KözéletVásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

2017. szeptember 2., szombat
 
Vásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

Gőzerővel dolgoznak a települések – beleértve Hódmezővásárhelyt is - az úgynevezett Településképi arculati kézikönyv összeállításán, azért, hogy ki ne csússzanak az október elsejei határidőből.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

Kissé megkésettnek tűnik az augusztus 31-én a Városházán tartott fórum, amelyen  Szemerey Márta vázolta a kézikönyv lényegét. Az okleveles építészmérnök igazán jól ismeri Vásárhelyt, hiszen a tapasztalt szakember sok év óta résztvevője a Településfejlesztési Koncepciónak is.

 

Szemerey Márta a Településképi arculati kézikönyv fő elveinek bemutatása során Vásárhely egy-egy megőrizendő városrészi jellegzetességet is kiemelt. A fórumon az érdeklődők is hozzászólhattak, bár kétséges, hogy a szűkös határidő miatt a jó szándékú javaslataik kardinális kérdésekben változtatnak-e a már kialakult arculati kézikönyv iránymutatásain.  

 

A témában kevésbé tájékozott olvasóinknak érdemes tudnia, hogy az elmúlt években egyfajta szemléletváltás tapasztalható az építésügyben. Megszületett a Nemzeti Építészeti Politika, amely összefoglalja az építésüggyel kapcsolatos kardinális pontokat, az építészetpolitika alapvető célkitűzéseit, és legalapvetőbb feladata, hogy megalapozza az elkövetkező évtizedekben Magyarország építészeti irányelveit.

 

Ennek részeként az önkormányzatok kiemelt feladata településképi rendelet és az azt alátámasztó településképi arculati kézikönyv október elsejéig történő megalkotása.

Alapvető funkciója, hogy bemutatja a településképi jellemzőket, és így valójában a szemléletformáló eszköz szerepét tölti be az által, hogy feltárja és ismerteti a településrészek arculati jellemzőit. A cél, hogy kialakuljon az a fajta együttműködés az önkormányzat, a lakosság és a civil szervezetek között, aminek során valódi szakmai és társadalmi konszenzus áll majd a kézikönyv és a településképi rendeletek mögött. Ezt szolgálta a valószínű kissé megkésett fórum is a Városházán.

 
 
B.SZ.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Hogy lesz a kevésből sok -  varázslat nélkül

Hogy lesz a kevésből sok - varázslat...

Kis túlzással még dühöng a nyár, de már is van néhány dühöngő becsapott...
Tiszteletre méltó elszántság

Tiszteletre méltó elszántság

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy a vásárhelyi kislánynak sikerül-e elutaznia egy olyan...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével Egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt. Ez talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő.
 
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

 
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd bizonyítania a kék-sárgáknak.
 
A szent pirítós készítő
A szent pirítós készítő Ütős ajándék az idei karácsonyfa alá. Kétszeresen is hasznos ajándék, mert amikor a Jézus képpel kiugrik a pirítós, rögtön meg lehet neki köszönni a napi betevőt, a forgalmazó cég reklámja szerint.
 
Ismét akcióban a Klímanócskák
Ismét akcióban a Klímanócskák Piros ruhában nagy sereg óvodás szív alakban ülte körbe a sok ajándéknak szánt ruhát, cipőt, játékot. Ők már tudják, mit jelent valaminek az igazi értéke. Képekkel!
 
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kétnapos határlátogatás első napján a honvédelmi tárcavezető az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyáját kereste fel. Képekkel! 

 

 
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti Kormányhivatal épületébe költözik a Földhivatali és a Foglalkoztatási Osztály.