Kultúra, oktatásVideókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások

2018. október 17., szerda
 
A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Nemzeti Emlékezet Hete részeként került sor a helyi középiskolások számára kiírt történelemversenyre, amelyre a város két gimnáziumának hat csapata jelentkezett.

 

 

 

 

 

 

 

Az indulóktól kisfilmek készítését várta a közgyűjtemény, amelyeket a diákok akár mobiltelefonnal is készíthettek, s a csapatok a megadott három téma közül mindannyian az 1956. október 25. és 28. közötti hódmezővásárhelyi megmozdulások bemutatását vállalták.

 

Szenti Csilla – a hódmezővásárhelyi levéltár vezetője –, valamint Nagy Gyöngyi és Marosvári Attila – az Emlékpont történészei – által alkotott zsűri a legjobbnak a Németh László Gimnázium, Általános Iskola Blazovich Péter, Zoltai Csanád és Varga Gergő összeállítású csapatának alkotását ítélte, akik a korabeli eseményeket a huszonegyedik század gyors vágásokat alkalmazó technikájával tették maivá, s mindezt rajzfilmes eszközökkel és a zenei aláfestésként alkalmazott metálmuzsikával „fordították le” saját nyelvükre.

 

A második helyet a Bethlen Gábor Református Gimnázium Bodzsár Míra, Bónis Virág, Gémes Emese és Forrai Fruzsina részvételével létrejött csapata érdemelte ki, akik a saját iskolájukban történteket elevenítették meg, s a drón segítségével készült légi felvételek új perspektívába helyezték az iskola falai között 1956-ban zajlott történéseket.

 

A harmadik helyet Füzesi Anikó, Bíró Ivett és Szűcs Emese érte el a Németh László Gimnázium, Általános Iskolából, s a zsűri filmjük képeinek és a megszólaló szövegek összhatását emelte ki és értékelte: azt, hogy a történelmi mozzanatok újrajátszásában további iskolatársaikat is bevonták, s tették életszerűvé azokat az eseményeket, amelyeket eddig csak könyvekből ismerhettek.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület...

Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhelyen először szervezte meg használaton kívüli...
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.