Kultúra, oktatásÜnnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

2017. május 4., csütörtök
 
Ünnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

A tavaly elhunyt hódmezővásárhelyi zeneszerzőre, karnagyra, pedagógusra emlékeznek művei megszólaltatásával a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

Steiner Béla zeneszerző, karnagy, zenepedagógus 1927. január 13-án született Érsekújváron, 1938-ban az első bécsi döntés követ­keztében lett magyar állampolgár. 

1955 januárjától Hódmezővásárhelyen a megye művészeti szakelőadója volt. Ebben az évben egyik alapítója volt a Vásárhelyi Ének-Zene és Táncegyüttesnek. 1956 és 1960 között – Szentkirályi Márta és Kodály Zoltán támogatásával – Galli János­sal megszervezték Csongrádon, Hódme­zővásárhelyen, Szentesen és Makón az ének-zenei általános iskolákat, Makón, Szentesen és Csongrádon a hangszeres zenei képzést. 1959-től 1964-ig több zeneiskola igazgatója volt. 1973-tól dr. Grezsa Ferenc igazgató felkérésére a Bethlen Gábor Gimnázium tanára és karnagya lett. Két női kar, egy vegyeskar karnagya volt, több száz tanuló énekelt az általa vezényelt kórusokban. 1976-ban alakította meg Hódmezővásárhelyen a Városi Vegyeskart. 

Steiner Béla zenetörténelmi jelentőségű munkájával alapjaitól építette fel Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, és Szentes hangszeres és ének-zenei oktatását, tanárként több generációt, diákok ezreit vezetett be a zene világába. Karnagyként és kórusszervezőként több évtizede a térség kóruséletének legmeghatározóbb alakja, zeneszerzőként több száz gyermek-, női és vegyeskari mű, zenés irodalmi színmű, népi játék, műdal és opera megalkotója.

Hódmezővásárhely díszpolgára volt, a várostól 1986-ban Pro Urbe díjat, 2014-ben Bessenyei Díjat kapott.

 

A Vásárhely zenei életének doyenje tavaly januárban 89 éves korában hunyt el.

Művei megszólaltatásával emlékeznek rá a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az est alkalmából és a kórus alapítója előtt tisztelegve a Városi Vegyeskar felveszi Steiner Béla nevét. A koncerten a szerző kompozíciói mellett, ősbemutatóként hangzik el Huszár Lajos műve, a Requiem, amelyet Steiner Béla emlékére komponált.

 

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Hatvannyolc 7-8. osztályos tanuló jutott a döntőbe. Kovács Bence a vásárhelyi a Kertvárosi Katolikus...
Legalább egy év csúszás?

Legalább egy év csúszás?

Leállították Vásárhelyen a közműkiváltás munkálatait, a május 8-tól tervezett nagy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét angyalokat keres a Vodafone
Ismét angyalokat keres a Vodafone Idén hetedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amelynek keretein belül eddig összesen 30 Főállású Angyal valósíthatta meg kitűzött céljait.
 
Melegben a kutyák is kutyául vannak
Melegben a kutyák is kutyául vannak Tudta? Kutyánk azért kapar magának egy helyet a földben hogy abba belefeküdve lehűtse a testét. Érdemes ezt a helyet kicsit belocsolni. Még több jótanács!
 
Viharkárok adnak munkát
Viharkárok adnak munkát

Fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több épület is megrongálódott. A 47-es számú főúton több helyen is faágak zuhantak az útra. Két nap összefoglalása.

 
Fesztivál katonazenekarra hangolva
Fesztivál katonazenekarra hangolva Idén is gyepshow-val tarkítva három helyőrségi zenekar vesz részt Vásárhelyen, a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztiválon. Fellép Kónya Krisztina is.
 
Koszovói előkészületek
Koszovói előkészületek

A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában. Képekkel!

 
Lezárult egy felesleges háborúskodás
Lezárult egy felesleges háborúskodás A régóta húzodó ügy a sportágnak és a sportolóknak is ártott. A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Máté Taekwondoval szemben hozott  fegyelmi határozatot.
 
Tartós lesz a kánikula
Tartós lesz a kánikula Június 22-én 0 órától másodfokú hőségriasztást adnak ki. Nem árt feleleveníteni az életmentő javaslatokat.