Kultúra, oktatásVásárhelyi díjazottak

2017. július 30., vasárnap
 

Idén is van vásárhelyi kiállító a Magyar Kézművességért Alapítvány most megnyílt nagyszabású tárlatán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus végéig tekinthető meg a Duna Palotában a július 28-án a díjak átadásával megnyílt kiállítás, amelyen a szabadon választott alkotások mellett idén a 200 éve született Arany János munkásságának is emléket állítottak a népi iparművészek.

 

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány ismét a belváros egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában rendezi meg nyári országos kiállítását.

"Az itt kiállított mintegy 230 alkotás egyik része azt tükrözi vissza, hogy a magyar kézművesség hogyan látja kihívásokkal terhelt korunkat, a másik része pedig a magyar költészethez való viszonyát fejezi ki a természetes anyagból készült tárgyakon keresztül" - emelte ki Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, a Magyar kézművesség - 2017 és Arany János költészete - kézműves szemmel című tárlat megnyitóján.

 

"Egy népnek a saját hagyományaira, saját kultúrájára kell támaszkodnia, őriznie kell az anyanyelvét, a természettel való közvetlen kapcsolatát, a kétkezi alkotásban rejlő kifejezőkészséget, amelyek az ember lényegét jelentik. Ezért nagy érték ez a kiállítás és az azt bemutató album is" - hangsúlyozta. 

 

Az idei pályázaton ismét volt díjazott hódmezővásárhelyi alkotó: Bereczné Lázár Nóra, 'Magyar gyász' című saját tervezésű hímes tojásokkal. A megnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alkotói Díját vehette át.

A vásárhelyi alkotó, 2009-ben kapta meg hímestojás-festő foglalkozási ágban a Népi Iparművész címet. A többszörös Magyar Kézműves Remek-díjas hímestojás festő, a Népművészet Ifjú Mestere évek óta tevékenyen segít abban, hogy a hímestojás festés ne váljon elfeledetté, sőt újabb technikák kikísérletezésével perspektívát mutat ebben az iparművészeti ágban. 

 

Szintén díjazott és egyúttal kiállító, Sándor Istvánné rececsipkéivel. 

Több lelkes vásárhelyivel a Hódmezővásárhelyi Rececsipke Klubbal, gyűjtéssel, munkálkodásának, szervezésének eredményeként a vásárhelyi rececsipke ismét reneszánszát éli.

 

Szintén vásárhelyi kiállító Szlávikné Buzás Irén tojáskarcoló, amatőr festő Rege a csodaszarvasról – Arany János emlékezetére – karcolt és faragott strucctojással, valamint  Vezér Csilla rececsipke-készítő ’Szerelem’ című alkotásával.

 

 

A legjobb munkákból nyílt tárlat a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben augusztus 27-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében, augusztus végén kiutalják a szeptemberi családi...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.