Kultúra, oktatásÚj szobrot avatnak az Andrássy úton

2017. október 9., hétfő
 
Új szobrot avatnak az Andrássy úton

Szent László király szobrát avatják október 12-én Hódmezővásárhelyen a Szentháromság Plébániánal, az Andrássy út 11. szám előtt.

 

 

 

 

 

 

 

Kenéz Heka Etelka Hódmezővásárhelyen élő lovag, költő, énekművész, mecénás adományozta a szobrot, amely Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotása.

 

A szobor a Szentháromság templom bal oldalán látható majd. A körülbelül 170 centiméter magas talapzatra kerül a 72 centiméteres mellszobor.  

 

Lantos Györgyi és szintén szobrászművész férje Máté István neve, illetve szobraik jól ismertek az országban, így Vásárhelyen is. Többek között ők készítették a BFMK oldalfalán lévő vásárhelyi híres személyek reliefjeit, vagy például az Ady Endre utca végén lévő körforgalom közepén álló nemrég felavatott Retorika című szoborkompozíciót, de a nevükhöz fűződik az 1996-ban felavatott, a Szent István téren álló, az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király lovasszobra is.

 

Az ünnepséget megelőzően 10 órakor Bíró László püspök és a tábori lelkészi kar koncelebrációs szentmiséje kezdődik a Szentháromság templomban, mely egyben Szentesi Csabának, a debreceni dandár görögkatolikus tábori lelkészének ezüstmiséje. 

 

Ezt követően - 11 órakor - a szobrot Bíró László, katolikus tábori püspök szenteli fel és áldja meg.

 

Kapcsolódó cikkünk, az adományozó Kenéz Heka Etelkáról ITT!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Belelendült a HLKC Felnőtt Női csapata

Belelendült a HLKC Felnőtt Női csapata

A meccs előtti bizakodó nyilatkozatok most teljesültek, sikerült győzni, méghozzá - jelentős - tíz gólos...
Elkészült az új vásárhelyi tüdőgondozó

Elkészült az új vásárhelyi tüdőgondozó

Egyelőre még várni kell arra, hogy beteget fogadjon a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházához...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.