Kultúra, oktatásVárostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

2017. december 4., hétfő
 
Várostörténeti kiállítása lesz Hódmezővásárhelynek

Új várostörténeti állandó kiállítás nyílik a Tornyai János Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston programjából finanszírozott terveket még 2015-ben adták be.

 

 

Dr. Nagy Imre a helytörténeti gyűjtemény raktári anyagai között  (Fotó: VH)

 

 


Az első ütemben a város 18 millió forintot nyert, amelyhez 1 millió 800 ezer forint önrészt kellett hozzá tenni, a második ütemben - 2016-ban - 8 milliót kaptak, 1 millió 442 ezer forint önrész kiegészítésével.

 

Vagyis összesen 29 millió 242 ezer forintból készülhetett el az Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig címet viselő új várostörténeti kiállítás, amely hiánypótlónak tekinthető, mert eddig csak a Hódmezővásárhelyi Levéltárban van helytörténeti állandó kiállítás.

 

Az új kiállításmegnyitója december 8-án, pénteken 14 órakor lesz a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

A Vásárhelyi Hírekben beszámoltunk arról, hogy a Tornyai Múzeum teljes felújítása során a Deák Ferenc utca sarkán háromszintes, modern kialakítású rész épült, ahol a raktárak és a restaurátorműhelyek kaptak helyet. Az épület alagsorában a régészeti leleteket helyezték el.

Dr. Nagy Imre múzeumigazgató 2012 novemberében a Vásárhelyi Híreknek 150 ezer darabos gyűjtemény szakszerű elhelyezéséről, katalogizálásáról beszélt.

 

A néprajzi és régészeti anyag mellett a helytörténeti gyűjtemény több mint 8900 műtárgyat őriz. Legrégebbi darabja egy 1491-ből származó, II. Ulászló által kiadott oklevél. A gyűjtemény legnagyobb részét a vásárhelyi céhek, a helyi iparszervezetek emlékei alkotják, de őrzi Vásárhely polgárainak hagyatékát, a város politikai és kulturális életének emlékeit is. Ez a közel 9 ezer darabos gyűjtemény egy része képezheti az új várostörténeti kiállítás anyagát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás legjeinek sorába

Szikáncs neve bekerült a hazai időjárás...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat december elsején kiadott elemzéséből kiderül hogy 2017 globálisan...
Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségnek

Új elnöke van a Hódmezővásárhelyi...

Először két jelölt volt a tisztségre, de aztán egy visszalépést követően Kissné Urgyán...

 

És ezt már olvasta?

Konferencia a Hunyadiak koráról
Konferencia a Hunyadiak koráról Az Országházban rendeztek konferenciát a Hunyadiaktól napjainkig címmel. Miklós Péter is tartott előadást.
 
Átadták az új makói levéltárat
Átadták az új makói levéltárat A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.
 
Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.