Kultúra, oktatásAz Emlékpont és a Levéltár is részt vett a Bethlen projektnapjában

2018. október 16., kedd
 

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve szombaton projektnapot szervezett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium történelem szaktanárainak munkaközössége, amely során a diákok a város 1956-hoz kapcsolódó nyolc helyszínét keresték fel.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek egyike az Emlékpont volt, ahol korabeli források feldolgozása volt a gimnazisták feladata.

A Vásárhelyen megjelenő Viharsarok című napilap három cikkéhez kapcsolódva állított össze feladatsort Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze. Az újságcikkek beszámoltak arról, hogy a Bethlen diákjai a fegyveres harcokban elesett hősök emléke előtt tisztelegtek október 26-án a Kossuth téren és hogy a város végrehajtó bizottsága a Sztálin, a Vorosilov és a Vörös Csillag utca átnevezéséről határozatot fogadott el, s ismét Fekete Sas Szálló lett a Béke Szálló.

A feladatlap huszonegy kérdésére helyesen válaszolva a csapatok ugyanennyi pontot gyűjthettek az Emlékpontban.

 

Szintén feladatok megoldásának helyszíne volt a Hódmezővásárhelyi Levéltár is.

Itt a diákok az 50-es évek Úttörő mozgalmával ismerkedhettek meg. Nem érte őket váratlanul a téma, mert a csapatoknak előre készülniük kellett: gyűjteni a szülők, a nagyszülők úttörőemlékeit. Ezért pluszpontot kaphattak.  Majd egy úttörő csapatnapló bejegyzéseinek elemzése volt a feladat.

 

Többen is jókat derültek, amikor a csapatnapló beszámoló egy „sajtó akció” kivitelezését írta le: „Megindult a Hüvelyk Matyi és az Őrsvezető folyóirat terjesztése. A sajtófelelős munkakörét a csapatvezető pajtás és a csapatparancsnok látják el. A Hüvelyk Matyi gárdisták a családvezető helyettes pajtások. Ezen kívül minden pajtáscsaládban van egy kis pajtás sajtó megbízott.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy elmaradt szezon utóhatása

Egy elmaradt szezon utóhatása

Ismét futottak egy kört a szakemberek és a tenni akaró hivatali illetékesek. A Mártélyi Holtágon...
Főszerepben a lepény és a jókedv

Főszerepben a lepény és a jókedv

Nagy siker volt a hétvégén a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ által szervezett Kőfal Fesztivál....
 

És ezt már olvasta?

A honvédelmi miniszter szerint is kell a vásárhelyi szakközépiskola
A honvédelmi miniszter szerint is kell a vásárhelyi szakközépiskola A szakközépiskola kialakítását az Ady Endre utcában tervezik. 180 millió forintot irányoztak elő az ingatlan megszerzéséhez.
 
Megérdemelt vastaps a Hódtóiban
Megérdemelt vastaps a Hódtóiban A Tiszaújváros ellen lépett pályára szombaton, az NB I/B Zöld csoportjában a listavezető Vásárhelyi Kosársuli. Ismét győztek és továbbra is vezetik a bajnokságot.
 
Alkotások a természet elemeiből
Alkotások a természet elemeiből A vásárhelyi tájhoz több mint hat évtizede kötődő alkotó, Holler László festőművész tárlata nyílt meg január 19-én, szombaton délután az Alföldi Galériában. Képekkel.
 
Felvételi vizsgák országszerte
Felvételi vizsgák országszerte Január 19-én délelőtt 10 órától többek között a vásárhelyi Németh Lászlóban is központi írásbeli felvételi vizsgákat tartottak a hat- és a nyolcosztályos gimnáziumokban,
 
Tornyai néprajzi magángyűjteménye Vásárhely múltját idézi
Tornyai néprajzi magángyűjteménye Vásárhely múltját idézi Különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét a Tornyai János Emlékév Hódmezővásárhelyen. Most nem mint festőművész, hanem mint néprajzi gyűjtő került a központba. Képekkel.
 
Csak négy órán át örülhettek a zsákmánynak
Csak négy órán át örülhettek a zsákmánynak Középkorú külföldi állampolgárok fosztották ki percek alatt a hódmezővásárhelyi Telekom ügyfélszolgálati irodáját. Videón a betörés. Képekkel.
 
Háromszorosára nőtt az influenzások száma
Háromszorosára nőtt az influenzások száma Újabb tucatnyi kórházban vezettek be látogatási tilalmat. Valószínű hamarosan a vásárhelyi kórház is sorra kerül. Most a 15-34 évesek közül kerül ki a legtöbb beteg.