KözéletÜnnep a Szent Korona másolatával

2017. augusztus 11., péntek
 
Ünnep a Szent Korona másolatával

A hódmezővásárhelyi Szent István Király-templom felszentelésének 80. évfordulóját ünneplik idén. Erre az alkalomra kilenc napon át tartó lelki programmal készültek . Az ünnepségek féynét a Szent Korona másolata emeli.

 

 

 

 

 

 

Augusztus 19-én a szentmisét BÖJTE CSABA atya mutatja be. Augusztus 20-án a szentmisét követően kötetlen együttlét, agapé a plébániakertben.

 

BÚCSÚI KILENCED:

11. péntek 19.00 Alácsi Ervin tábori lelkész

12. szombat 19.00 Arany Gábor atya

13. vasárnap 9:30 Barna Máté OP

14. hétfő 19.00 Rácz István tábori lelkész

15. kedd 19.00 Major György Pius OP

16. szerda 19.00 Farkas István SchP

17. csütörtök 19.00 Stella Leontin atya

18. péntek 19.00 Mészáros Domonkos OP

19. szombat 17.00 Böjte Csaba OFM

20. vasárnap 9.30 Nagy Róbert atya

 

PROGRAM

AUGUSZTUS 19. SZOMBAT

15.00-től: A Szent Korona másolatát a Székelykaputól a Szent István királytemplomig kísérik a magyar királyi koronaőrök és a Pálffy Huszár Egyesület tagjai.

16.00-16.40 A Szent Korona másolatának közszemléje a templomban.

17.00 Búcsúi Szentmise Főcelebráns: Böjte Csaba OFM Utána: Eucharisztikus körmenet a téren a Szent Korona másával.

18.00: Városi ünnepség a Szent István téren. Az Új Kenyeret megáldja: Böjte Csaba OFM és Bán Csaba, az Ótemplomi református gyülekezet lelkésze.

 

AUGUSZTUS 20. VASÁRNAP

9.30 Búcsúi Szentmise Főcelebráns: Nagy Róbert szeged-szőregi plébános.

Utána: Agapéra gyűlik össze a közösség a plébániakertben. 

 

Egyetlen katolikus templom volt Hódmezővásárhelyen, amely 1758-ban épült. 1859-ben Lichtner Gáspár plébános a megnövekedett hívek száma miatt egy második templom építését javasolta. Az ötletet elvetve, inkább két oldalhajóval bővítették 1860-ban Ybl Miklós tervei alapján. Majd1904-ben bizottság alakult a második templom megvalósítása érdekében. Adományokat is gyűjtöttek, az összegyűlt összeg azonban az 1920 utáni inflációban elértéktelenedett.

Még 15 évet kellett várni, amíg valóban aktuálissá vált az új templom építése, ám a helyét illetően vita kerekedett. Többen a Szabadság tér északi részén szerették volna látni isten új házát. A Lukács nővérek adománya viszont kikötötte a tér déli részén való építkezést.

 

A templom terveinek elkészítésével Fábián Gáspár budapesti építészmérnököt bízták meg, a kivitelezést Szabó Sándor helyi vállalkozó végezte. Az építkezés 1935-ben kezdődött, és két évvel később, 1937. augusztus 20-ára fejeződött be. A Szent István háromhajós templom ókeresztény, bazilika stílusban épült. A templom hatvan méter hosszú és húsz méter széles. Óraszerkezet nélküli, három szintes tornya negyvenöt méterrel magasodik a tér fölé. A főhajót 11-11 falpillér tartja. Két oldalán összesen húsz, főleg a jezsuita rend jeles tagjait és szentjeit ábrázoló festett ablakot helyeztek el, melyeket Leszkovszky György tervei alapján Kopp Ferenc üvegfestő készített. Az 1961-ben épült márvány főoltár közepén míves feszület látható. Az orgonát 1957-ben készítette a Budapesti Hangszerkészítő Vállalat. A templomhoz egy emeletes plébánia is épült.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Felborul Vásárhely közlekedése


 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódtóban a tó - jövőre

Hódtóban a tó - jövőre

Bár már 2015-ben eldőlt, az előzetes elképzelésekhez képest egy évet csúszik a Kossuth iskola helyére...
Messze még a döntés!

Messze még a döntés!

Úgy tűnik, hogy a szakma meggyőzte Lázár Jánost: panelépületek nagyszámú el- vagy...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.
 
Még halálukban is összetartoznak
Még halálukban is összetartoznak

Vajon a sírban miért van egymás felé fordított fejjel a nő és a férfi? Szenzációs és nagyjelentőségű leletek Kopáncsnál. Nézze meg a feltárás képeit!

 
A NAV ügyintézés is a Kormányhivatalban
A NAV ügyintézés is a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen lesz a megyében először olyan ügyfélszolgálat a Kormányhivatalban, ahol az állami szolgáltatások köre a NAV ügyeintézéssel bővül.
 
Menő menza a Varga Tamás iskolában
Menő menza a Varga Tamás iskolában Pályázati projekt indul az iskolában, az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása, az étkezéssel kapcsolatos szemléletformálás jegyében.