Kultúra, oktatásAz Emlékpont és a Levéltár is részt vett a Bethlen projektnapjában

2018. október 16., kedd
 

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve szombaton projektnapot szervezett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium történelem szaktanárainak munkaközössége, amely során a diákok a város 1956-hoz kapcsolódó nyolc helyszínét keresték fel.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek egyike az Emlékpont volt, ahol korabeli források feldolgozása volt a gimnazisták feladata.

A Vásárhelyen megjelenő Viharsarok című napilap három cikkéhez kapcsolódva állított össze feladatsort Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze. Az újságcikkek beszámoltak arról, hogy a Bethlen diákjai a fegyveres harcokban elesett hősök emléke előtt tisztelegtek október 26-án a Kossuth téren és hogy a város végrehajtó bizottsága a Sztálin, a Vorosilov és a Vörös Csillag utca átnevezéséről határozatot fogadott el, s ismét Fekete Sas Szálló lett a Béke Szálló.

A feladatlap huszonegy kérdésére helyesen válaszolva a csapatok ugyanennyi pontot gyűjthettek az Emlékpontban.

 

Szintén feladatok megoldásának helyszíne volt a Hódmezővásárhelyi Levéltár is.

Itt a diákok az 50-es évek Úttörő mozgalmával ismerkedhettek meg. Nem érte őket váratlanul a téma, mert a csapatoknak előre készülniük kellett: gyűjteni a szülők, a nagyszülők úttörőemlékeit. Ezért pluszpontot kaphattak.  Majd egy úttörő csapatnapló bejegyzéseinek elemzése volt a feladat.

 

Többen is jókat derültek, amikor a csapatnapló beszámoló egy „sajtó akció” kivitelezését írta le: „Megindult a Hüvelyk Matyi és az Őrsvezető folyóirat terjesztése. A sajtófelelős munkakörét a csapatvezető pajtás és a csapatparancsnok látják el. A Hüvelyk Matyi gárdisták a családvezető helyettes pajtások. Ezen kívül minden pajtáscsaládban van egy kis pajtás sajtó megbízott.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy elmaradt szezon utóhatása

Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon...
Főszerepben a lepény és a jókedv

Főszerepben a lepény és a jókedv

Nagy siker volt a hétvégén a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett Kőfal Fesztivál....
 

És ezt már olvasta?

Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.
 
A múlt felidézése a jelen tanulságaként
A múlt felidézése a jelen tanulságaként A Raoul Wallenberg Egyesület idén is Hódmezővásárhelyen rendezi meg az országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját.
 
Múzeumi szomszédolás
Múzeumi szomszédolás A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai szakmai látogatás tettek Vásárhelyen.
 
A korizás egyelőre jegelve
A korizás egyelőre jegelve Már csak víz és hideg idő kell és idén télen is lehet korizni a Kossuth téren. A két feltétel közül az első azonnal teljesíthető, míg a másodikra még várni kell.
 
Egy nap a kis lila polippal
Egy nap a kis lila polippal A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel.
 
Időben jelzett és ezzel életet mentett
Időben jelzett és ezzel életet mentett Az Ábrai Károly utcából érkezett a lakossági bejelentés, miszerint a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid jelző készülék sípoló riasztással jelez.