Kultúra, oktatásVárostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

2017. december 4., hétfő
 
Várostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

Új várostörténeti állandó kiállítás nyílik a Tornyai János Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston programjából finanszírozott terveket még 2015-ben adták be.

 

 

Dr. Nagy Imre a helytörténeti gyűjtemény raktári anyagai között  (Fotó: VH)

 

 


Az első ütemben a város 18 millió forintot nyert, amelyhez 1 millió 800 ezer forint önrészt kellett hozzá tenni, a második ütemben - 2016-ban - 8 milliót kaptak, 1 millió 442 ezer forint önrész kiegészítésével.

 

Vagyis összesen 29 millió 242 ezer forintból készülhetett el az Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig címet viselő új várostörténeti kiállítás, amely hiánypótlónak tekinthető, mert eddig csak a Hódmezővásárhelyi Levéltárban van helytörténeti állandó kiállítás.

 

Az új kiállításmegnyitója december 8-án, pénteken 14 órakor lesz a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

A Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk arról, hogy a Tornyai Múzeum teljes felújítása során a Deák Ferenc utca sarkán háromszintes, modern kialakítású rész épült, ahol a raktárak és a restaurátorműhelyek kaptak helyet. Az épület alagsorában a régészeti leleteket helyezték el.

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató 2012 novemberében a Vásárhelyi Híreknek 150 ezer darabos gyűjtemény szakszerű elhelyezéséről, katalogizálásáról beszélt.

 

A néprajzi és régészeti anyag mellett a helytörténeti gyűjtemény több mint 8900 műtárgyat őriz. Legrégebbi darabja egy 1491-ből származó, II. Ulászló által kiadott oklevél. A gyűjtemény legnagyobb részét a vásárhelyi céhek, a helyi iparszervezetek emlékei alkotják, de őrzi Vásárhely polgárainak hagyatékát, a város politikai és kulturális életének emlékeit is. Ez a közel 9 ezer darabos gyűjtemény egy része képezheti az új várostörténeti kiállítás anyagát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás legjeinek sorába

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat december elsején kiadott elemzéséből kiderül hogy 2017 globálisan...
Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségnek

Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi...

Először két jelölt volt a tisztségre, de aztán egy visszalépést követően Kissné Urgyán...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Családtagjait lopta meg
Családtagjait lopta meg Százezer forintot lopott el a 15 éves vásárhelyi fiú. A Rendőrség vádemelést javasol a fiatallal szemben. Az nem derül ki mire kellett neki a pénz.
 
Gyermeknapi programok a BFMK előtt
Gyermeknapi programok a BFMK előtt

Vidám programokkal várják a családokat május 27-én, vasárnap. Trambulin, ugrálóvár, arcfestés és még sokminden más.

 
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele Hiánypótló kiállítás nyílik az Emlékpontban. A 'Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei' beszédes című tárlat a téma kutatóinak látványos eredménye. Képekkel.
 
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen A dinamikusan fejlődő, már számos szép eredményt maga mögött tudó sportegyesület, egy a sportéletben jelentős hazai és nemzetközi esemény megrendezésére készül.
 
Éremgyűjtés Ausztriában
Éremgyűjtés Ausztriában 8 ország, több mint 200 - köztük a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE - versenyzője nevezett be a valamennyi kategóriában meghirdetett versenybe.
 
Mentők Napja Vásárhelyen is
Mentők Napja Vásárhelyen is Május 10-én ünnepelte az Országos Mentőszolgálat a 70. születésnapját. Jelentősen nőtt a mentőorvosok átlagkeresete.
 
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai Székelyföld szépsége, az erdélyi magyarok kedvessége, a helyi diákokkal kötött barátságok, a közösen átélt élmények tették felejthetetlenné ezt az öt napot.