KözéletVásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

2017. szeptember 2., szombat
 
Vásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

Gőzerővel dolgoznak a települések – beleértve Hódmezővásárhelyt is - az úgynevezett Településképi arculati kézikönyv összeállításán, azért, hogy ki ne csússzanak az október elsejei határidőből.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

Kissé megkésettnek tűnik az augusztus 31-én a Városházán tartott fórum, amelyen  Szemerey Márta vázolta a kézikönyv lényegét. Az okleveles építészmérnök igazán jól ismeri Vásárhelyt, hiszen a tapasztalt szakember sok év óta résztvevője a Településfejlesztési Koncepciónak is.

 

Szemerey Márta a Településképi arculati kézikönyv fő elveinek bemutatása során Vásárhely egy-egy megőrizendő városrészi jellegzetességet is kiemelt. A fórumon az érdeklődők is hozzászólhattak, bár kétséges, hogy a szűkös határidő miatt a jó szándékú javaslataik kardinális kérdésekben változtatnak-e a már kialakult arculati kézikönyv iránymutatásain.  

 

A témában kevésbé tájékozott olvasóinknak érdemes tudnia, hogy az elmúlt években egyfajta szemléletváltás tapasztalható az építésügyben. Megszületett a Nemzeti Építészeti Politika, amely összefoglalja az építésüggyel kapcsolatos kardinális pontokat, az építészetpolitika alapvető célkitűzéseit, és legalapvetőbb feladata, hogy megalapozza az elkövetkező évtizedekben Magyarország építészeti irányelveit.

 

Ennek részeként az önkormányzatok kiemelt feladata településképi rendelet és az azt alátámasztó településképi arculati kézikönyv október elsejéig történő megalkotása.

Alapvető funkciója, hogy bemutatja a településképi jellemzőket, és így valójában a szemléletformáló eszköz szerepét tölti be az által, hogy feltárja és ismerteti a településrészek arculati jellemzőit. A cél, hogy kialakuljon az a fajta együttműködés az önkormányzat, a lakosság és a civil szervezetek között, aminek során valódi szakmai és társadalmi konszenzus áll majd a kézikönyv és a településképi rendeletek mögött. Ezt szolgálta a valószínű kissé megkésett fórum is a Városházán.

 
 
B.SZ.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Hogy lesz a kevésből sok -  varázslat nélkül

Hogy lesz a kevésből sok - varázslat...

Kis túlzással még dühöng a nyár, de már is van néhány dühöngő becsapott...
Tiszteletre méltó elszántság

Tiszteletre méltó elszántság

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy a vásárhelyi kislánynak sikerül-e elutaznia egy olyan...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.