Kultúra, oktatásTörténelem és helytörténet

2019. október 8., kedd
 
Történelem és helytörténet

Sietős vagy éppen üldögélő, ám gondterhelt diákok lepték el Hódmezővásárhely frekventáltabb részeit október 5-én délelőtt. A valamennyi iskolából összeválogatott csapatok városismereti vetélkedővel pallérozták elméjüket.

 

 

Fotó: VH

 

 

 

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Hódmezővásárhely kulturális értékeinek megismerése céljából 47. alkalommal rendezte meg szombaton a hagyományos helyismereti vetélkedőjét.

A délelőtt 9-kor kezdődött vetélkedőn 31 általános és 23 középiskolai csapat, összesen száznál is több diák vett részt.

A cél idén is Hódmezővásárhely kulturális nevezetességeinek megismertetése volt.  

A versenyt évek óta szervező, Pap Éva és tanárkollégái a feladatsorok összeállításánál idén is az országos, illetve hódmezővásárhelyi események évfordulóira helyezték a fő hangsúlyt.

 

A verseny során elsőként egy feladatlapot töltöttek ki a versenyzők az iskolában, majd a kiosztott 2. feladatlappal egy közintézményt, az utolsó, 3. feladatlappal pedig több utcai helyszínt kellett felkeresni, ahol a város neves emlékei kapcsán tettek fel kérdéseket. Ezt követően visszatértek az iskolába.

A csapatoknak igyekezniük kellett végigjárni a várost, mert a játékidő 70 perc volt.

 

Az általános iskolások között I. helyezett Kis-Molnár Zsuzsanna és Bánfi Emma (Varga Tamás Általános Iskola) lett, a II. helyen Farkas Emma és Rózsa Laura (Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola), a III. helyen Mihály Barbara és Bartucz Fanni (Varga Tamás Általános Iskola) végzett.

 

A középiskolások között I. helyet ért el Gál Evelin és Bányai Szabolcs (HSzC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolája), a II. helyen Bodzsár Míra és Forrai Fruzsina (Bethlen Gábor Református Gimnázum), a III. helyen pedig Győrfi Dominik és Fried Máté (HSzC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolája) végzett.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden szeptembertől elindul!

Vásárhelyen nem jött be? - Szegeden...

Idén már el sem indult az elsőévesek képzése a Metropol Egyetem Vásárhelyre hívott kihelyezett...
Újabb kórházfejlesztés a láthatáron

Újabb kórházfejlesztés a láthatáron

A vásárhelyi kórház fejlesztésének szeptemberben bejelentett jövőbeni terveinek egy része, egy most...
 

És ezt már olvasta?

Újabb sikeres színházi előadás
Újabb sikeres színházi előadás Egy férfiklub hétköznapjaiba engedett bepillantást a Nő a tét című előadás legutóbb a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek Pazar zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös koncertjére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.
 
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák A Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-, valamint U20-as csapata vasárnap a Pápa otthonában lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjában. Egy győzelem, egy vereség.
 
Dobogós helyezések Budapesten
Dobogós helyezések Budapesten

Október 12-én a 12. Magyar Open Poomsae Bajnokságon a vásárhelyi Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói 5 dobogós helyezést ért el.

 
Súlyos testi sértés a vád
Súlyos testi sértés a vád Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában.
 
Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.