Kultúra, oktatásÚjabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

2017. szeptember 23., szombat
 
Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

Valószínű sok diplomás mezőgazdasági mérnök felkapja a fejét a hírre, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen 2018 februárjától, keresztféléves képzésben Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakot (MSc) indít.

 

 

 

 

 

Vagyis a helyben, vagy a régióban végzett alapdiplomát szerzett mérnökök, a munkaadók által valóban keresett, és a munkaerőpiac által az elmúlt években igen magasra beárazott új típusú végzettséghez nem kell az ország valamelyik távoli egyetemére járni, hanem helyben is elvégezhető.

A mesterképzéshez már nem kell az ország távoli, avagy fővárosi egyetemeire felvételezni, például azoknak sem, akik szeretnék, de családi vagy egzisztenciális okokból eddig nem tehették meg.

Természetesen túlsúlyban vannak azok, akik már eleve tudták, hogy a bolognai szisztéma nagy előnye, hogy sokkal több képzési útvonal lehetőséget biztosít, mint a korábbi rendszer, vagyis ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első diploma elég nagy szabadságot biztosít a későbbi továbbtanulásra, amire mostantól a Mezőgazdasági Karon is lehetőség van.

 

 

Dr. Horváth József dékán a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a vidékfejlesztési agrármérnökök az erőforrások optimális felhasználását biztosító termelő, elosztó és szabályozási, valamint a termeléssel, a szolgáltatásokkal összefüggő szervezési és irányítási folyamatokat felügyelik.

A hallgatók részletesen megismerik az európai és a magyarországi vidék- és területfejlesztés működésének sajátosságait (a mezőgazdaság vidékmegtartó és fejlesztő szerepét) és a sajátosságok okait, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakigazgatás rendszerét és működését.

A dékán azt is elmondta, a vidékfejlesztési agrármérnökök alkalmasak lesznek tervező-fejlesztő mérnöki, kutatói, illetve vezetői munkakörök betöltésére. Képesek lesznek pályázatok írására, projektek menedzselésére, szaktanácsadási feladatok ellátására. A végzett mérnökök felkészültek lesznek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

 

Érdemes megjegyezni, hogy Hódmezővásárhely a közelmúltban a megyei szakigazgatás központja lett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága pedig hamarosan a városba költözik. Ebben a szakmai környezetben nem csak a mesterszakos tanulmányok, hanem az elhelyezkedés is perspektivikus.


A négy féléves képzésre 2017. október 15. és november 15. között lehet jelentkezni elektronikus úton a felvi.hu felületen nappali és levelező tagozatra, államilag támogatott és önköltséges formára egyaránt.
Felvételt nyerhetnek az agrár- gazdaságtudományi, természettudományi és társadalomtudományi képzési területen szerzett alapdiplomával rendelkezők.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Szépülnek a vásárhelyi óvodák

Szépülnek a vásárhelyi óvodák

Újabb felújított óvoda hivatalos átadását tartották Vásárhelyen. TOP-os projektben...
Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Mi lesz amikor elhangzik ez a mondat a vásárhelyi Nagyállomásról induló tram trainen? Miért is nem lesz...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.