Kultúra, oktatásVideókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások

2018. október 17., szerda
 
A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Nemzeti Emlékezet Hete részeként került sor a helyi középiskolások számára kiírt történelemversenyre, amelyre a város két gimnáziumának hat csapata jelentkezett.

 

 

 

 

 

 

 

Az indulóktól kisfilmek készítését várta a közgyűjtemény, amelyeket a diákok akár mobiltelefonnal is készíthettek, s a csapatok a megadott három téma közül mindannyian az 1956. október 25. és 28. közötti hódmezővásárhelyi megmozdulások bemutatását vállalták.

 

Szenti Csilla – a hódmezővásárhelyi levéltár vezetője –, valamint Nagy Gyöngyi és Marosvári Attila – az Emlékpont történészei – által alkotott zsűri a legjobbnak a Németh László Gimnázium, Általános Iskola Blazovich Péter, Zoltai Csanád és Varga Gergő összeállítású csapatának alkotását ítélte, akik a korabeli eseményeket a huszonegyedik század gyors vágásokat alkalmazó technikájával tették maivá, s mindezt rajzfilmes eszközökkel és a zenei aláfestésként alkalmazott metálmuzsikával „fordították le” saját nyelvükre.

 

A második helyet a Bethlen Gábor Református Gimnázium Bodzsár Míra, Bónis Virág, Gémes Emese és Forrai Fruzsina részvételével létrejött csapata érdemelte ki, akik a saját iskolájukban történteket elevenítették meg, s a drón segítségével készült légi felvételek új perspektívába helyezték az iskola falai között 1956-ban zajlott történéseket.

 

A harmadik helyet Füzesi Anikó, Bíró Ivett és Szűcs Emese érte el a Németh László Gimnázium, Általános Iskolából, s a zsűri filmjük képeinek és a megszólaló szövegek összhatását emelte ki és értékelte: azt, hogy a történelmi mozzanatok újrajátszásában további iskolatársaikat is bevonták, s tették életszerűvé azokat az eseményeket, amelyeket eddig csak könyvekből ismerhettek.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület...

Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhelyen először szervezte meg használaton kívüli...
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító...
 

És ezt már olvasta?

A honvédelmi miniszter szerint is kell a vásárhelyi szakközépiskola
A honvédelmi miniszter szerint is kell a vásárhelyi szakközépiskola A szakközépiskola kialakítását az Ady Endre utcában tervezik. 180 millió forintot irányoztak elő az ingatlan megszerzéséhez.
 
Megérdemelt vastaps a Hódtóiban
Megérdemelt vastaps a Hódtóiban A Tiszaújváros ellen lépett pályára szombaton, az NB I/B Zöld csoportjában a listavezető Vásárhelyi Kosársuli. Ismét győztek és továbbra is vezetik a bajnokságot.
 
Alkotások a természet elemeiből
Alkotások a természet elemeiből A vásárhelyi tájhoz több mint hat évtizede kötődő alkotó, Holler László festőművész tárlata nyílt meg január 19-én, szombaton délután az Alföldi Galériában. Képekkel.
 
Felvételi vizsgák országszerte
Felvételi vizsgák országszerte Január 19-én délelőtt 10 órától többek között a vásárhelyi Németh Lászlóban is központi írásbeli felvételi vizsgákat tartottak a hat- és a nyolcosztályos gimnáziumokban,
 
Tornyai néprajzi magángyűjteménye Vásárhely múltját idézi
Tornyai néprajzi magángyűjteménye Vásárhely múltját idézi Különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét a Tornyai János Emlékév Hódmezővásárhelyen. Most nem mint festőművész, hanem mint néprajzi gyűjtő került a központba. Képekkel.
 
Csak négy órán át örülhettek a zsákmánynak
Csak négy órán át örülhettek a zsákmánynak Középkorú külföldi állampolgárok fosztották ki percek alatt a hódmezővásárhelyi Telekom ügyfélszolgálati irodáját. Videón a betörés. Képekkel.
 
Háromszorosára nőtt az influenzások száma
Háromszorosára nőtt az influenzások száma Újabb tucatnyi kórházban vezettek be látogatási tilalmat. Valószínű hamarosan a vásárhelyi kórház is sorra kerül. Most a 15-34 évesek közül kerül ki a legtöbb beteg.