Kultúra, oktatásA korszerű természettudományos oktatásért

2014. január 29., szerda
 
A korszerű természettudományos oktatásért

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola február elsején átadásra kerülő laboratóriuma a régió 11 iskola diákjainak segít megszerettetni a természettudományos tantárgyakat.

 

 

 

 

 

Február elsején szombaton, ünnepség és konferencia keretében avatják fel Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhelyt. Itt a kísérletezés, a különböző fizikai, kémiai folyamatok bemutatása, korszerű dokumentálásuk, a természettudományi tantárgyak gyakorlati bemutatásához szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a vásárhelyi Önkormányzat konzorciumi együttműködés keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületében természettudományos laboratórium és ennek pedagógiai fejlesztésére 325 millió forint támogatást nyertek. A legfőbb cél, a modern és korszerű eszközökkel és módszerekkel elősegíteni a természettudományos oktatás megújítását.

A teljes egészében uniós támogatással megvalósuló projekt finanszírozza a tárgyi eszközök beszerzését, a beüzemelését, a labor kialakítását, a képzéseket. Az építkezések, a laboratórium helyiségeinek kialakítás 2013 augusztusában kezdődött.

„Az új természettudományos műhely, nemcsak Hódmezővásárhely, hanem az egész térség oktatása szempontjából is kiemelkedő jelentőségű” – mondta akkor Almási István polgármester a Vásárhelyi Híreknek.

 

Megírtuk, Hódmezővásárhely 4 állami tanintézménye és a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola mellett, az algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a békéssámsoni Községi Általános Iskola, a földeáki Návay Lajos Általános Iskola, a Mindszenti Általános Iskola a székkutasi Gregus Máté Általános Iskola, a maroslelei általános iskola diákjai kapnak a laboratóriumban az elméleti mellett, gyakorlati képzést a természettudományos témákból.

Ismereteink szerint, iskolánként egy-egy alkalommal 36 tanulóval, 5x6 tanóra áll rendelkezésre a természettudományos laborban. A pályázat a partneriskolákból érkező diákok és tanáraik utazását és étkezését is megtéríti. Az órát tartó szaktanárok 90-120 órás akkreditált továbbképzésen vettek részt.

 

A laboratórium névadója Gyulai József akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, Hódmezővásárhely díszpolgára. Ő is eljön és beszédet mond a február elsején 11 órakor kezdődő ünnepélyes átadón. Az avatáson részt vesz többek között Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgató, Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. A laboratóriumot Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár avatja fel.  Az átadás után laboratóriumi bemutató nyitott óra lesz, valamint körülbelül 14 órától Tudomány hétköznapjai címmel  konferenciát tartanak.

 

Olvassa el ezt is!

Megfagyhattak volna

Megfagyhattak volna

A nagy hideg beállta a járőröző vásárhelyi rendőröknek további feladatokat jelent. Az elmúlt egy...
A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

Az úszó sportágfejlesztés egyik legfontosabb eleme, a Jövő Bajnokai program következő kiemelt eseménye...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.