még 2015 májusá­ban jelentette be. Az államosítá­si folyamat azonban a valóságban nem kezdődött el - állítják iparági szakértők.

 

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke úgy véli: a jövő évi parlamenti választások előtt már nem történik meg az önkormányzati távhőtársaságok állami tulajdonba vo­nása. Erről a korábbi bejelentései ellené­re nem is tárgyal a helyhatóságokkal az állami rezsiholding - erősítette meg az önkormányzati vezető.

Az elnök hozzá­tette: a távhőtársaságok a kormány ál­tal korábban kierőszakolt tarifacsökken­tés miatt már évek óta veszteségesek. A ráfizetés nagysága országos szinten el­éri az évi 60-80 milliárd forintot, amit a kormányzatnak kell állnia. Ez a rendszer hossza távon nem tartható fenn. Az ös­szes hazai távhőcég egy társaságba szer­vezése azonban a jelenleginél is nagyobb káoszt teremtene a szektorban. Az egyes hőszolgáltatók adottságai ugyanis oly­annyira eltérők, hogy nehezen integrál­hatók egy nagy állami vállalatba.

 

Olyan módszerrel működtette volna a kormány a távhőcégeket, mint ahogy a nemzeti kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. keze­li az önkormányzati szemétszállító cégeket. Ebben a rendszerben a szemetet ugyan továbbra is a helyhatóságok tár­saságai szállítják el, de a díjat elméleti­leg - a hulladékholding szedi be, s abból visszaoszt a polgármesteri hivatalok hul­ladékszállítóinak annyit, hogy működő­képesek maradjanak. Ennek mintájára vette volna át a távhővállalatok irányítá­sát az állami rezsiholding, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., amely­nek július elejétől az új neve NKM Nem­zeti Közművek Zrt. lesz. A szakértők sze­rint azonban a hulladékholding rendszere megbukott, az állami vállalat tavaly április óta nem képes megoldani még számlázást sem, ami országos szinten te­szi kaotikussá a szemétszállítást. Emiatt hozzáértők szerint óriási hiba lenne er­re a mintára átalakítani a távhőszolgál­tatási rendszert.

A távhőszektorban is elmaradta ko­rábban számos alkalommal beígért re­zsicsökkentés, amit már több mint egy éve lebegtet a kormány az áram és a gáz­díjak esetében is. Holott az elmúlt két év során annyit estek az energiabeszerzési költségek, "hogy a kabinet akár 20-­30 százalékkal is mérsékelhette volna a hő-, az áram-, illetve a gáztarifákat, ha az valóban a szándékában állt volna.

 

A na­pokban sokan szembesülnek azzal, hogy nem olcsó manapság a távhő. Az áta­lánydíjas felhasználókhoz ugyanis ezek­ben a hetekben érkeznek meg az éves elszámolószámlák, amelyek a szokottnál is nagyobb összegekről szólhatnak. En­nek oka, hogy az utóbbi években meg­szokottnál jóval hosszabb és hidegebb fűtési idény volt az idei, s ez mintegy 20­-30 százalékkal megnöveli a háztartások fűtési kiadásait is. Így egy átlagos mére­tű, 53 négyzetméteres lakás éves távhő díja a tavalyi mintegy 170 ezer forint he­lyett akár 200-220 ezer forint is lehet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Melegben a kutyák is kutyául vannak

Melegben a kutyák is kutyául vannak

Tudta? Kutyánk azért kapar magának egy helyet a földben hogy abba belefeküdve lehűtse a testét. Érdemes ezt a...
Fesztivál katonazenekarra hangolva

Fesztivál katonazenekarra hangolva

Idén is gyepshow-val tarkítva három helyőrségi zenekar vesz részt Vásárhelyen, a Dél-alföldi...
 

És ezt már olvasta?

Szünidőben is megfontoltan
Szünidőben is megfontoltan

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrssel tartott sajtótájékoztatón a szünidő veszélyeire hívta fel a figyelmet.

 

 
Időutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Időutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján A Múzeumok Éjszakájának hódmezővásárhelyi helyszínei 18 és 23 óra között várják a látogatókat, a rendezvény a tájházban éjfélkor ér véget.
 
Egymilliárdos különbséggel pályáztak
Egymilliárdos különbséggel pályáztak Nem akadályozza a tram train folyamatban lévő építését, hogy a Szeged Rendező pályaudvaron a járműjavító csarnok építési tendere eredménytelen volt.
 
Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a Magyar Állami Operaház együttesei
Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a Magyar Állami Operaház együttesei Igazi zenei csemegéket ígér az idei ősz a vásárhelyi zenekedvelők számára. Az Operaház korszerűsítése miatt a vidéki nagyvárosokban is bemutatkoznak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Háromszáz diák az Emlékpont időszaki kiállításán
Háromszáz diák az Emlékpont időszaki kiállításán Vásárhelyi középiskolás diákcsoportok ismerkedtek a helyi zsidóság első világháború előtti életével és a helyi zsidó férfiak frontszolgálatával. Képekkel.
 
Újabb ivartalanítási program indul Hódmezővásárhelyen
Újabb ivartalanítási program indul Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete újabb ivartalanítási akciót szervez a városban. Csakúgy mint korábban, most is egy svájci alapítvány jóvoltából végezheti az akciót.