Kultúra, oktatásVásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

2019. március 14., csütörtök
 
Vásárhelyi művész kapott Munkácsy-díjat

„A március 15-e alkalmából kitüntetettek életművükkel, alkotásaikkal a magyar nemzet kultúrkincseit gazdagították” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 12-én Budapesten, a miniszteri művészeti és egészségügyi díjak átadásán.

Az állami elismerésben részesítettek egyike a hódmezővásárhelyi Kotormán Norbert szobrászművész.

 

 

 

 

 

Kotormán Norbert 1967-ben született Békéscsabán. 1994-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett szobrász diplomát, majd Villányban szobrász mesterképzésben vett részt. Művei elsődlegesen – egyéni stílusát kialakítva – figurális ábrázolások a sajátosan tömören fogalmazott, ugyanakkor beszédesen formált szobrok.

 

A Hódmezővásárhelyen – a szabadtéri kiállítóhelyként is jól ismert és híres Kotormán tanyán - élő művész munkássága ismert Magyarországon és külföldön is, a kortárs képzőművészeti élet aktív résztvevője.

Legutóbb 2018 augusztusában volt kiállítása a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. (MANK) vásárhelyi művésztelepén, testvérével, Kotormán Lászlóval közösen.

2018 októberében, a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján Kotormán Norbert szobrászművész a Magyar Művészeti Akadémia díját kapta meg.

 

Művészete ars poetica-jának rövid összefoglalásaként, Kotormán Norbert egészen ritka kivételként úgy abszolút kortárs művész, hogy nem feszegeti sem a műfaj, sem a tradicionális anyaghasználat határait, egyszerűen csak saját nyelvét és gondolkodásmódját érvényesíti a művészettörténeti múltban is közlekedve.

 

Kotormán Norbert március 15-e alkalmából, kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült.

 

A díjátadó ünnepségen Kásler Miklós úgy fogalmazott, a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc...

A honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a vásárhelyi Kovács Ferencet a hadisírok...
Március 15-e Hódmezővásárhelyen

Március 15-e Hódmezővásárhelyen

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."