Kultúra, oktatásVásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

2019. március 14., csütörtök
 
Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

„A március 15-e alkalmából kitüntetettek életművükkel, alkotásaikkal a magyar nemzet kultúrkincseit gazdagították” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 12-én Budapesten, a miniszteri művészeti és egészségügyi díjak átadásán.

Az állami elismerésben részesítettek egyike a hódmezővásárhelyi Kotormán Norbert szobrászművész.

 

 

 

 

 

Kotormán Norbert 1967-ben született Békéscsabán. 1994-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrász diplomát, majd Villányban szobrász mesterképzésben vett részt. Művei elsődlegesen – egyéni stílusát kialakítva – figurális ábrázolások a sajátosan tömören fogalmazott, ugyanakkor beszédesen formált szobrok.

 

A Hódmezővásárhelyen – a szabadtéri kiállítóhelyként is jól ismert és híres Kotormán tanyán - élő művész munkássága ismert Magyarországon és külföldön is, a kortárs képzőművészeti élet aktív résztvevője.

Legutóbb 2018 augusztusában volt kiállítása a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. (MANK) vásárhelyi művésztelepén, testvérével, Kotormán Lászlóval közösen.

2018 októberében, a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján Kotormán Norbert szobrászművész a Magyar Művészeti Akadémia díját kapta meg.

 

Művészete ars poetica-jának rövid összefoglalásaként, Kotormán Norbert egészen ritka kivételként úgy abszolút kortárs művész, hogy nem feszegeti sem a műfaj, sem a tradicionális anyaghasználat határait, egyszerűen csak saját nyelvét és gondolkodásmódját érvényesíti a művészettörténeti múltban is közlekedve.

 

Kotormán Norbert március 15-e alkalmából, kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült.

 

A díjátadó ünnepségen Kásler Miklós úgy fogalmazott, a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc...

A honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a vásárhelyi Kovács Ferencet a hadisírok...
Március 15-e Hódmezővásárhelyen

Március 15-e Hódmezővásárhelyen

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.