Kultúra, oktatásVásárhelyi díjazottak

2017. július 30., vasárnap
 

Idén is van vásárhelyi kiállító a Magyar Kézművességért Alapítvány most megnyílt nagyszabású tárlatán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus végéig tekinthető meg a Duna Palotában a július 28-án a díjak átadásával megnyílt kiállítás, amelyen a szabadon választott alkotások mellett idén a 200 éve született Arany János munkásságának is emléket állítottak a népi iparművészek.

 

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány ismét a belváros egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában rendezi meg nyári országos kiállítását.

"Az itt kiállított mintegy 230 alkotás egyik része azt tükrözi vissza, hogy a magyar kézművesség hogyan látja kihívásokkal terhelt korunkat, a másik része pedig a magyar költészethez való viszonyát fejezi ki a természetes anyagból készült tárgyakon keresztül" - emelte ki Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, a Magyar kézművesség - 2017 és Arany János költészete - kézműves szemmel című tárlat megnyitóján.

 

"Egy népnek a saját hagyományaira, saját kultúrájára kell támaszkodnia, őriznie kell az anyanyelvét, a természettel való közvetlen kapcsolatát, a kétkezi alkotásban rejlő kifejezőkészséget, amelyek az ember lényegét jelentik. Ezért nagy érték ez a kiállítás és az azt bemutató album is" - hangsúlyozta. 

 

Az idei pályázaton ismét volt díjazott hódmezővásárhelyi alkotó: Bereczné Lázár Nóra, 'Magyar gyász' című saját tervezésű hímes tojásokkal. A megnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alkotói Díját vehette át.

A vásárhelyi alkotó, 2009-ben kapta meg hímestojás-festő foglalkozási ágban a Népi Iparművész címet. A többszörös Magyar Kézműves Remek-díjas hímestojás festő, a Népművészet Ifjú Mestere évek óta tevékenyen segít abban, hogy a hímestojás festés ne váljon elfeledetté, sőt újabb technikák kikísérletezésével perspektívát mutat ebben az iparművészeti ágban. 

 

Szintén díjazott és egyúttal kiállító, Sándor Istvánné rececsipkéivel. 

Több lelkes vásárhelyivel a Hódmezővásárhelyi Rececsipke Klubbal, gyűjtéssel, munkálkodásának, szervezésének eredményeként a vásárhelyi rececsipke ismét reneszánszát éli.

 

Szintén vásárhelyi kiállító Szlávikné Buzás Irén tojáskarcoló, amatőr festő Rege a csodaszarvasról – Arany János emlékezetére – karcolt és faragott strucctojással, valamint  Vezér Csilla rececsipke-készítő ’Szerelem’ című alkotásával.

 

 

A legjobb munkákból nyílt tárlat a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben augusztus 27-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében, augusztus végén kiutalják a szeptemberi családi...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Aggodalomra nincs ok
Aggodalomra nincs ok Több ezer vásárhelyit érint a Centrum-Kábel megszűnése. A céget a UPC vette meg, amely igen kedvező ajánlattal él, sőt 2 hónapig fizetni sem kell.
 
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit A Délmagyarországnál szerda délelőtt egy értekezleten bejelentették, hogy távoznia kell a lap főszerkesztőjének és az helyettesének is.
 
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden A hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének 1956-os témájú kiállításán új könyvét is bemutatta. 
 
Ismét ledől az Iván szobor
Ismét ledől az Iván szobor Idén nem lesz koszorúzás, hanem azt szeretnék, ha egy-egy szál virággal emlékezik a város az 56-os áldozatokra. Fáklyás felvonulás, fényfestés.
 
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete Shane Tusup a saját facebook oldalán méltatta a hódmezővásárhelyi rendezvényt, illetve leírta benyomásait. Az oldalnak közel 50 ezer követője van.
 
Történelemverseny az Emlékpontban
Történelemverseny az Emlékpontban Tavaly 60 diák, idén négy csapat 14 diák nevezett be a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére. Képekkel!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."