Kultúra, oktatásVásárhelyi díjazottak

2017. július 30., vasárnap
 

Idén is van vásárhelyi kiállító a Magyar Kézművességért Alapítvány most megnyílt nagyszabású tárlatán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus végéig tekinthető meg a Duna Palotában a július 28-án a díjak átadásával megnyílt kiállítás, amelyen a szabadon választott alkotások mellett idén a 200 éve született Arany János munkásságának is emléket állítottak a népi iparművészek.

 

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány ismét a belváros egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában rendezi meg nyári országos kiállítását.

"Az itt kiállított mintegy 230 alkotás egyik része azt tükrözi vissza, hogy a magyar kézművesség hogyan látja kihívásokkal terhelt korunkat, a másik része pedig a magyar költészethez való viszonyát fejezi ki a természetes anyagból készült tárgyakon keresztül" - emelte ki Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, a Magyar kézművesség - 2017 és Arany János költészete - kézműves szemmel című tárlat megnyitóján.

 

"Egy népnek a saját hagyományaira, saját kultúrájára kell támaszkodnia, őriznie kell az anyanyelvét, a természettel való közvetlen kapcsolatát, a kétkezi alkotásban rejlő kifejezőkészséget, amelyek az ember lényegét jelentik. Ezért nagy érték ez a kiállítás és az azt bemutató album is" - hangsúlyozta. 

 

Az idei pályázaton ismét volt díjazott hódmezővásárhelyi alkotó: Bereczné Lázár Nóra, 'Magyar gyász' című saját tervezésű hímes tojásokkal. A megnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alkotói Díját vehette át.

A vásárhelyi alkotó, 2009-ben kapta meg hímestojás-festő foglalkozási ágban a Népi Iparművész címet. A többszörös Magyar Kézműves Remek-díjas hímestojás festő, a Népművészet Ifjú Mestere évek óta tevékenyen segít abban, hogy a hímestojás festés ne váljon elfeledetté, sőt újabb technikák kikísérletezésével perspektívát mutat ebben az iparművészeti ágban. 

 

Szintén díjazott és egyúttal kiállító, Sándor Istvánné rececsipkéivel. 

Több lelkes vásárhelyivel a Hódmezővásárhelyi Rececsipke Klubbal, gyűjtéssel, munkálkodásának, szervezésének eredményeként a vásárhelyi rececsipke ismét reneszánszát éli.

 

Szintén vásárhelyi kiállító Szlávikné Buzás Irén tojáskarcoló, amatőr festő Rege a csodaszarvasról – Arany János emlékezetére – karcolt és faragott strucctojással, valamint  Vezér Csilla rececsipke-készítő ’Szerelem’ című alkotásával.

 

 

A legjobb munkákból nyílt tárlat a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben augusztus 27-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében, augusztus végén kiutalják a szeptemberi családi...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.