Kultúra, oktatásErősíti a a két város közötti szellemi és kulturális kapcsolatokat

2019. március 4., hétfő
 
Erősíti a a két város közötti szellemi és kulturális kapcsolatokat

Együttműködési megállapodást írt alá a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója és Gyenge Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja. Az aláírók az eddig is aktív közös tudományos tevékenység fejlesztéséről állapodtak meg.

 

 

 


 

A múzeum és az egyetemi kar között több területen folyt informális együttműködés – jelentette ki Miklós Péter. Mint mondta: a vásárhelyi múzeum folyamatosan szakdolgozati témát és gyakorlati helyszínt biztosít a szegedi bölcsészhallgatóknak. A múzeum több munkatársa a megyeszékhely egyetemének meghívott előadója, míg a felsőoktatási intézmény munkatársai rendszeresen adnak elő az Emlékpont konferenciáin és publikálnak a közgyűjtemény kiadványaiban.

 

Miklós Péter e tevékenységek bővítése mellett lehetőségként említette, hogy az oktatók és hallgatók megismerjék a múzeumot, mint a Dél-Alföld jelentős régészeti és képzőművészeti gyűjteményét, amely szakmai hátteret és forrásanyagot, munkatársai pedig partneri segítséget biztosítanak a kutatásokhoz.

 

– A vásárhelyi múzeum már benn van bölcsészkar épületében – fogalmazott az igazgató, utalva arra a kamaratárlatra, amely a hetekben látható a kar földszinti folyosóin, bemutatva a vásárhelyi közgyűjteményt és annak idén százötven éve született névadóját, Tornyai Jánost, akinek híres festménye, a Juss előtt látta el kézjegyével a két intézmény vezetője az együttműködési megállapodást.

 

Gyenge Zoltán dékán az együttműködést úgy értékelte, hogy az a két város közötti szellemi és kulturális kapcsolatokat is erősíti. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának célja megszólítani és helyben tartani a régió értelmiségét, s ezt a célt szolgálja a Bálint Sándor Program is, amelynek szemeszterzáró eseményének, a Bölcsészfesztnek kiemelt vendége lesz idén a Tornyai János Múzeum.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhely fejlődéséhez is hozzájárulna

Hódmezővásárhely fejlődéséhez is...

A kormány minap nyilvánosságra hozott versenyképességi programja szerint létrejöhet egy, az...
Dél-Alföld múltjának és jelenének sokszínűsége

Dél-Alföld múltjának és jelenének...

A Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány Nemzetiségek, vallások,...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.