GazdaságTöbbmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal

2019. szeptember 14., szombat
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal

Két szabálytalan informatikai szerződés miatt is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A hatóság honlapján közzétett döntések azokat a szerződéseket érintik, amelyek miatt a Fidesz helyi szervezete több alkalommal is számon kérte Márki-Zay Péter polgármestert.

 

Szeptember 17-én Frissítve a HVSZ Zrt. közleményével!

 

 

 

 

A döntések szerint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a Cyber Services Zrt-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást, a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki, és semmissé tette az érintett megállapodásokat.

A szerződések miatt a Fidesz helyi szervezete korábban több alkalommal is szót emelt, és azok nyilvánosságra hozatalát követelték Márki-Zay Pétertől, amit a polgármester előbb megtagadott, majd részben teljesített.

A pénteki döntések szerint az önkormányzat tavaly december 5-én, illetve idén április 1-jén kötött vállalkozói keretszerződést kibervédelmi és információbiztonsági szakértői szolgáltatásokra. A keretszerződésekhez kapcsolódva eseti megállapodásokban rögzítették az elvégzendő feladatokat és a díjazást.

A cégek feladata volt a többi közt az önkormányzat informatikai rendszerével kapcsolatos szakértői munka elvégzése, az incidensekre való reagálás, valamint információ biztonsági felelős biztosítása a megrendelő számára. A megállapodás alapján ezért a cégeket szakértői munkanaponként nettó 150, illetve 120 ezer forintos díjazás illette meg.

A jogszabályok szerint a határozatlan idejű szerződéssel megrendelt szolgáltatás becsült értéke - amely alapján eldönthető szükséges-e közbeszerzés kiírása - a havi ellenszolgáltatás 48-szorosa. Ezt a hatóság az önkormányzat által a saját honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján határozta meg, így az egyik cégnél az 59,4 millió, a másiknál 36,68 millió forintos becsült érték többszöröse a közbeszerzési eljárást kötelezővé tevő 15 millió forintos határnak. Az önkormányzat ezért jogsértően mellőzte a közbeszerzési eljárást.

A hatóság a jogsértést súlyosnak ítélte, mivel az a közpénzek átlátható felhasználásának törvényi célját hiúsította meg. A közbeszerzés jogtalan mellőzése miatt a hatóság 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra. A szabálytalan szerződéseket a hatóság semmisnek nyilvánította, érvénytelenség miatt további 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki, megállapítva, hogy a jogsértés nem reparálható.

 

Az MTI-nél szeptember 14-én délben megjelent hírre néhány órával később a hódmezővásárhelyi polgármester közleményben reagált:


NYILVÁNVALÓAN POLITIKAI CÉLZATÚ ÉS TÉVES A KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG HATÁROZATA

A KDB tendenciaszerűen ismét péntek délután közzétett határozata arra a képtelenségre hivatkozva marasztalja el városunk Polgármesteri Hivatalát, hogy az informatika nem alaptevékenysége a Hivatalnak. A döntésben ugyan közvetlenül nem vagyok érintett, de a jegyző asszony haladéktalanul bírósághoz fordul az alábbi okok miatt:

1. 2018 októberéig az önkormányzat saját cége a HVSZ Zrt. végezte ezt a szolgáltatást, a cég azonban 2018. október 2-án felmondott, ezzel kényszerhelyzet elé állítva a Polgármesteri Hivatalt.

2. A Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló törvény (MÖTV, 2011. évi CLXXXIX.tv.) 114. szakasz (1) pontja világosan kimondja, hogy az önkormányzat "informatikai rendszert működtet", az Államháztartásról szóló törvény (ÁHT, 2011. CXCV. tv.) 7. szakasz (2) a) pontja pedig alaptevékenységként definiálja a "szakmai alapfeladatai ellátását elősegítő, más, nem haszonszerzés céljából végzett tevékenység"-eket is. A törvényi előírások mellett a feladat kiemelt nemzetbiztonsági vonatkozásai miatt is a kivételi körbe tartozik - ettől függetlenül a Hivatal mindent megtett lehetséges beszállítók felkutatására, de ezt a feladatot senki nem vállalta.

3. A valamennyi önkormányzat által használt ASP rendszerünket fejlesztő cég ajánlása nyomán jutottunk el a Cyber Services céghez, akik semmiképpen nem nevezhetőek "baráti" cégnek, hiszen vezetőjük a Nemzeti Biztonsági Felügyelet CDMA kiberbiztonsági központját irányította az Orbán-kormány idején, 2017-ben lett legfőbb befektetőjük az állami tulajdonú Eximbank, és azóta is elsősorban kormányzati megbízásokon dolgoznak. Az általuk dedikált szakértői csapat vezetője volt Kalotay Balázs, akinek saját cégével, a VIAT Kft-vel 2019. április 1-én kötött szerződést az Önkormányzat, szintén a Cyber Services cég javaslatára. Az új szerződést egy újabb súlyos informatikai támadás tette szükségessé.

