Kultúra, oktatásAz Emlékpont és a Levéltár is részt vett a Bethlen projektnapjában

2018. október 16., kedd
 

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve szombaton projektnapot szervezett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium történelem szaktanárainak munkaközössége, amely során a diákok a város 1956-hoz kapcsolódó nyolc helyszínét keresték fel.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek egyike az Emlékpont volt, ahol korabeli források feldolgozása volt a gimnazisták feladata.

A Vásárhelyen megjelenő Viharsarok című napilap három cikkéhez kapcsolódva állított össze feladatsort Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze. Az újságcikkek beszámoltak arról, hogy a Bethlen diákjai a fegyveres harcokban elesett hősök emléke előtt tisztelegtek október 26-án a Kossuth téren és hogy a város végrehajtó bizottsága a Sztálin, a Vorosilov és a Vörös Csillag utca átnevezéséről határozatot fogadott el, s ismét Fekete Sas Szálló lett a Béke Szálló.

A feladatlap huszonegy kérdésére helyesen válaszolva a csapatok ugyanennyi pontot gyűjthettek az Emlékpontban.

 

Szintén feladatok megoldásának helyszíne volt a Hódmezővásárhelyi Levéltár is.

Itt a diákok az 50-es évek Úttörő mozgalmával ismerkedhettek meg. Nem érte őket váratlanul a téma, mert a csapatoknak előre készülniük kellett: gyűjteni a szülők, a nagyszülők úttörőemlékeit. Ezért pluszpontot kaphattak.  Majd egy úttörő csapatnapló bejegyzéseinek elemzése volt a feladat.

 

Többen is jókat derültek, amikor a csapatnapló beszámoló egy „sajtó akció” kivitelezését írta le: „Megindult a Hüvelyk Matyi és az Őrsvezető folyóirat terjesztése. A sajtófelelős munkakörét a csapatvezető pajtás és a csapatparancsnok látják el. A Hüvelyk Matyi gárdisták a családvezető helyettes pajtások. Ezen kívül minden pajtáscsaládban van egy kis pajtás sajtó megbízott.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy elmaradt szezon utóhatása

Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon...
Főszerepben a lepény és a jókedv

Főszerepben a lepény és a jókedv

Nagy siker volt a hétvégén a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett Kőfal Fesztivál....
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.