Kultúra, oktatásÚjra indul a diplomamentő program

2018. május 26., szombat
 
Újra indul a diplomamentő program

Új feltételekkel indul újra a diplomamentő program, a kormány azoknak nyújt segítséget, akik oklevelüket a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapták meg - közölte az OFA Nonprofit Kft.

 

 

 

 

 

 

Az OFA Nonprofit Kft. közlése szerint a nyelvi képzések szeptember közepétől indulhatnak, és 2019. december 31-ig kell lezárulniuk.

Az új programban 1333 fő bevonására van lehetőség, erre a célra 400 millió forint áll rendelkezésre.

A támogatás fejenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, a támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Amennyiben ez nem történik meg, a támogatást vissza kell fizetni.

Jelenleg a programban közreműködő nyelvi képzések megkezdésére és folytatására jogosult felnőttképzést folytató intézmények kiválasztása zajlik, a jelentkezők a pályázati felületet várhatóan augusztustól érhetik el. A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lesz lehetőség.

 

A hír kedvezően érintheti a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán végzetteket is.

Mint arról többször írtunk, a hódmezővásárhelyi Kar végzőseinek évek óta kis eltéréssel – nagyjából az országos átlagnak megfelelően – körülbelül 30 százaléka nem rendelkezik a feltételként szabott államilag elfogadott nyelvvizsgával. Például 2017 januárjában, a diplomakiosztó ünnepségen a 45 hallgató közül, 26-an kapták kézhez a diplomájukat.

 

A Vásárhelyi Hírek által megkérdezett egykori egyetemi hallgatók közül többen külföldön vállaltak munkát és elmondásuk szerint szakmai ismereteikre kint nagyobb szükség van, mint az angolra, vagy a németre, főként hogy nem is a két nyelv valamelyike az adott ország nyelve. Volt, aki azt mondta, az állásinterjún nem a nyelvvizsga papír érdekelte a HR-est, hanem hirtelen angolra váltva folytatta a felvételi beszélgetést. Nyilvánvalóan ezeket az eseteket felülírhatja az a tény, hogy a moratórium lejártával elveszhet a diploma, amelyért 3-4-5 évig tanult valaki, és aminek még mindig nagy a súlya, egy ember karrierjének meghatározója lehet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megölte szüleit egy helybeli nő és élettársa Hódmezővásárhelyen

Megölte szüleit egy helybeli nő és...

Gázrobbanás előkészítésével és tűz okozásával akarták félrevezetni a...
Ki lesz Szeged Szépe?

Ki lesz Szeged Szépe?

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szeged Szépe szépségkirálynő-választást, amelyre már csak pár...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.