GazdaságTó a Hódtóban - jól halad az építkezés

2018. szeptember 19., szerda
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés

Kedden tették le az alapkövét az egykori Kossuth Zsuzsa szakközépiskola helyén kialakítandó pihenőparknak.

 

 

 

 

 

 

Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező System Service Kft. projektmenedzsere, Kérdő Szabolcs közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. A kis ünnepségen részt vett az alpolgármester, a polgármesteri hivatal több műszaki munkatársa, a meghívott helyi sajtó képviselői.

A park a tervek szerint év végére elkészül, amelynek elnevezése a helyi lakosokon múlik. Eddig sokan szavaztak a Kossuth Zsuzsanna névre, de „versenyben van” a Hódtói Park elnevezés is.

 

Mint arról az elmúlt években a Vásárhelyi Hírekben folyamatosan olvashattak, már 2015-ben eldőlt, hogy pihenőpark létesüljön az elbontott egykor iskola területén.

Emlékezetes a vásárhelyiek egy része – nagyrészt érzelmi kötődés okán – nehezményezte, hogy a városvezetés nem kívánja felújítani az iskolát, hanem inkább az eldózerolás mellett döntött. Még tüntetéssel is próbáltak tiltakozni, de ez nem hatotta meg a döntéshozókat.  

 

2016 kora tavaszán egy közgyűlésen elhangzott, a lakosság véleményét kérik a Kaszap utca – Hódtó utca sarkán lebontott Kossuth Szakközépiskola helyén kialakítandó park terveiről.

 

A kissé dagályosra sikeredett "Építsük közösen Hódmezővásárhelyt" elnevezésű weboldalon lehetett bejelölni a felajánlott lehetőségeket, illetve további ötleteket, javaslatokat is beírhattak. Az oldalon sok ötlet közül lehetett választani, a piknikező helytől a szoborparkig, a szabadtéri színpadtól a lábtengó pályáig.

A szavazás zárása előtt két héttel egy sajtótájékoztatón elhangzott, közel 1300 adatlapot töltöttek ki. A szavazók 64 százaléka tavat. 44% szabadtéri színpadot 31% pihenőparkot szeretne a területen. A lakossági konzultáció eredményeként a többség „tó és pihenőpark” kialakítására voksolt.

Mint arról beszámoltunk, Vásárhely teljes felnőtt népességének, körülbelül 5%-a jelezte interneten elképzelését. Az öt százalékban nincsenek benne, azok az idősek, akik nemcsak hogy nem interneteznek, de hozzájuk az elektronikus konzultáció el sem jutott. Már akkor voltak olyan vélemények, hogy a szavazatok száma alapján hozott döntés a laikusok számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a város lakosainak többségét reprezentálta. 

 

Nyilvánosságra került három - első ránézésre is igényes - terv. Végül a nyerő a 2. változat lett (kép a lap alján!)

"A közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik, a tender pedig az év vége felé lezárul, így a kivitelezés 2018 elején elindulhat és az év vége felé megvalósul mind a két terv” - mondta tavaly tavasszal Lázár Mária projektmenedzser a Vásárhelyi Híreknek. Valóban, a terveknek megfelelően az építkezés el is kezdődött és minden remény megvan arra, hogy ez év végére el is készül.

 

Az kevésbé ismert, hogy a Zöld Hódmezővásárhely – Környezettudatos Közterület Megújítás Hódmezővásárhelyen elnevezés alatt futó - az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 100 %-os támogatású - 831 milliós projekt két részből áll: az egyik a Kaszap utcai Pihenőpark megépítése, a másik a Kertvárosban a kőfal melletti Európa Park felújítása.   

 

A pihenőpark 19 ezer négyzetméteres területére, - mint képünkön is látható - impozáns park épül 3000 négyzetméteres tóval, amelyben többek között pihenő-, játszó-, sportterület, pavilon is lesz. A tó körül lépcsőzetesen alakítják ki a teret amely átvezet a természetes napozórétek, dombok, virágos rétek világába, az utakhoz pedig hidak és fadekkek kapcsolódnak. A területen a hazai ökológiai viszonyoknak megfelelő, honos fajokat telepítenek - olvasható a tervekben.

A parkban gumiburkolatú játszótér lesz (a tómeder kikotrása miatt a nagy dombokon csúszdák épülnek. Fittness tér kialakítását is tervezik park dombjai közé. Természetesen a park egész területére minőségi utcabútorok terveztek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újabb vásárhelyi szakképző újult meg

Újabb vásárhelyi szakképző újult meg

Jelentős fejlesztési folyamat fejeződött be nemrég a HSZ Centrumhoz tartozó Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és...
A Nagy Háború emlékei a vásárhelyi gimnáziumban

A Nagy Háború emlékei a vásárhelyi...

A Meritum Egyesület Elfeledett hőseink című megyei, történelmi ismeretterjesztő vándorkiállítása a...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."