Kultúra, oktatásVárostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

2017. december 4., hétfő
 
Várostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

Új várostörténeti állandó kiállítás nyílik a Tornyai János Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston programjából finanszírozott terveket még 2015-ben adták be.

 

 

Dr. Nagy Imre a helytörténeti gyűjtemény raktári anyagai között  (Fotó: VH)

 

 


Az első ütemben a város 18 millió forintot nyert, amelyhez 1 millió 800 ezer forint önrészt kellett hozzá tenni, a második ütemben - 2016-ban - 8 milliót kaptak, 1 millió 442 ezer forint önrész kiegészítésével.

 

Vagyis összesen 29 millió 242 ezer forintból készülhetett el az Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig címet viselő új várostörténeti kiállítás, amely hiánypótlónak tekinthető, mert eddig csak a Hódmezővásárhelyi Levéltárban van helytörténeti állandó kiállítás.

 

Az új kiállításmegnyitója december 8-án, pénteken 14 órakor lesz a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

A Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk arról, hogy a Tornyai Múzeum teljes felújítása során a Deák Ferenc utca sarkán háromszintes, modern kialakítású rész épült, ahol a raktárak és a restaurátorműhelyek kaptak helyet. Az épület alagsorában a régészeti leleteket helyezték el.

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató 2012 novemberében a Vásárhelyi Híreknek 150 ezer darabos gyűjtemény szakszerű elhelyezéséről, katalogizálásáról beszélt.

 

A néprajzi és régészeti anyag mellett a helytörténeti gyűjtemény több mint 8900 műtárgyat őriz. Legrégebbi darabja egy 1491-ből származó, II. Ulászló által kiadott oklevél. A gyűjtemény legnagyobb részét a vásárhelyi céhek, a helyi iparszervezetek emlékei alkotják, de őrzi Vásárhely polgárainak hagyatékát, a város politikai és kulturális életének emlékeit is. Ez a közel 9 ezer darabos gyűjtemény egy része képezheti az új várostörténeti kiállítás anyagát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás legjeinek sorába

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat december elsején kiadott elemzéséből kiderül hogy 2017 globálisan...
Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségnek

Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi...

Először két jelölt volt a tisztségre, de aztán egy visszalépést követően Kissné Urgyán...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Alkoholszonda fújás harmadszor is
Alkoholszonda fújás harmadszor is December 10-én ismét közúti ellenőrzés volt Vásárhelynél. Az adatokból érezhető, hogy növekszik a közlekedésben résztvevők felelősségérzete.
 
Az Ige teológusáról az Emlékpontban
Az Ige teológusáról az Emlékpontban A hódmezővásárhelyi Emlékpontban december 12-én nyílt Ravasz László református püspök életét bemutató kiállítás. A megnyitó képeivel!
 
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt A nő ellenállt, ezért a 25 éves férfi a földre lökte, majd elmenekült. A bűncselekmény következtében az asszony súlyos sérüléseket szenvedett. Videó az elfogásról!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.