Kultúra, oktatásÜnnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

2017. május 4., csütörtök
 
Ünnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

A tavaly elhunyt hódmezővásárhelyi zeneszerzőre, karnagyra, pedagógusra emlékeznek művei megszólaltatásával a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

Steiner Béla zeneszerző, karnagy, zenepedagógus 1927. január 13-án született Érsekújváron, 1938-ban az első bécsi döntés követ­keztében lett magyar állampolgár. 

1955 januárjától Hódmezővásárhelyen a megye művészeti szakelőadója volt. Ebben az évben egyik alapítója volt a Vásárhelyi Ének-Zene és Táncegyüttesnek. 1956 és 1960 között – Szentkirályi Márta és Kodály Zoltán támogatásával – Galli János­sal megszervezték Csongrádon, Hódme­zővásárhelyen, Szentesen és Makón az ének-zenei általános iskolákat, Makón, Szentesen és Csongrádon a hangszeres zenei képzést. 1959-től 1964-ig több zeneiskola igazgatója volt. 1973-tól dr. Grezsa Ferenc igazgató felkérésére a Bethlen Gábor Gimnázium tanára és karnagya lett. Két női kar, egy vegyeskar karnagya volt, több száz tanuló énekelt az általa vezényelt kórusokban. 1976-ban alakította meg Hódmezővásárhelyen a Városi Vegyeskart. 

Steiner Béla zenetörténelmi jelentőségű munkájával alapjaitól építette fel Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, és Szentes hangszeres és ének-zenei oktatását, tanárként több generációt, diákok ezreit vezetett be a zene világába. Karnagyként és kórusszervezőként több évtizede a térség kóruséletének legmeghatározóbb alakja, zeneszerzőként több száz gyermek-, női és vegyeskari mű, zenés irodalmi színmű, népi játék, műdal és opera megalkotója.

Hódmezővásárhely díszpolgára volt, a várostól 1986-ban Pro Urbe díjat, 2014-ben Bessenyei Díjat kapott.

 

A Vásárhely zenei életének doyenje tavaly januárban 89 éves korában hunyt el.

Művei megszólaltatásával emlékeznek rá a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az est alkalmából és a kórus alapítója előtt tisztelegve a Városi Vegyeskar felveszi Steiner Béla nevét. A koncerten a szerző kompozíciói mellett, ősbemutatóként hangzik el Huszár Lajos műve, a Requiem, amelyet Steiner Béla emlékére komponált.

 

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Hatvannyolc 7-8. osztályos tanuló jutott a döntőbe. Kovács Bence a vásárhelyi a Kertvárosi Katolikus...
Legalább egy év csúszás?

Legalább egy év csúszás?

Leállították Vásárhelyen a közműkiváltás munkálatait, a május 8-tól tervezett nagy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!