Kultúra, oktatásVásárhelyi díjazottak

2017. július 30., vasárnap
 

Idén is van vásárhelyi kiállító a Magyar Kézművességért Alapítvány most megnyílt nagyszabású tárlatán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus végéig tekinthető meg a Duna Palotában a július 28-án a díjak átadásával megnyílt kiállítás, amelyen a szabadon választott alkotások mellett idén a 200 éve született Arany János munkásságának is emléket állítottak a népi iparművészek.

 

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány ismét a belváros egyik legszebb neobarokk épületében, a Duna Palotában rendezi meg nyári országos kiállítását.

"Az itt kiállított mintegy 230 alkotás egyik része azt tükrözi vissza, hogy a magyar kézművesség hogyan látja kihívásokkal terhelt korunkat, a másik része pedig a magyar költészethez való viszonyát fejezi ki a természetes anyagból készült tárgyakon keresztül" - emelte ki Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, a Magyar kézművesség - 2017 és Arany János költészete - kézműves szemmel című tárlat megnyitóján.

 

"Egy népnek a saját hagyományaira, saját kultúrájára kell támaszkodnia, őriznie kell az anyanyelvét, a természettel való közvetlen kapcsolatát, a kétkezi alkotásban rejlő kifejezőkészséget, amelyek az ember lényegét jelentik. Ezért nagy érték ez a kiállítás és az azt bemutató album is" - hangsúlyozta. 

 

Az idei pályázaton ismét volt díjazott hódmezővásárhelyi alkotó: Bereczné Lázár Nóra, 'Magyar gyász' című saját tervezésű hímes tojásokkal. A megnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alkotói Díját vehette át.

A vásárhelyi alkotó, 2009-ben kapta meg hímestojás-festő foglalkozási ágban a Népi Iparművész címet. A többszörös Magyar Kézműves Remek-díjas hímestojás festő, a Népművészet Ifjú Mestere évek óta tevékenyen segít abban, hogy a hímestojás festés ne váljon elfeledetté, sőt újabb technikák kikísérletezésével perspektívát mutat ebben az iparművészeti ágban. 

 

Szintén díjazott és egyúttal kiállító, Sándor Istvánné rececsipkéivel. 

Több lelkes vásárhelyivel a Hódmezővásárhelyi Rececsipke Klubbal, gyűjtéssel, munkálkodásának, szervezésének eredményeként a vásárhelyi rececsipke ismét reneszánszát éli.

 

Szintén vásárhelyi kiállító Szlávikné Buzás Irén tojáskarcoló, amatőr festő Rege a csodaszarvasról – Arany János emlékezetére – karcolt és faragott strucctojással, valamint  Vezér Csilla rececsipke-készítő ’Szerelem’ című alkotásával.

 

 

A legjobb munkákból nyílt tárlat a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben augusztus 27-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében, augusztus végén kiutalják a szeptemberi családi...
Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Diák fiúmunka közös zuhanyozással?

Évtizedes ügy végére kerülhet pont. A hódmezővásárhelyi rendőrök őrizetbe vettek egy 66 éves...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.