Kultúra, oktatásVásárhelyi művésztanár, képzőművész az idei Pro Urbe díjazott

2019. március 14., csütörtök
 
Vásárhelyi művésztanár, képzőművész az idei Pro Urbe díjazott

A Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal március 15-én tartandó díszközgyűlésére szóló meghívó szerint az ünnepi közgyűlésen Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Ormos Zsuzsanna hódmezővásárhelyi képzőművésznek Pro Urbe díjat adományoz.

 

 

 

 

 

Ormos Zsuzsanna1947-ben Hódmezővásárhelyen született. Középiskolai tanulmányai után a Szegedi Tanárképző Főiskolán, majd a JATE Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári diplomát. Negyven évig tanított szülővárosában, egy helyen, a Kalmár Zsigmond Ipari Szakközépiskola és Szakiskolában. Első számú feladatának a pedagógusmunkát tekintette, a közéleti tevékenységei is ezt a célt szolgálták.

 

A Városvédő Egyesület tagjaként az ifjúsági tagozat munkáját irányította, számos helytörténeti ismeret feldolgozására ösztönözve a diákokat. Például az évente megrendezett országos Örökségünk Őrei Vetélkedőn az 1987-88-as tanévben a 617 csapatból, az általa felkészített csapat lett az első helyezett.

 

Részt vett a 2000-ben kiadott Hódmezővásárhely ipari szakképzésének története című könyv írásában, szerkesztésében, mint társszerző.

 

Vezetője a helyi Hódbarangoló Egyesületnek. A Csongrád Megyei Honismereti Egyesületben 2007-től tevékenykedik. Aktív részese az Alkotó honismerők kiállításainak.

 

Érdeklődési köre elsősorban a művészettörténet és a képzőművészet – különösen a grafika iránt erős a vonzódása.

Egyik leggyakrabban használatos technikája az úgynevezett hidegtűs eljárás. A hidegtű számára a leheletfinom vonalak és a festői, lágy tónusok megvalósítója, amellyel nyugalmat, szeretetet, finom érzéseket lehet kifejezni. A barna szín pedig melegséget ad. Témáit a természetből meríti. Kedvenc motívumai a fák, nyesedékek, gyökerek, amelyek görcseikkel, ágaikkal, formáikkal emberi mozdulatokat, jellemeket, karaktereket jelenítenek meg.

 

1985 óta számos kiállítása nyílt szülővárosában és az ország számos településén. Legutóbb 2019 januárjában Makón, a Hagymaház Galériában nyílt önálló kiállítása.

 

Díjai: 2003-ban Hódmezővásárhely Önkormányzata Díja; 2006-ban különdíj az Alkotó pedagógusok tárlatán; 2007-ben Szentes Város Önkormányzata Alkotói Díj; 2008-ban II. díj az Alkotó pedagógusok tárlatán; 2009-ben a Pedagógus Szakszervezet Csongrád Megyei Szervezetének Díja; munkáját a Honismereti Szövetség 2010-ben emléklappal ismerte el.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc...

A honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a vásárhelyi Kovács Ferencet a hadisírok...
Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

Abszolút kortárs művész, aki nem feszegeti sem a műfaj, sem a tradicionális anyaghasználat határait, egyszerűen...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."