Kultúra, oktatásA természettudomány élménye

2014. február 1., szombat
 

Február elsején szombaton, ünnepség és konferencia keretében avatták fel Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhelyt.

 

 

Fotók: VH

 

 

Magyarország csak a minőségi tudással lehet Európában versenyképes - hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton Hódmezővásárhelyen.

 

A politikus a Németh László Gimnázium, Általános Iskola uniós támogatással kialakított Gyulai József természettudományos műhelyének átadó ünnepségén kiemelte: a kormány intézkedéseivel arra biztatja a diákokat, hogy közülük egyre többen válasszák a műszaki és természettudományos képzést.

Az új laboratórium megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az iskola tanulói elmélyedhessenek a természettudományos tárgyakban - mondta az államtitkár.

Magyarország akkor lehet a termelésben versenyképes, ha megfelelő műszaki értelmiséggel, természettudományos műveltségű fiatalok sokaságával rendelkezik – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: a versenyképesség feltétele az is, hogy a vállalkozások olcsó energiához jussanak.

Az államtitkár szerint egy 15 milliós nemzet 10 milliós országa a minőségi tudás révén érhet el jelentős eredményeket. Példaként említette Neumann János, Teller Ede, vagy Szilárd Leó nevét, akik - mint mondta - átalakították a világot, és akik tudásukat magyarországi gimnáziumban alapozták meg.    

Lázár János azt is kifejtette, a magyar oktatás sikerei összefüggnek a gimnáziumi évekkel, azzal, hogy vannak-e tudós tanárok, aki nemcsak az anyagot adják le, hanem fölkeltik az érdeklődést az általuk tanított tárgy iránt. A kormány az elmúlt három esztendőben arra törekedett az oktatás átalakítása során, hogy a gimnázium az elitnevelés helyszíne legyen. Gimnáziumba olyan gyerek menjen, aki egyetemen akar továbbtanulni, ehhez kvalitás, képesség, elszántság kell – mondta.

 

Gyulai József fizikus akadémikus, a természettudományos műhely névadója, Hódmezővásárhely díszpolgára avatóbeszédében elmondta, a 20. században elmosódtak a határok a fizika és a kémia között. A 21. század várhatóan e határok feloldódását hozza a fizika, a kémia és a biológia között is. A diákoknak azonban el kell sajátítaniuk e tantárgyak és a hozzájuk kapcsolódó gondolkodás alapjait.

 

A gimnáziumban egy Európai Uniós projekt keretében 325 millió forintból kialakított, laboratóriumból és kiszolgálóhelyiségekből álló természettudományos műhelyt a város valamennyi és a környező települések általános iskoláinak diákjai is használni fogják. Itt a kísérletezés, a különböző fizikai, kémiai folyamatok bemutatása, korszerű dokumentálásuk, a természettudományi tantárgyak gyakorlati bemutatásához szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll. A laborórák már a jövő héten elkezdődnek.

 

Olvassa el ezt is!

A szikáncsi aranylelet ismét hazatért

A szikáncsi aranylelet ismét hazatért

Az 1439 darabból álló szikáncsi aranykincs az ország legjelentősebb hunkori pénzlelete. Mától 54...
Asztalitenisz Diákolimpia városi döntő

Asztalitenisz Diákolimpia városi döntő

A megyei döntőbe jutás volt tétje a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola tornacsarnokában január...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.