BulvárA kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

2017. október 31., kedd
 
A kilenc féle nő - Melyikben ismersz magadra?

Az ősi Enneagram azt állítja, hogy kilencféle módon tudjuk megélni a létezést, kilencféle sajátos "bűn" távolít el a Teljességtől, vagy másképpen: kilencfajta neurózis zár bennünket önnön elménk gumiszobájába. Úgyhogy lássuk dióhéjban a kilenc változatot!

 

 

 

 

Az Egyes nő

Pedáns, szigorú, maximalista. Született tanfelügyelő vagy bírónő. Haja szigorú kontyban, esetleg tradicionális fonatban fejére betonozva található, az ékszerek közül a jegygyűrűhöz ragaszkodik. Alakja szálegyenes. Hagyománytisztelő és „tökéletes háziasszony”, a perem alatt is öli a baktériumokat. Igazi puritán és takarékos családanya, öko-házakban, netán jurtákban gyakran találkozhatunk vele. Napirendje tökéletes, huszonhat órát dolgozik naponta, mégse kócolódik össze a frizurája. A sivatag közepén is képes tökéletes háztartást vezetni, még akkor is, ha hat gyermeke van. Az Egyes nők királynői megjelenéséhez nagyon illik a népviselet vagy a történelmi ruhák – elképzelhetetlen, hogy egy Egyes trehányul, görbén tartsa magát. A régi korok nagyasszonyai között igen sok Egyes lehetett.
Híres Egyesek: Margaret Thatcher (a Vaslady), Ida Rolf.

A Kettes nő
Akár ellentéte is lehet az Egyesnek. Szintén „tökéletes”, de nem háziasszonyi, hanem anyai minőségben. Lételeme a szülés és a kisgyermekek nevelése, egyébként bárkit képes a kisgyermekének tekinteni, vagyis: etet, itat, gondoskodik, ha belepusztulsz is. Vagy ha ő belepusztul is: ugyanis hajlamos magára venni a világról való gondoskodás terhét. Emellett viszont veszedelmes dühbe tud gurulni, ha gondozottjai „nem elég” hálásak neki. A Kettes nő gyakran igazi nőideál: hosszú lábak, hosszú haj, dús ajkak, gyönyörű barbibaba-tekintet. A kinézet megtévesztő: a babaszerű küllem acélos akaratot rejt! Rendszerint ő az, aki a háttérből mozgatja a szálakat (a férjét), ezért az elnökök, vezérigazgatók vezértitkárnője, felesége igen gyakran egy Kettes.
Híres Kettesek: Julia Roberts, Geréb Ági, Hillary Clinton.

 


A Hármas nő
A Hármas nőnek is a siker a mozgatórugója. A Hármas nő képes karriert is csinálni, meg családot is faragni – a család, illetve párkapcsolat mintegy illusztrációja a „sikeres modern nőnek”. Mögötte teljesítménykényszer és mélységes érzelmi hiány húzódik meg. A kudarc összetöri! Nem olyan könnyű sikeresnek, csillogónak, karcsúnak és hibátlannak lenni, mint ahogy a Hármas nő beállítja! Ugyanis ő született reklámszakember, beszédstílusa is amolyan önreklám. Profi módon tudja „eladni magát”, ő testesíti meg a média által generált ideált. Emiatt a plasztikai sebészet, fogyó- és szépségipar fő szakértője és fogyasztója. Mindig még szebb, még elfogadottabb szeretne lenni – semmi és senki nem elég!
Híres Hármasok: Naomi Campbell, Béres Alexandra, Gregor Bernadett.

A Négyes nő
Őt felismerni „haldokló virágszál” tekintetéről. Hatalmas szemei mintha mindig könnyben úsznának, körüllengi egy egyfajta „bocsássatok meg, mentsetek meg”!-erőtér, még a fejét is gyakran ferdén tartja vézna nyakán, amolyan hervadó jelleggel. Egyébként igen szívós, nem annyira törékeny és esendő, mint amilyennek látszik. Vékony alkata, vézna tagjai meglepő erőt rejtenek. Ő is képes a semmiből sikert kovácsolni, mint a Hármasok, mivel különleges a megjelenése és éhezi a figyelmet, szeretetet, a kevés ma élő Négyes nő többsége valamilyen kapcsolatban áll a szereplés és a művészet világával. A Négyesek mintha egy másik kor vagy bolygó tündérszerű, idegen lényei volnának, áthatja őket az érzelmek világa. Ha valaki Négyes nőket kíván látni, nagyobb számban szoktak feldúsulni biopiacokon (gyakran allergiások a „durva mai világra”), népi vásárokon és turkálókban, ahol natúr zsákvászon ruhákat vagy elomló, díszes lepleket vásárolnak.
Híres Négyesek: Audrey Tatou, Edith Piaf, Gryllus Dorka.

Az Ötös nő
Hol bukkanhatunk rá? Szinte sehol, mivel rejtőzködő életmódot folytat. Könyvtáros, tudományos kutató, esetleg nőnemű informatikus vagy filozófus. Másodlagos nemi jellegekkel alig-alig rendelkező, elvont lény, aki megjelenésére nem ad igazán. Gyakorlatilag észrevehetetlen. Tudósköpeny nagy zsebekkel, divatjamúlt retróborzalom, vastag keretes szemüveg, hajráf. Sűrűn áll apácának is: a régi idők aszketikus szentjei között feltűnően sok volt az Ötös. Igen ritkán lép házasságra – számára a tudomány vagy az egyház világa sokkal otthonosabb, mint a háztartásé, talán még serpenyő helyett is lombikokat használ. Igazi bitagyú teremtés, egyébként remek humorú, megbízható, bizarr szófordulatokat használó társ válik belőle – már ha sikerül feloldani mélységes bizalmatlanságát és „nenyúljhozzám!” jellegét.
Híres Ötösök: Marlene Dietrich, Janikovszky Éva.

