KözéletVásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

2017. szeptember 2., szombat
 
Vásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

Gőzerővel dolgoznak a települések – beleértve Hódmezővásárhelyt is - az úgynevezett Településképi arculati kézikönyv összeállításán, azért, hogy ki ne csússzanak az október elsejei határidőből.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

Kissé megkésettnek tűnik az augusztus 31-én a Városházán tartott fórum, amelyen  Szemerey Márta vázolta a kézikönyv lényegét. Az okleveles építészmérnök igazán jól ismeri Vásárhelyt, hiszen a tapasztalt szakember sok év óta résztvevője a Településfejlesztési Koncepciónak is.

 

Szemerey Márta a Településképi arculati kézikönyv fő elveinek bemutatása során Vásárhely egy-egy megőrizendő városrészi jellegzetességet is kiemelt. A fórumon az érdeklődők is hozzászólhattak, bár kétséges, hogy a szűkös határidő miatt a jó szándékú javaslataik kardinális kérdésekben változtatnak-e a már kialakult arculati kézikönyv iránymutatásain.  

 

A témában kevésbé tájékozott olvasóinknak érdemes tudnia, hogy az elmúlt években egyfajta szemléletváltás tapasztalható az építésügyben. Megszületett a Nemzeti Építészeti Politika, amely összefoglalja az építésüggyel kapcsolatos kardinális pontokat, az építészetpolitika alapvető célkitűzéseit, és legalapvetőbb feladata, hogy megalapozza az elkövetkező évtizedekben Magyarország építészeti irányelveit.

 

Ennek részeként az önkormányzatok kiemelt feladata településképi rendelet és az azt alátámasztó településképi arculati kézikönyv október elsejéig történő megalkotása.

Alapvető funkciója, hogy bemutatja a településképi jellemzőket, és így valójában a szemléletformáló eszköz szerepét tölti be az által, hogy feltárja és ismerteti a településrészek arculati jellemzőit. A cél, hogy kialakuljon az a fajta együttműködés az önkormányzat, a lakosság és a civil szervezetek között, aminek során valódi szakmai és társadalmi konszenzus áll majd a kézikönyv és a településképi rendeletek mögött. Ezt szolgálta a valószínű kissé megkésett fórum is a Városházán.

 
 
B.SZ.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Hogy lesz a kevésből sok -  varázslat nélkül

Hogy lesz a kevésből sok - varázslat...

Kis túlzással még dühöng a nyár, de már is van néhány dühöngő becsapott...
Tiszteletre méltó elszántság

Tiszteletre méltó elszántság

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy a vásárhelyi kislánynak sikerül-e elutaznia egy olyan...
 

És ezt már olvasta?

A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.
 
Fürdési tilalom a Mártély holtágon
Fürdési tilalom a Mártély holtágon Rossz hír, pláne mivel a következő napokban igazi nyaraló időt prognosztizál a meteorológia, hogy alig két hét után, ismét kikerült a fürödni tilos tábla a Mártélyi szabadstrandra.
 
Súlyos baleset Vásárhely közelében
Súlyos baleset Vásárhely közelében

Július 18-án a kora délutáni órákban baleset történt a 45-ös főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

 
Vásárhelyi betörők rendőrkézen
Vásárhelyi betörők rendőrkézen Néhány nap alatt egy, a városban történt lakásbetörést derítettek fel a hódmezővásárhelyi rendőrök. A bűncselekménnyel kapcsolatba 3 férfit előállítottak.
 
90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.