Kultúra, oktatásVárostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

2017. december 4., hétfő
 
Várostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

Új várostörténeti állandó kiállítás nyílik a Tornyai János Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston programjából finanszírozott terveket még 2015-ben adták be.

 

 

Dr. Nagy Imre a helytörténeti gyűjtemény raktári anyagai között  (Fotó: VH)

 

 


Az első ütemben a város 18 millió forintot nyert, amelyhez 1 millió 800 ezer forint önrészt kellett hozzá tenni, a második ütemben - 2016-ban - 8 milliót kaptak, 1 millió 442 ezer forint önrész kiegészítésével.

 

Vagyis összesen 29 millió 242 ezer forintból készülhetett el az Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig címet viselő új várostörténeti kiállítás, amely hiánypótlónak tekinthető, mert eddig csak a Hódmezővásárhelyi Levéltárban van helytörténeti állandó kiállítás.

 

Az új kiállításmegnyitója december 8-án, pénteken 14 órakor lesz a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

A Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk arról, hogy a Tornyai Múzeum teljes felújítása során a Deák Ferenc utca sarkán háromszintes, modern kialakítású rész épült, ahol a raktárak és a restaurátorműhelyek kaptak helyet. Az épület alagsorában a régészeti leleteket helyezték el.

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató 2012 novemberében a Vásárhelyi Híreknek 150 ezer darabos gyűjtemény szakszerű elhelyezéséről, katalogizálásáról beszélt.

 

A néprajzi és régészeti anyag mellett a helytörténeti gyűjtemény több mint 8900 műtárgyat őriz. Legrégebbi darabja egy 1491-ből származó, II. Ulászló által kiadott oklevél. A gyűjtemény legnagyobb részét a vásárhelyi céhek, a helyi iparszervezetek emlékei alkotják, de őrzi Vásárhely polgárainak hagyatékát, a város politikai és kulturális életének emlékeit is. Ez a közel 9 ezer darabos gyűjtemény egy része képezheti az új várostörténeti kiállítás anyagát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás legjeinek sorába

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat december elsején kiadott elemzéséből kiderül hogy 2017 globálisan...
Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségnek

Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi...

Először két jelölt volt a tisztségre, de aztán egy visszalépést követően Kissné Urgyán...

 

És ezt már olvasta?

Kell a megoldás az aszály ellen
Kell a megoldás az aszály ellen A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé.
 
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban Félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók
 
Augusztus 20-a Vásárhelyen
Augusztus 20-a Vásárhelyen Négy nap, két színpad, tucatnyi program, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más. Részletes program.
 
Szeretem Vásárhelyt
Szeretem Vásárhelyt Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin alapító tagok bejelentették egy új egyesület megalakulását.
 
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán

A vásárhelyi egyesület tíz saját nevelésű fiatallal utazik a hétvégén Szegedre. A RakpartFeszt kísérőrendezvényeként öt nemzet ökölvívó tornáját rendezik.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.