Kultúra, oktatásVásárhelyi művésztanár, képzőművész az idei Pro Urbe díjazott

2019. március 14., csütörtök
 
Vásárhelyi művésztanár, képzőművész az idei Pro Urbe díjazott

A Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal március 15-én tartandó díszközgyűlésére szóló meghívó szerint az ünnepi közgyűlésen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Ormos Zsuzsanna hódmezővásárhelyi képzőművésznek Pro Urbe díjat adományoz.

 

 

 

 

 

Ormos Zsuzsanna1947-ben Hódmezővásárhelyen született. Középiskolai tanulmányai után a Szegedi Tanárképző Főiskolán, majd a JATE Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári diplomát. Negyven évig tanított szülővárosában, egy helyen, a Kalmár Zsigmond Ipari Szakközépiskola és Szakiskolában. Első számú feladatának a pedagógusmunkát tekintette, a közéleti tevékenységei is ezt a célt szolgálták.

 

A Városvédő Egyesület tagjaként az ifjúsági tagozat munkáját irányította, számos helytörténeti ismeret feldolgozására ösztönözve a diákokat. Például az évente megrendezett országos Örökségünk Őrei Vetélkedőn az 1987-88-as tanévben a 617 csapatból, az általa felkészített csapat lett az első helyezett.

 

Részt vett a 2000-ben kiadott Hódmezővásárhely ipari szakképzésének története című könyv írásában, szerkesztésében, mint társszerző.

 

Vezetője a helyi Hódbarangoló Egyesületnek. A Csongrád Megyei Honismereti Egyesületben 2007-től tevékenykedik. Aktív részese az Alkotó honismerők kiállításainak.

 

Érdeklődési köre elsősorban a művészettörténet és a képzőművészet – különösen a grafika iránt erős a vonzódása.

Egyik leggyakrabban használatos technikája az úgynevezett hidegtűs eljárás. A hidegtű számára a leheletfinom vonalak és a festői, lágy tónusok megvalósítója, amellyel nyugalmat, szeretetet, finom érzéseket lehet kifejezni. A barna szín pedig melegséget ad. Témáit a természetből meríti. Kedvenc motívumai a fák, nyesedékek, gyökerek, amelyek görcseikkel, ágaikkal, formáikkal emberi mozdulatokat, jellemeket, karaktereket jelenítenek meg.

 

1985 óta számos kiállítása nyílt szülővárosában és az ország számos településén. Legutóbb 2019 januárjában Makón, a Hagymaház Galériában nyílt önálló kiállítása.

 

Díjai: 2003-ban Hódmezővásárhely Önkormányzata Díja; 2006-ban különdíj az Alkotó pedagógusok tárlatán; 2007-ben Szentes Város Önkormányzata Alkotói Díj; 2008-ban II. díj az Alkotó pedagógusok tárlatán; 2009-ben a Pedagógus Szakszervezet Csongrád Megyei Szervezetének Díja; munkáját a Honismereti Szövetség 2010-ben emléklappal ismerte el.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc...

A honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a vásárhelyi Kovács Ferencet a hadisírok...
Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

Abszolút kortárs művész, aki nem feszegeti sem a műfaj, sem a tradicionális anyaghasználat határait, egyszerűen...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.