Kultúra, oktatásÚj szobrot avatnak az Andrássy úton

2017. október 9., hétfő
 
Új szobrot avatnak az Andrássy úton

Szent László király szobrát avatják október 12-én Hódmezővásárhelyen a Szentháromság Plébániánal, az Andrássy út 11. szám előtt.

 

 

 

 

 

 

 

Kenéz Heka Etelka Hódmezővásárhelyen élő lovag, költő, énekművész, mecénás adományozta a szobrot, amely Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotása.

 

A szobor a Szentháromság templom bal oldalán látható majd. A körülbelül 170 centiméter magas talapzatra kerül a 72 centiméteres mellszobor.  

 

Lantos Györgyi és szintén szobrászművész férje Máté István neve, illetve szobraik jól ismertek az országban, így Vásárhelyen is. Többek között ők készítették a BFMK oldalfalán lévő vásárhelyi híres személyek reliefjeit, vagy például az Ady Endre utca végén lévő körforgalom közepén álló nemrég felavatott Retorika című szoborkompozíciót, de a nevükhöz fűződik az 1996-ban felavatott, a Szent István téren álló, az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király lovasszobra is.

 

Az ünnepséget megelőzően 10 órakor Bíró László püspök és a tábori lelkészi kar koncelebrációs szentmiséje kezdődik a Szentháromság templomban, mely egyben Szentesi Csabának, a debreceni dandár görögkatolikus tábori lelkészének ezüstmiséje. 

 

Ezt követően - 11 órakor - a szobrot Bíró László, katolikus tábori püspök szenteli fel és áldja meg.

 

Kapcsolódó cikkünk, az adományozó Kenéz Heka Etelkáról ITT!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Belelendült a HLKC Felnőtt Női csapata

Belelendült a HLKC Felnőtt Női csapata

A meccs előtti bizakodó nyilatkozatok most teljesültek, sikerült győzni, méghozzá - jelentős - tíz gólos...
Elkészült az új vásárhelyi tüdőgondozó

Elkészült az új vásárhelyi tüdőgondozó

Egyelőre még várni kell arra, hogy beteget fogadjon a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházához...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.
 
Még halálukban is összetartoznak
Még halálukban is összetartoznak

Vajon a sírban miért van egymás felé fordított fejjel a nő és a férfi? Szenzációs és nagyjelentőségű leletek Kopáncsnál. Nézze meg a feltárás képeit!

 
A NAV ügyintézés is a Kormányhivatalban
A NAV ügyintézés is a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen lesz a megyében először olyan ügyfélszolgálat a Kormányhivatalban, ahol az állami szolgáltatások köre a NAV ügyeintézéssel bővül.
 
Menő menza a Varga Tamás iskolában
Menő menza a Varga Tamás iskolában Pályázati projekt indul az iskolában, az egészséges táplálkozáshoz szükséges ismeretek elsajátítása, az étkezéssel kapcsolatos szemléletformálás jegyében.