Kultúra, oktatásA korszerű természettudományos oktatásért

2014. január 29., szerda
 
A korszerű természettudományos oktatásért

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola február elsején átadásra kerülő laboratóriuma a régió 11 iskola diákjainak segít megszerettetni a természettudományos tantárgyakat.

 

 

 

 

 

Február elsején szombaton, ünnepség és konferencia keretében avatják fel Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhelyt. Itt a kísérletezés, a különböző fizikai, kémiai folyamatok bemutatása, korszerű dokumentálásuk, a természettudományi tantárgyak gyakorlati bemutatásához szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a vásárhelyi Önkormányzat konzorciumi együttműködés keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületében természettudományos laboratórium és ennek pedagógiai fejlesztésére 325 millió forint támogatást nyertek. A legfőbb cél, a modern és korszerű eszközökkel és módszerekkel elősegíteni a természettudományos oktatás megújítását.

A teljes egészében uniós támogatással megvalósuló projekt finanszírozza a tárgyi eszközök beszerzését, a beüzemelését, a labor kialakítását, a képzéseket. Az építkezések, a laboratórium helyiségeinek kialakítás 2013 augusztusában kezdődött.

„Az új természettudományos műhely, nemcsak Hódmezővásárhely, hanem az egész térség oktatása szempontjából is kiemelkedő jelentőségű” – mondta akkor Almási István polgármester a Vásárhelyi Híreknek.

 

Megírtuk, Hódmezővásárhely 4 állami tanintézménye és a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola mellett, az algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a békéssámsoni Községi Általános Iskola, a földeáki Návay Lajos Általános Iskola, a Mindszenti Általános Iskola a székkutasi Gregus Máté Általános Iskola, a maroslelei általános iskola diákjai kapnak a laboratóriumban az elméleti mellett, gyakorlati képzést a természettudományos témákból.

Ismereteink szerint, iskolánként egy-egy alkalommal 36 tanulóval, 5x6 tanóra áll rendelkezésre a természettudományos laborban. A pályázat a partneriskolákból érkező diákok és tanáraik utazását és étkezését is megtéríti. Az órát tartó szaktanárok 90-120 órás akkreditált továbbképzésen vettek részt.

 

A laboratórium névadója Gyulai József akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, Hódmezővásárhely díszpolgára. Ő is eljön és beszédet mond a február elsején 11 órakor kezdődő ünnepélyes átadón. Az avatáson részt vesz többek között Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgató, Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. A laboratóriumot Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár avatja fel.  Az átadás után laboratóriumi bemutató nyitott óra lesz, valamint körülbelül 14 órától Tudomány hétköznapjai címmel  konferenciát tartanak.

 

Olvassa el ezt is!

Megfagyhattak volna

Megfagyhattak volna

A nagy hideg beállta a járőröző vásárhelyi rendőröknek további feladatokat jelent. Az elmúlt egy...
A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

Az úszó sportágfejlesztés egyik legfontosabb eleme, a Jövő Bajnokai program következő kiemelt eseménye...
 

És ezt már olvasta?

Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.
 
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát A legújabb agrárkütyük, high-tech eszközök, robotok. A Gregus Máté Mezőgazdasági szakképzőben folytatódik a Hello Modern Agrárium programsorozat.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre. Frissítve a HVSZ Zrt. közleményével!