KözéletVásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

2017. szeptember 2., szombat
 
Vásárhelyen is lesz Településképi arculati kézikönyv

Gőzerővel dolgoznak a települések – beleértve Hódmezővásárhelyt is - az úgynevezett Településképi arculati kézikönyv összeállításán, azért, hogy ki ne csússzanak az október elsejei határidőből.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

Kissé megkésettnek tűnik az augusztus 31-én a Városházán tartott fórum, amelyen  Szemerey Márta vázolta a kézikönyv lényegét. Az okleveles építészmérnök igazán jól ismeri Vásárhelyt, hiszen a tapasztalt szakember sok év óta résztvevője a Településfejlesztési Koncepciónak is.

 

Szemerey Márta a Településképi arculati kézikönyv fő elveinek bemutatása során Vásárhely egy-egy megőrizendő városrészi jellegzetességet is kiemelt. A fórumon az érdeklődők is hozzászólhattak, bár kétséges, hogy a szűkös határidő miatt a jó szándékú javaslataik kardinális kérdésekben változtatnak-e a már kialakult arculati kézikönyv iránymutatásain.  

 

A témában kevésbé tájékozott olvasóinknak érdemes tudnia, hogy az elmúlt években egyfajta szemléletváltás tapasztalható az építésügyben. Megszületett a Nemzeti Építészeti Politika, amely összefoglalja az építésüggyel kapcsolatos kardinális pontokat, az építészetpolitika alapvető célkitűzéseit, és legalapvetőbb feladata, hogy megalapozza az elkövetkező évtizedekben Magyarország építészeti irányelveit.

 

Ennek részeként az önkormányzatok kiemelt feladata településképi rendelet és az azt alátámasztó településképi arculati kézikönyv október elsejéig történő megalkotása.

Alapvető funkciója, hogy bemutatja a településképi jellemzőket, és így valójában a szemléletformáló eszköz szerepét tölti be az által, hogy feltárja és ismerteti a településrészek arculati jellemzőit. A cél, hogy kialakuljon az a fajta együttműködés az önkormányzat, a lakosság és a civil szervezetek között, aminek során valódi szakmai és társadalmi konszenzus áll majd a kézikönyv és a településképi rendeletek mögött. Ezt szolgálta a valószínű kissé megkésett fórum is a Városházán.

 
 
B.SZ.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Hogy lesz a kevésből sok -  varázslat nélkül

Hogy lesz a kevésből sok - varázslat...

Kis túlzással még dühöng a nyár, de már is van néhány dühöngő becsapott...
Tiszteletre méltó elszántság

Tiszteletre méltó elszántság

Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy a vásárhelyi kislánynak sikerül-e elutaznia egy olyan...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.