Kultúra, oktatásÚjabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

2017. szeptember 23., szombat
 
Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

Valószínű sok diplomás mezőgazdasági mérnök felkapja a fejét a hírre, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen 2018 februárjától, keresztféléves képzésben Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakot (MSc) indít.

 

 

 

 

 

Vagyis a helyben, vagy a régióban végzett alapdiplomát szerzett mérnökök, a munkaadók által valóban keresett, és a munkaerőpiac által az elmúlt években igen magasra beárazott új típusú végzettséghez nem kell az ország valamelyik távoli egyetemére járni, hanem helyben is elvégezhető.

A mesterképzéshez már nem kell az ország távoli, avagy fővárosi egyetemeire felvételezni, például azoknak sem, akik szeretnék, de családi vagy egzisztenciális okokból eddig nem tehették meg.

Természetesen túlsúlyban vannak azok, akik már eleve tudták, hogy a bolognai szisztéma nagy előnye, hogy sokkal több képzési útvonal lehetőséget biztosít, mint a korábbi rendszer, vagyis ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első diploma elég nagy szabadságot biztosít a későbbi továbbtanulásra, amire mostantól a Mezőgazdasági Karon is lehetőség van.

 

 

Dr. Horváth József dékán a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a vidékfejlesztési agrármérnökök az erőforrások optimális felhasználását biztosító termelő, elosztó és szabályozási, valamint a termeléssel, a szolgáltatásokkal összefüggő szervezési és irányítási folyamatokat felügyelik.

A hallgatók részletesen megismerik az európai és a magyarországi vidék- és területfejlesztés működésének sajátosságait (a mezőgazdaság vidékmegtartó és fejlesztő szerepét) és a sajátosságok okait, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakigazgatás rendszerét és működését.

A dékán azt is elmondta, a vidékfejlesztési agrármérnökök alkalmasak lesznek tervező-fejlesztő mérnöki, kutatói, illetve vezetői munkakörök betöltésére. Képesek lesznek pályázatok írására, projektek menedzselésére, szaktanácsadási feladatok ellátására. A végzett mérnökök felkészültek lesznek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

 

Érdemes megjegyezni, hogy Hódmezővásárhely a közelmúltban a megyei szakigazgatás központja lett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága pedig hamarosan a városba költözik. Ebben a szakmai környezetben nem csak a mesterszakos tanulmányok, hanem az elhelyezkedés is perspektivikus.


A négy féléves képzésre 2017. október 15. és november 15. között lehet jelentkezni elektronikus úton a felvi.hu felületen nappali és levelező tagozatra, államilag támogatott és önköltséges formára egyaránt.
Felvételt nyerhetnek az agrár- gazdaságtudományi, természettudományi és társadalomtudományi képzési területen szerzett alapdiplomával rendelkezők.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Szépülnek a vásárhelyi óvodák

Szépülnek a vásárhelyi óvodák

Újabb felújított óvoda hivatalos átadását tartották Vásárhelyen. TOP-os projektben...
Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Mi lesz amikor elhangzik ez a mondat a vásárhelyi Nagyállomásról induló tram trainen? Miért is nem lesz...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.