Kultúra, oktatásÚj szobrot avatnak az Andrássy úton

2017. október 9., hétfő
 
Új szobrot avatnak az Andrássy úton

Szent László király szobrát avatják október 12-én Hódmezővásárhelyen a Szentháromság Plébániánal, az Andrássy út 11. szám előtt.

 

 

 

 

 

 

 

Kenéz Heka Etelka Hódmezővásárhelyen élő lovag, költő, énekművész, mecénás adományozta a szobrot, amely Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotása.

 

A szobor a Szentháromság templom bal oldalán látható majd. A körülbelül 170 centiméter magas talapzatra kerül a 72 centiméteres mellszobor.  

 

Lantos Györgyi és szintén szobrászművész férje Máté István neve, illetve szobraik jól ismertek az országban, így Vásárhelyen is. Többek között ők készítették a BFMK oldalfalán lévő vásárhelyi híres személyek reliefjeit, vagy például az Ady Endre utca végén lévő körforgalom közepén álló nemrég felavatott Retorika című szoborkompozíciót, de a nevükhöz fűződik az 1996-ban felavatott, a Szent István téren álló, az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király lovasszobra is.

 

Az ünnepséget megelőzően 10 órakor Bíró László püspök és a tábori lelkészi kar koncelebrációs szentmiséje kezdődik a Szentháromság templomban, mely egyben Szentesi Csabának, a debreceni dandár görögkatolikus tábori lelkészének ezüstmiséje. 

 

Ezt követően - 11 órakor - a szobrot Bíró László, katolikus tábori püspök szenteli fel és áldja meg.

 

Kapcsolódó cikkünk, az adományozó Kenéz Heka Etelkáról ITT!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Belelendült a HLKC Felnőtt Női csapata

Belelendült a HLKC Felnőtt Női csapata

A meccs előtti bizakodó nyilatkozatok most teljesültek, sikerült győzni, méghozzá - jelentős - tíz gólos...
Elkészült az új vásárhelyi tüdőgondozó

Elkészült az új vásárhelyi tüdőgondozó

Egyelőre még várni kell arra, hogy beteget fogadjon a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházához...
 

És ezt már olvasta?

90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.