Kultúra, oktatásÚjra indul a diplomamentő program

2018. május 26., szombat
 
Újra indul a diplomamentő program

Új feltételekkel indul újra a diplomamentő program, a kormány azoknak nyújt segítséget, akik oklevelüket a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapták meg - közölte az OFA Nonprofit Kft.

 

 

 

 

 

 

Az OFA Nonprofit Kft. közlése szerint a nyelvi képzések szeptember közepétől indulhatnak, és 2019. december 31-ig kell lezárulniuk.

Az új programban 1333 fő bevonására van lehetőség, erre a célra 400 millió forint áll rendelkezésre.

A támogatás fejenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, a támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Amennyiben ez nem történik meg, a támogatást vissza kell fizetni.

Jelenleg a programban közreműködő nyelvi képzések megkezdésére és folytatására jogosult felnőttképzést folytató intézmények kiválasztása zajlik, a jelentkezők a pályázati felületet várhatóan augusztustól érhetik el. A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lesz lehetőség.

 

A hír kedvezően érintheti a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán végzetteket is.

Mint arról többször írtunk, a hódmezővásárhelyi Kar végzőseinek évek óta kis eltéréssel – nagyjából az országos átlagnak megfelelően – körülbelül 30 százaléka nem rendelkezik a feltételként szabott államilag elfogadott nyelvvizsgával. Például 2017 januárjában, a diplomakiosztó ünnepségen a 45 hallgató közül, 26-an kapták kézhez a diplomájukat.

 

A Vásárhelyi Hírek által megkérdezett egykori egyetemi hallgatók közül többen külföldön vállaltak munkát és elmondásuk szerint szakmai ismereteikre kint nagyobb szükség van, mint az angolra, vagy a németre, főként hogy nem is a két nyelv valamelyike az adott ország nyelve. Volt, aki azt mondta, az állásinterjún nem a nyelvvizsga papír érdekelte a HR-est, hanem hirtelen angolra váltva folytatta a felvételi beszélgetést. Nyilvánvalóan ezeket az eseteket felülírhatja az a tény, hogy a moratórium lejártával elveszhet a diploma, amelyért 3-4-5 évig tanult valaki, és aminek még mindig nagy a súlya, egy ember karrierjének meghatározója lehet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megölte szüleit egy helybeli nő és élettársa Hódmezővásárhelyen

Megölte szüleit egy helybeli nő és...

Gázrobbanás előkészítésével és tűz okozásával akarták félrevezetni a...
Ki lesz Szeged Szépe?

Ki lesz Szeged Szépe?

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szeged Szépe szépségkirálynő-választást, amelyre már csak pár...
 

És ezt már olvasta?

Kell a megoldás az aszály ellen
Kell a megoldás az aszály ellen A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé.
 
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban Félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók
 
Augusztus 20-a Vásárhelyen
Augusztus 20-a Vásárhelyen Négy nap, két színpad, tucatnyi program, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más. Részletes program.
 
Szeretem Vásárhelyt
Szeretem Vásárhelyt Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin alapító tagok bejelentették egy új egyesület megalakulását.
 
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán

A vásárhelyi egyesület tíz saját nevelésű fiatallal utazik a hétvégén Szegedre. A RakpartFeszt kísérőrendezvényeként öt nemzet ökölvívó tornáját rendezik.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.