Kultúra, oktatásÚjra indul a diplomamentő program

2018. május 26., szombat
 
Újra indul a diplomamentő program

Új feltételekkel indul újra a diplomamentő program, a kormány azoknak nyújt segítséget, akik oklevelüket a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapták meg - közölte az OFA Nonprofit Kft.

 

 

 

 

 

 

Az OFA Nonprofit Kft. közlése szerint a nyelvi képzések szeptember közepétől indulhatnak, és 2019. december 31-ig kell lezárulniuk.

Az új programban 1333 fő bevonására van lehetőség, erre a célra 400 millió forint áll rendelkezésre.

A támogatás fejenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, a támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Amennyiben ez nem történik meg, a támogatást vissza kell fizetni.

Jelenleg a programban közreműködő nyelvi képzések megkezdésére és folytatására jogosult felnőttképzést folytató intézmények kiválasztása zajlik, a jelentkezők a pályázati felületet várhatóan augusztustól érhetik el. A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lesz lehetőség.

 

A hír kedvezően érintheti a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán végzetteket is.

Mint arról többször írtunk, a hódmezővásárhelyi Kar végzőseinek évek óta kis eltéréssel – nagyjából az országos átlagnak megfelelően – körülbelül 30 százaléka nem rendelkezik a feltételként szabott államilag elfogadott nyelvvizsgával. Például 2017 januárjában, a diplomakiosztó ünnepségen a 45 hallgató közül, 26-an kapták kézhez a diplomájukat.

 

A Vásárhelyi Hírek által megkérdezett egykori egyetemi hallgatók közül többen külföldön vállaltak munkát és elmondásuk szerint szakmai ismereteikre kint nagyobb szükség van, mint az angolra, vagy a németre, főként hogy nem is a két nyelv valamelyike az adott ország nyelve. Volt, aki azt mondta, az állásinterjún nem a nyelvvizsga papír érdekelte a HR-est, hanem hirtelen angolra váltva folytatta a felvételi beszélgetést. Nyilvánvalóan ezeket az eseteket felülírhatja az a tény, hogy a moratórium lejártával elveszhet a diploma, amelyért 3-4-5 évig tanult valaki, és aminek még mindig nagy a súlya, egy ember karrierjének meghatározója lehet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megölte szüleit egy helybeli nő és élettársa Hódmezővásárhelyen

Megölte szüleit egy helybeli nő és...

Gázrobbanás előkészítésével és tűz okozásával akarták félrevezetni a...
Ki lesz Szeged Szépe?

Ki lesz Szeged Szépe?

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szeged Szépe szépségkirálynő-választást, amelyre már csak pár...
 

És ezt már olvasta?

Fontos az emlékek továbbadása
Fontos az emlékek továbbadása A mórahalmi megemlékezés ünnepi szónoka volt Miklós Péter. A rendszerváltozás előkészítésének emblematikus helyszínén rendezett ünnepségen is részt vett.
 
Vásárhelyre költözött a felcsúti buszmegálló
Vásárhelyre költözött a felcsúti buszmegálló Ha nem is "menetrend szerint", de Hódmezővásárhelyre érkezett az a buszmegálló, amelyet Felcsútról kipaterolt a Bicskei járási Hivatal.
 
Megemlékezés Hódmezővásárhelyen
Megemlékezés Hódmezővásárhelyen Az ünnepi események fél 10-kor a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődtek, majd a résztvevők az Oldalkosár utcán át átvonultak a Nagy Imre sétányra. Képekkel.
 
Vásárhelyen is folytatódik
Vásárhelyen is folytatódik 10 éve az országban 26 városban kaphatták meg ingyenesen a méhnyak-rák elleni védőoltást a diákok, azonban Hódmezővásárhelyen volt a legnagyobb az érdeklődés.
 
Az önkéntes állatvédők filléres gondjai
Az önkéntes állatvédők filléres gondjai A városban a legaktívabb Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének tagjai hálásak eddigi adományozóiknak, azonban bíznak abban, hogy érkezik még segítség.
 
Különleges koncert Vásárhelyen
Különleges koncert Vásárhelyen

Fassang László Liszt-díjas orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs Artisjus-díjas népi hangszeres szólista közös muzsikálása új zenei világot hoz létre.

 
Egy minden várakozást felülmúló akció
Egy minden várakozást felülmúló akció Kitűnő ötletnek bizonyult a Szeretem Vásárhelyt Egyesület által Hódmezővásárhelyen először megszervezett elektronikai hulladék gyűjtése.