Kultúra, oktatásÜnnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

2017. május 4., csütörtök
 
Ünnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

A tavaly elhunyt hódmezővásárhelyi zeneszerzőre, karnagyra, pedagógusra emlékeznek művei megszólaltatásával a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

Steiner Béla zeneszerző, karnagy, zenepedagógus 1927. január 13-án született Érsekújváron, 1938-ban az első bécsi döntés követ­keztében lett magyar állampolgár. 

1955 januárjától Hódmezővásárhelyen a megye művészeti szakelőadója volt. Ebben az évben egyik alapítója volt a Vásárhelyi Ének-Zene és Táncegyüttesnek. 1956 és 1960 között – Szentkirályi Márta és Kodály Zoltán támogatásával – Galli János­sal megszervezték Csongrádon, Hódme­zővásárhelyen, Szentesen és Makón az ének-zenei általános iskolákat, Makón, Szentesen és Csongrádon a hangszeres zenei képzést. 1959-től 1964-ig több zeneiskola igazgatója volt. 1973-tól dr. Grezsa Ferenc igazgató felkérésére a Bethlen Gábor Gimnázium tanára és karnagya lett. Két női kar, egy vegyeskar karnagya volt, több száz tanuló énekelt az általa vezényelt kórusokban. 1976-ban alakította meg Hódmezővásárhelyen a Városi Vegyeskart. 

Steiner Béla zenetörténelmi jelentőségű munkájával alapjaitól építette fel Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, és Szentes hangszeres és ének-zenei oktatását, tanárként több generációt, diákok ezreit vezetett be a zene világába. Karnagyként és kórusszervezőként több évtizede a térség kóruséletének legmeghatározóbb alakja, zeneszerzőként több száz gyermek-, női és vegyeskari mű, zenés irodalmi színmű, népi játék, műdal és opera megalkotója.

Hódmezővásárhely díszpolgára volt, a várostól 1986-ban Pro Urbe díjat, 2014-ben Bessenyei Díjat kapott.

 

A Vásárhely zenei életének doyenje tavaly januárban 89 éves korában hunyt el.

Művei megszólaltatásával emlékeznek rá a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az est alkalmából és a kórus alapítója előtt tisztelegve a Városi Vegyeskar felveszi Steiner Béla nevét. A koncerten a szerző kompozíciói mellett, ősbemutatóként hangzik el Huszár Lajos műve, a Requiem, amelyet Steiner Béla emlékére komponált.

 

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Hatvannyolc 7-8. osztályos tanuló jutott a döntőbe. Kovács Bence a vásárhelyi a Kertvárosi Katolikus...
Legalább egy év csúszás?

Legalább egy év csúszás?

Leállították Vásárhelyen a közműkiváltás munkálatait, a május 8-tól tervezett nagy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt
Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Vásárhelyen Boross Péter korábbi miniszterelnök. 
 
Megvan a szezon első gőzelme
Megvan a szezon első gőzelme Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd vendéglátójaként, Faggyas Milán góljaival győztek.
 
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel.
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!