Kultúra, oktatásVárostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

2017. december 4., hétfő
 
Várostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

Új várostörténeti állandó kiállítás nyílik a Tornyai János Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston programjából finanszírozott terveket még 2015-ben adták be.

 

 

Dr. Nagy Imre a helytörténeti gyűjtemény raktári anyagai között  (Fotó: VH)

 

 


Az első ütemben a város 18 millió forintot nyert, amelyhez 1 millió 800 ezer forint önrészt kellett hozzá tenni, a második ütemben - 2016-ban - 8 milliót kaptak, 1 millió 442 ezer forint önrész kiegészítésével.

 

Vagyis összesen 29 millió 242 ezer forintból készülhetett el az Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig címet viselő új várostörténeti kiállítás, amely hiánypótlónak tekinthető, mert eddig csak a Hódmezővásárhelyi Levéltárban van helytörténeti állandó kiállítás.

 

Az új kiállításmegnyitója december 8-án, pénteken 14 órakor lesz a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

A Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk arról, hogy a Tornyai Múzeum teljes felújítása során a Deák Ferenc utca sarkán háromszintes, modern kialakítású rész épült, ahol a raktárak és a restaurátorműhelyek kaptak helyet. Az épület alagsorában a régészeti leleteket helyezték el.

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató 2012 novemberében a Vásárhelyi Híreknek 150 ezer darabos gyűjtemény szakszerű elhelyezéséről, katalogizálásáról beszélt.

 

A néprajzi és régészeti anyag mellett a helytörténeti gyűjtemény több mint 8900 műtárgyat őriz. Legrégebbi darabja egy 1491-ből származó, II. Ulászló által kiadott oklevél. A gyűjtemény legnagyobb részét a vásárhelyi céhek, a helyi iparszervezetek emlékei alkotják, de őrzi Vásárhely polgárainak hagyatékát, a város politikai és kulturális életének emlékeit is. Ez a közel 9 ezer darabos gyűjtemény egy része képezheti az új várostörténeti kiállítás anyagát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás legjeinek sorába

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat december elsején kiadott elemzéséből kiderül hogy 2017 globálisan...
Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségnek

Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi...

Először két jelölt volt a tisztségre, de aztán egy visszalépést követően Kissné Urgyán...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.