GazdaságÚj megoldások a vásárhelyi külterületi utak karbantartására

2018. augusztus 24., péntek
 
Új megoldások a vásárhelyi külterületi utak karbantartására

A Vásárhelyi Önkormányzat szándéka szerint időszerű a külterületi földutak karbantartásának hosszú távú megoldása. Ehhez augusztus végéig vállalkozókat keresnek.

 

 

 

 


 

Mint az közismert Hódmezővásárhely az ország legnagyobb külterülettel rendelkező vidéki városa, mintegy 800 km külterületi úttal. A mezőgazdasági vállalkozók és tanyán élők naponta szembesülnek a földutak meglehetősen rossz állapotával, ugyanakkor előrelépés csak összehangolt munkával, minden fél részéről felelős hozzáállással érhető el. Ez utóbbi megállapítás augusztus 23-án hangzott el azon a Városházán tartott megbeszélésen, amelyen a polgármester mellett, a külterületi képviselő, műszaki szakemberek és nem utolsó sorban a város jelentősebb földhasználói és földút karbantartói vettek részt.

 

A konzultáción ismét megállapították - a már sokszor és sok helyen leírt problémát - nagyon sok a kritikus állapú földút, amely leginkább a sűrű útszéli növényzetre, az elszántott vízelvezető csatornákra, a helyenként tisztázatlan tulajdonviszonyokra, és a felelőtlen úthasználatra vezethetők vissza

A gazdák, a Dalerd, a helyi vadásztársaságok közreműködése és támogatása is szükséges, mert – mint elhangzott a megbeszélésen - a jelenlévők már eddig is komoly munkát fektettek az utak állapotának javításába, saját gépeikkel, vagy vállalkozó megbízásával.

 

Döntés született arról, hogy az önkormányzat augusztus 28-i regisztrálási határidővel beszerzést ír ki a külterületi utak gréderezésére, a felület helyreállítására és karbantartására. Ez egyébként a bakhátas felület kialakítása, amiről lefolyik az esővíz.

 

A korábbi gyakorlattal ellentétesen nem egy fővállalkozó közbeiktatásával, hanem a munkát végző vállalkozókkal közvetlenül fognak leszerződni. A munka tartós optimalizálása érdekében nem egy alkalomra, hanem megadott hosszúságú utak több évre történő karbantartására kötnek szerződést, ezzel is a minőségi munkára ösztönözve.

 

A város külterületének négy kerületére külön-külön is egyeztetik a földút-javítási igényeket, a forgalom figyelembe vételével és a környező használók bevonásával.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Régi csapat, új edző - gőzerővel készül a Kosársuli

Régi csapat, új edző - gőzerővel készül a...

Augusztus elseje óta tart az alapozás a vásárhelyi sportegyesület különböző korosztályainál a...
Jövőre már másképpen lesz

Jövőre már másképpen lesz

Sok magyar család életét könnyítette meg éveken keresztül az iskolakezdési támogatás,...
 

És ezt már olvasta?

Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében
Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében Szegeden izgalmas detektív játékot rendeznek, Hódmezővásárhelyen Tornyai János élete és művészete a rendezvény fő témája, Szentesen a magyar űrutazásról nyílik kiállítás, Makón a magyarországi fehérhímzéseket mutatják be.
 
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.