Kultúra, oktatásÚjabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

2017. szeptember 23., szombat
 
Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

Valószínű sok diplomás mezőgazdasági mérnök felkapja a fejét a hírre, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen 2018 februárjától, keresztféléves képzésben Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakot (MSc) indít.

 

 

 

 

 

Vagyis a helyben, vagy a régióban végzett alapdiplomát szerzett mérnökök, a munkaadók által valóban keresett, és a munkaerőpiac által az elmúlt években igen magasra beárazott új típusú végzettséghez nem kell az ország valamelyik távoli egyetemére járni, hanem helyben is elvégezhető.

A mesterképzéshez már nem kell az ország távoli, avagy fővárosi egyetemeire felvételezni, például azoknak sem, akik szeretnék, de családi vagy egzisztenciális okokból eddig nem tehették meg.

Természetesen túlsúlyban vannak azok, akik már eleve tudták, hogy a bolognai szisztéma nagy előnye, hogy sokkal több képzési útvonal lehetőséget biztosít, mint a korábbi rendszer, vagyis ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első diploma elég nagy szabadságot biztosít a későbbi továbbtanulásra, amire mostantól a Mezőgazdasági Karon is lehetőség van.

 

 

Dr. Horváth József dékán a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a vidékfejlesztési agrármérnökök az erőforrások optimális felhasználását biztosító termelő, elosztó és szabályozási, valamint a termeléssel, a szolgáltatásokkal összefüggő szervezési és irányítási folyamatokat felügyelik.

A hallgatók részletesen megismerik az európai és a magyarországi vidék- és területfejlesztés működésének sajátosságait (a mezőgazdaság vidékmegtartó és fejlesztő szerepét) és a sajátosságok okait, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakigazgatás rendszerét és működését.

A dékán azt is elmondta, a vidékfejlesztési agrármérnökök alkalmasak lesznek tervező-fejlesztő mérnöki, kutatói, illetve vezetői munkakörök betöltésére. Képesek lesznek pályázatok írására, projektek menedzselésére, szaktanácsadási feladatok ellátására. A végzett mérnökök felkészültek lesznek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

 

Érdemes megjegyezni, hogy Hódmezővásárhely a közelmúltban a megyei szakigazgatás központja lett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága pedig hamarosan a városba költözik. Ebben a szakmai környezetben nem csak a mesterszakos tanulmányok, hanem az elhelyezkedés is perspektivikus.


A négy féléves képzésre 2017. október 15. és november 15. között lehet jelentkezni elektronikus úton a felvi.hu felületen nappali és levelező tagozatra, államilag támogatott és önköltséges formára egyaránt.
Felvételt nyerhetnek az agrár- gazdaságtudományi, természettudományi és társadalomtudományi képzési területen szerzett alapdiplomával rendelkezők.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Szépülnek a vásárhelyi óvodák

Szépülnek a vásárhelyi óvodák

Újabb felújított óvoda hivatalos átadását tartották Vásárhelyen. TOP-os projektben...
Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Mi lesz amikor elhangzik ez a mondat a vásárhelyi Nagyállomásról induló tram trainen? Miért is nem lesz...
 

És ezt már olvasta?

A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.
 
Fürdési tilalom a Mártély holtágon
Fürdési tilalom a Mártély holtágon Rossz hír, pláne mivel a következő napokban igazi nyaraló időt prognosztizál a meteorológia, hogy alig két hét után, ismét kikerült a fürödni tilos tábla a Mártélyi szabadstrandra.
 
Súlyos baleset Vásárhely közelében
Súlyos baleset Vásárhely közelében

Július 18-án a kora délutáni órákban baleset történt a 45-ös főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

 
Vásárhelyi betörők rendőrkézen
Vásárhelyi betörők rendőrkézen Néhány nap alatt egy, a városban történt lakásbetörést derítettek fel a hódmezővásárhelyi rendőrök. A bűncselekménnyel kapcsolatba 3 férfit előállítottak.
 
90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.