4. Hogy mennyire indokolt volt a szolgáltatás igénybe vétele, azt az is mutatja, hogy azóta is havi rendszerességgel próbálják feltörni a Hivatal rendszereit külső támadók. Előfordult, hogy valaki fizikailag behatolt az önkormányzat épületébe és egy kábel kihúzásával állította le rendszereinket, vagy ami ennél is komolyabb bűncselekményre utal, hogy éppen a szolgáltatást tavaly megtagadó, ifj. Rapcsák András vezette SAJÁT ÖNKORMÁNYZATI CÉGÜNK, A HVSZ Zrt. EGYIK GÉPÉRŐL ÉRTE HEKKER-TÁMADÁS a rendszerünket 2019. július 2-án. Az ügyben jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, reméljük komoly felelősségre vonás következik, és a nyomozás nem akad el egyéb érdekek miatt.

A KDB döntése mögött nem nehéz politikai szándékot felfedezni, ahogy az elmúlt másfél év ismétlődő, működésünket ellehetetlenítő támadások mögött is. Ahogy eddig is, a továbbiakban is a törvények legteljesebb betartásával fogunk mindent megtenni a lakosság személyes adatainak védelme érdekében.

Dr. Márki-Zay Péter
polgármester

 

Szeptember 17-én a HVSZ Zrt. közleményt adott ki, amelyben reagált a fentiekre: 

 

KÖZLEMÉNY

A Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. közleménye Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jogsértő informatikai szerződéseivel kapcsolatban:

A HVSZ Zrt. álláspontja szerint a polgármesteri hivatalban végzett informatikai feladatellátást a társaság nem tagadta meg és a hivatal informatikai rendszerének működését támadással nem befolyásolta. A HVSZ Zrt. bevonására csupán 2018. áprilisától, kifejezetten a polgármesteri hivatal saját kérésére, időlegesen, a hivatal teljes informatikai csoportjának távozása miatt került sor. A hivatal saját informatikai csoportjának újjászervezésével és betanításával a társaság további jelenléte szakmailag indokolatlanná vált. A polgármesteri hivatalt ért támadással összefüggésben elhangzott híreszteléseket a HVSZ Zrt. határozottan visszautasítja és áll minden vizsgálat elé.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jogsértő módon kötött kibervédelmi és informatikai szakértői szerződéseihez a HVSZ Zrt.-nek semmilyen formában nincs köze, a hivatal a jogsértő szerződéseket saját hatáskörében intézte, a szerződések tárgyában szereplő tevékenységek soha nem képezték a HVSZ Zrt. feladatellátásának részét.

A HVSZ Zrt. határozottan visszautasítja, hogy a társaság nevét és a polgármesteri hivatal jogsértő magatartását az állampolgárok megtévesztése céljából szándékosan, manipulatív módon összemossák. Visszautasítja továbbá azt is, hogy politikai érdekek mentén feláldozásra kerüljön egy közel harminc éve működő, közfeladatot is ellátó gazdasági társaság.

A társaság megerősíti azon korábbi kijelentését, mely szerint a szolgáltatásainak folyamatos biztosítása szempontjából kifejezetten károsak a vállalattal összefüggésben tett politikai megnyilvánulások, akár tulajdonosi, akár külső körből származnak.


Rapcsák András
az igazgatóság elnöke”
 
 
VH-MTI
 

Olvassa el ezt is!

Az Év Alpolgármestere díj Vásárhelyre került

Az Év Alpolgármestere díj Vásárhelyre került

A díjakat a 25. Városi Polgármesterek Randevúján adták át szeptember 13-án Velencén, az...
A város múltjáról valló leletek

A város múltjáról valló leletek

A Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt kétszázötven...
 

És ezt már olvasta?

Újabb sikeres színházi előadás
Újabb sikeres színházi előadás Egy férfiklub hétköznapjaiba engedett bepillantást a Nő a tét című előadás legutóbb a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek Pazar zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös koncertjére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.
 
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák A Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-, valamint U20-as csapata vasárnap a Pápa otthonában lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjában. Egy győzelem, egy vereség.
 
Dobogós helyezések Budapesten
Dobogós helyezések Budapesten

Október 12-én a 12. Magyar Open Poomsae Bajnokságon a vásárhelyi Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói 5 dobogós helyezést ért el.

 
Súlyos testi sértés a vád
Súlyos testi sértés a vád Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában.
 
Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.