FélpercesDél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűsége

2019. március 4., hétfő
 
Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűsége

Miklós Péter, Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel.

 

 

 

 

 

 

 

Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója szervezésében rendezett konferenciát a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások, kultúrák a Dél-Alföldön címmel a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. A rendezvényen a múzeumigazgató mellett Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mondott köszöntőt.

 

– A tudományos tanácskozáson az európai hírű néprajzkutatóról és művészettörténészről, Bálint Sándorról, valamint az általa kutatott „szögedi nemzetről", vagyis a jelenleg Magyarország, Szerbia és Románia területén fekvő szegedi nagytájról hangzottak el előadások – árulta el Miklós Péter, hozzátéve, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a konferencia anyaga – más tanulmányokkal kibővítve – még az idei évben megjelenik kötetbe rendezve.

 

A konferencián Bálint Sándor életművéről Barna Gábor, a szegedi egyetem néprajzkutató professzora és Csapody Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos munkatársa beszélt. A Délvidék modern kori nemzetiségi és kulturális viszonyairól pedig Zakar Péter rektorhelyettes, Gulyás László professzor, Marjanucz László tanszékvezető és Bogoly József Ágoston irodalom- és művelődéstörténész tartott előadást.

 

Az esemény – hívta fel a figyelmet a szervező, Miklós Péter – a sokvallású, soknemzetiségű, sokkultúrájú Délvidék újkori történetének és Bálint Sándor munkásságának egy-egy mozzanatán keresztül mutatta be régiónk, a Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűségét.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Erősíti a a két város közötti szellemi és kulturális kapcsolatokat

Erősíti a a két város közötti szellemi és...

Együttműködési megállapodást jött létre a Tornyai János Múzeum és Közművelődési...
Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tonnaszámra gyűjtötték össze a szemetet

Tucatnyi autógumit, linoleumtekercseket, fém- és műanyagdobozokat, gyermekjátékokat, sőt komplett...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."