 


A Hatos nő
A mai világban a leggyakoribb karakter. A Hatos nők csapatostul csinálnak mindent, ha kíváncsi vagy, hogy kik Hatosok a munkahelyeden, csak figyeld meg: kik mennek együtt ebédelni, cigizni, sőt pisilni. Lételeme, hogy társadalmilag elfogadott legyen (ez mondjuk az Ötöst egyáltalán nem érdekli), vagyis olyan, mint a többiek: emiatt hajlamos a média elvárásait komolyan venni, aztán szenved, hogy nem olyan tökéletes (anya, feleség, munkatárs), mint a „sztárok”. Ezen persze bestresszel és még többet vállal, igazi Nagy Magyar Anya, aki végsőkig kimerülve is húzza az igát. A Hatos nők alapból képtelenek lazítani, ezért számukra kitalálták a „wellnesst”, ahol szervezetten és tudományos alapon lazíthatnak, pontos napirend szerint, ahogy a személyi tanácsadó előírja. A Hatos nő nem hisz az ösztöneinek, de még a szemének és józan eszének sem, ezért az ezotéria nagy fogyasztója, a jósnők és asztrológusok gyakori vendége.
Híres Hatosok: Renée Zellweger, Gór Nagy Mária, Detre Annamária.

A Hetes nő
Könnyed, vidám, játékos – és kicsit sem bírja a háztartásvezetés monotóniáját. A Hetes feleség mellett vidám és kalandos az élet, de nem mindig van vacsora. Imádja a vendégséget, a takarítást kevésbé. Számára a főzés társadalmi esemény, minden Hetes hihetetlen mértékben igényli a társaságot. Igazi bohóc, a társaság középpontja, megnevettetője - de nem biztos, hogy visszaadja, amit kölcsönkért (hol van az már…), de valahogy nem lehet rá haragudni. Szeret gyerekes, mókás ruhákat felvenni, és még egy szülői értekezletet is bohózatba fullasztani. Tulajdonképpen a Hetesek sohasem nőnek fel, és nem erősségük a felelősségvállalás. Viszont mindent megtesznek a szeretetért és a jó társaságért.
Híres Hetesek: Whoopy Goldberg, Hernádi Judit, Soma Mamagésa.

A Nyolcas nő
Nos, ő egy igazi kemény harcos. Az átlag (Hatos) tengerészgyalogos, katona, kommandós elbújhat egy Nyolcas nő félelmetes energiája elől! Jó, ha ezt a félelmetes energiát valami jó ügy szolgálatába állíthatja Nyolcasunk, például a gyengék és elesettek oltalmazására (sokuk meg is teszi, mint Sampat Pal Devi vagy Wirth Judit). Igazi vezetésre született lény, akivel nem lehet kukoricázni. Nem „családanya”, hanem „kormányzó”. Védőszárnyai alá vonja az övéit, mint a Maffia – apropó, a Maffia igazi vezetői, a feketeszoknyás, beton-homlokú, szúrós tekintetű szicíliai özvegyek rendszerint Nyolcasok. Egy Nyolcast nem lehet irányítani, megy a saját feje után, és sosem kér: utasít. Viszont erénye, hogy biztonságos érzést kelt erős akaratával a bizonytalankodókban: emiatt nő létére gyakran köt ki vezető pozícióban, mint Tarja Halonen vagy Indira Gandhi.
Híres Nyolcasok: Demi Moore, Gobbi Hilda, Szulák Andi.

 


A Kilences nő
Nyugodt, békés, kiegyensúlyozott, nagydarab asszonyság, gyakran kiválóan főz (de mosogatni ő sem szeret). Igazi földanya. Kényelmes ruhákban, nem túl faxnis frizurákkal látjuk őt, gyakran smink nélkül (az macerás). Látszólag könnyedén lát vendégül nagy tömegeket, állandóan kibékít embereket, lakásában mindig tanyázik pár ember a szanaszét lévő párnákon, puffokon és kanapékon. Rend, az nincs, de minek is? Fáradhatatlanul tud mesélni, a gyerekek szinte csüngnek rajta, a hátán gyakorlatilag fát lehet vágni (persze van egy utolsó csepp a pohárban, amikor Kilencesünk félelmetes dührohamban tör ki). Természetes módon tud gondoskodni, de nem viszi túlzásba, mint a Kettes, és nem használja marketingcélokra, mint a Hármas, de áldozatszerepet se játszik miatta, mint a Négyes. Jó érzéke van ahhoz, hogy mire van szüksége másoknak, ezért jó ingatlanos, cukrász, szakács, ápolónő – Ursula nővér a meséből minden bizonnyal egy Kilences.
Híres Kilencesek: Kalkuttai Teréz Anya, Tolnay Klári, Ábel Anita.

 
 
VH-Halász Alexandra
 

Olvassa el ezt is!

Kashgar, rizses hús, hímzett csizma, szerelmes dal…

Kashgar, rizses hús, hímzett csizma,...

A vásárhelyi származású Eifert János újabb fotós kalandját osztja meg olvasónkkal....
Minden irányból elkerülhető lesz

Minden irányból elkerülhető lesz

Megkezdődhet a Vásárhelyt elkerülő keleti útszakasz építése. Szintén indulhat a 47-es főutat az...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy nagy emberáldozatot követelő csata története
Egy nagy emberáldozatot követelő csata története Pintér István történelemtanár, amatőr történész mutatta be a tanulóknak az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit. Képekkel!
 
Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!