Kultúra, oktatásÜnnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

2017. május 4., csütörtök
 
Ünnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

A tavaly elhunyt hódmezővásárhelyi zeneszerzőre, karnagyra, pedagógusra emlékeznek művei megszólaltatásával a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

Steiner Béla zeneszerző, karnagy, zenepedagógus 1927. január 13-án született Érsekújváron, 1938-ban az első bécsi döntés követ­keztében lett magyar állampolgár. 

1955 januárjától Hódmezővásárhelyen a megye művészeti szakelőadója volt. Ebben az évben egyik alapítója volt a Vásárhelyi Ének-Zene és Táncegyüttesnek. 1956 és 1960 között – Szentkirályi Márta és Kodály Zoltán támogatásával – Galli János­sal megszervezték Csongrádon, Hódme­zővásárhelyen, Szentesen és Makón az ének-zenei általános iskolákat, Makón, Szentesen és Csongrádon a hangszeres zenei képzést. 1959-től 1964-ig több zeneiskola igazgatója volt. 1973-tól dr. Grezsa Ferenc igazgató felkérésére a Bethlen Gábor Gimnázium tanára és karnagya lett. Két női kar, egy vegyeskar karnagya volt, több száz tanuló énekelt az általa vezényelt kórusokban. 1976-ban alakította meg Hódmezővásárhelyen a Városi Vegyeskart. 

Steiner Béla zenetörténelmi jelentőségű munkájával alapjaitól építette fel Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, és Szentes hangszeres és ének-zenei oktatását, tanárként több generációt, diákok ezreit vezetett be a zene világába. Karnagyként és kórusszervezőként több évtizede a térség kóruséletének legmeghatározóbb alakja, zeneszerzőként több száz gyermek-, női és vegyeskari mű, zenés irodalmi színmű, népi játék, műdal és opera megalkotója.

Hódmezővásárhely díszpolgára volt, a várostól 1986-ban Pro Urbe díjat, 2014-ben Bessenyei Díjat kapott.

 

A Vásárhely zenei életének doyenje tavaly januárban 89 éves korában hunyt el.

Művei megszólaltatásával emlékeznek rá a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az est alkalmából és a kórus alapítója előtt tisztelegve a Városi Vegyeskar felveszi Steiner Béla nevét. A koncerten a szerző kompozíciói mellett, ősbemutatóként hangzik el Huszár Lajos műve, a Requiem, amelyet Steiner Béla emlékére komponált.

 

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Hatvannyolc 7-8. osztályos tanuló jutott a döntőbe. Kovács Bence a vásárhelyi a Kertvárosi Katolikus...
Legalább egy év csúszás?

Legalább egy év csúszás?

Leállították Vásárhelyen a közműkiváltás munkálatait, a május 8-tól tervezett nagy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.