Kultúra, oktatásVideókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások

2018. október 17., szerda
 
A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Nemzeti Emlékezet Hete részeként került sor a helyi középiskolások számára kiírt történelemversenyre, amelyre a város két gimnáziumának hat csapata jelentkezett.

 

 

 

 

 

 

 

Az indulóktól kisfilmek készítését várta a közgyűjtemény, amelyeket a diákok akár mobiltelefonnal is készíthettek, s a csapatok a megadott három téma közül mindannyian az 1956. október 25. és 28. közötti hódmezővásárhelyi megmozdulások bemutatását vállalták.

 

Szenti Csilla – a hódmezővásárhelyi levéltár vezetője –, valamint Nagy Gyöngyi és Marosvári Attila – az Emlékpont történészei – által alkotott zsűri a legjobbnak a Németh László Gimnázium, Általános Iskola Blazovich Péter, Zoltai Csanád és Varga Gergő összeállítású csapatának alkotását ítélte, akik a korabeli eseményeket a huszonegyedik század gyors vágásokat alkalmazó technikájával tették maivá, s mindezt rajzfilmes eszközökkel és a zenei aláfestésként alkalmazott metálmuzsikával „fordították le” saját nyelvükre.

 

A második helyet a Bethlen Gábor Református Gimnázium Bodzsár Míra, Bónis Virág, Gémes Emese és Forrai Fruzsina részvételével létrejött csapata érdemelte ki, akik a saját iskolájukban történteket elevenítették meg, s a drón segítségével készült légi felvételek új perspektívába helyezték az iskola falai között 1956-ban zajlott történéseket.

 

A harmadik helyet Füzesi Anikó, Bíró Ivett és Szűcs Emese érte el a Németh László Gimnázium, Általános Iskolából, s a zsűri filmjük képeinek és a megszólaló szövegek összhatását emelte ki és értékelte: azt, hogy a történelmi mozzanatok újrajátszásában további iskolatársaikat is bevonták, s tették életszerűvé azokat az eseményeket, amelyeket eddig csak könyvekből ismerhettek.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület...

Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhelyen először szervezte meg használaton kívüli...
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is

Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító...
 

És ezt már olvasta?

Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.
 
A múlt felidézése a jelen tanulságaként
A múlt felidézése a jelen tanulságaként A Raoul Wallenberg Egyesület idén is Hódmezővásárhelyen rendezi meg az országos középiskolai vetélkedőjének regionális fordulóját.
 
Múzeumi szomszédolás
Múzeumi szomszédolás A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai szakmai látogatás tettek Vásárhelyen.
 
A korizás egyelőre jegelve
A korizás egyelőre jegelve Már csak víz és hideg idő kell és idén télen is lehet korizni a Kossuth téren. A két feltétel közül az első azonnal teljesíthető, míg a másodikra még várni kell.
 
Egy nap a kis lila polippal
Egy nap a kis lila polippal A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel.
 
Időben jelzett és ezzel életet mentett
Időben jelzett és ezzel életet mentett Az Ábrai Károly utcából érkezett a lakossági bejelentés, miszerint a fürdőszobában elhelyezett szén-monoxid jelző készülék sípoló riasztással jelez.