Kultúra, oktatásÜnnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

2017. május 4., csütörtök
 
Ünnepi műsorral emlékeznek meg Steiner Béláról

A tavaly elhunyt hódmezővásárhelyi zeneszerzőre, karnagyra, pedagógusra emlékeznek művei megszólaltatásával a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

Steiner Béla zeneszerző, karnagy, zenepedagógus 1927. január 13-án született Érsekújváron, 1938-ban az első bécsi döntés követ­keztében lett magyar állampolgár. 

1955 januárjától Hódmezővásárhelyen a megye művészeti szakelőadója volt. Ebben az évben egyik alapítója volt a Vásárhelyi Ének-Zene és Táncegyüttesnek. 1956 és 1960 között – Szentkirályi Márta és Kodály Zoltán támogatásával – Galli János­sal megszervezték Csongrádon, Hódme­zővásárhelyen, Szentesen és Makón az ének-zenei általános iskolákat, Makón, Szentesen és Csongrádon a hangszeres zenei képzést. 1959-től 1964-ig több zeneiskola igazgatója volt. 1973-tól dr. Grezsa Ferenc igazgató felkérésére a Bethlen Gábor Gimnázium tanára és karnagya lett. Két női kar, egy vegyeskar karnagya volt, több száz tanuló énekelt az általa vezényelt kórusokban. 1976-ban alakította meg Hódmezővásárhelyen a Városi Vegyeskart. 

Steiner Béla zenetörténelmi jelentőségű munkájával alapjaitól építette fel Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, és Szentes hangszeres és ének-zenei oktatását, tanárként több generációt, diákok ezreit vezetett be a zene világába. Karnagyként és kórusszervezőként több évtizede a térség kóruséletének legmeghatározóbb alakja, zeneszerzőként több száz gyermek-, női és vegyeskari mű, zenés irodalmi színmű, népi játék, műdal és opera megalkotója.

Hódmezővásárhely díszpolgára volt, a várostól 1986-ban Pro Urbe díjat, 2014-ben Bessenyei Díjat kapott.

 

A Vásárhely zenei életének doyenje tavaly januárban 89 éves korában hunyt el.

Művei megszólaltatásával emlékeznek rá a helyi kórusok és zeneiskolai tanárok május 5-én 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az est alkalmából és a kórus alapítója előtt tisztelegve a Városi Vegyeskar felveszi Steiner Béla nevét. A koncerten a szerző kompozíciói mellett, ősbemutatóként hangzik el Huszár Lajos műve, a Requiem, amelyet Steiner Béla emlékére komponált.

 

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Arany Kazinczy díjas vásárhelyi diák

Hatvannyolc 7-8. osztályos tanuló jutott a döntőbe. Kovács Bence a vásárhelyi a Kertvárosi Katolikus...
Legalább egy év csúszás?

Legalább egy év csúszás?

Leállították Vásárhelyen a közműkiváltás munkálatait, a május 8-tól tervezett nagy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!