BulvárTiszta víz adóssággal?

2018. augusztus 2., csütörtök
 
Tiszta víz adóssággal?

A termékismertetőkkel kapcsolatos előző cikkünk nagy hullámokat kavart, sok hozzászólás érkezett, valamennyi az ott szerzett kellemetlen élményekkel és a sajnos sokszor későn megfogalmazott „ha én ezt tudtam volna” felismerésekkel. Ez ösztönzött minket a téma folytatására is.

 

 

 

Képünkön elektrolízissel "megvasazott ivóvíz"

 

 

 

„Az emberek szeretik, ha becsapják őket!”- summázta cinikusan egy ügynök, aki évekig Hódmezővásárhelyen egy svájci cég egészségjavító készülékeit árusította MLM rendszerben, ami azt jelenti, érdeke beszervezni „maga alá” ügynököket, ezzel arányosan növekszik a bevétele.  

 

Az egészséges életmódra hivatkozva, az ügyeskedők újabb nagy lehetősége, az ivóvíz EU-s normákhoz igazított „ijesztővé” vált adataira hivatkozva, víztisztító csodamasinák rátukmálása a gyanútlan, ám szeretteit féltő családokra.

 

“Mielőtt egyik vagy másik csodát ígérő, méregdrága berendezésre adnánk le a voksunkat és pénzünket, jó lenne tisztázni magunkkal, hogy mi nem tetszik a csapon érkező vízben: a szaga, színe, hordalékos, kemény, vasas vagy egyéb szennyeződés van benne, mint nitrát és társai” – mondta el egy riportban Pál Zoltán, a BBTE Földrajz Karának adjunktusa.

 

Az ügyes ügynökök a tájékozatlanságra építenek. Ezt igazolja a vásárhelyiek beszámolói, akiknek bemutatták miért „ihatatlan” a csapvíz. Látványos demonstrációval egy készülék kicsapatta a sok „károsként bemutatott” ásványi és egyéb szennyeződésnek titulált anyagot. Az elmondás alapján nem volt nehéz rájönnni, hogy elektrolízissel egy sima vízbontást csináltak, és ezáltal kiváltak a szennyezőnek titulált  anyagok, vagyis a „varázslat után” a víz felszínén úszkáló elszíneződött anyagdarabkákban, ásványi anyagokban semmi mérgező nincs. Sőt a szervezetnek szüksége van rá. Viszont a megkérdezett vegyészmérnök felhívta a figyelmet a beszámoló egy fontos részére. A csapvíz íjesztő barnás elszíneződése attól van, mert az elektródról leoldódott vas. A szakma tudja, hogy ha a vizet elektrolizálni akarják akkor azt grafitelektródok között kell elvégezni. Az ügynök ezt persze elfelejti elmondani.

 

Ám, ha valaki mégis úgy dönt, hogy megnyugtatóbb számára egy víztisztító, akkor jó ha tudja, sok esetben 60-100 ezer forintért beszerezhetők az interneten, ugyanazokkal a garanciális biztosítékokkal, ugyanazok a jó minőségű víztisztító készülékek, mint amelyeket „különleges lehetőséget” kínáló ügynökök 200- 400 ezer forintért ajánlanak. (Az idősebbekre, vagy a tájékozatlanokra utaznak az ügynökök, nem egy esetben jókora adósságot generálva.)

Ilyenkor, minden esetben beígérik az arzénmentesítést is. Az interneten fellelhető egyik víztisztítókat forgalmazó nagy cég adatai szerint például egy cserélhető szűrő 50 mikrogramm/liter arzéntartalom esetén mindössze 4000 liter megszűrésére alkalmas, és utána cserélni kell.   

A nevüket elhallgató, a Vásárhelyi Hírek által megkérdezett háziorvosok szkeptikusak a víztisztítók hatásosságával kapcsolatban, leginkább azért, mert szerintük Vásárhelyen például a gyakorinak tekinthető pajzsmirigy betegségek az ivóvíz magas jódtartalmának a számlájára írhatók.

 

A sok család költségvetését megrogyasztó, esetenként negyedmillió forintot is meghaladó, (a szűrőbetétekért rendszeresen 15-20 ezer forint plusszal terhelt) drága víztisztítók beszerzése Hódmezővásárhelyen 2017-re okafogyottá válhatott, mert befejeződött a városi ivóvízminőség javító programja, ám sokan szkeptikusak maradtak.

 

A témához kapcsolódó cikkünk - olvassa el ezt is:

 

Drágán mért tájékozatlanság

 
 
Selmeczi Dorottya - VH
 

Olvassa el ezt is!

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanács

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme...

Hamarosan elkezdődődik a diákok albérletkeresésének időszaka, amikor felbolydul a főváros és az egyetemi...
Középpontban az embör

Középpontban az embör

Nagyszerű néprajzi tárlaton mutatja be a Tornyai János Múzeum a múltbeli férfiak világát. A...
 

És ezt már olvasta?

A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek
A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek Az I. Világháborúról adott ki kötetet a Csongrád Megyei Önkormányzat, amelyet a szerző mutatott be a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtárban. Képekkel.
 
Újabb sikeres rekonstrukció
Újabb sikeres rekonstrukció Befejeződött a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása Csúcs, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészben. Összesen 13 kilométer csatorna készült
 
Egy helyszín két megemlékezés
Egy helyszín két megemlékezés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés 23-án 9 óra 30 perckor a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.

 
Videókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások
Videókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások A Nemzeti Emlékezet Hete részeként került sor a helyi középiskolások számára kiírt történelemversenyre, amelyre hat csapata jelentkezett. Eredményekkel és képekkel.
 
A vásárhelyi szakképzők is ott lesznek
A vásárhelyi szakképzők is ott lesznek Szegeden az IH Rendezvényközpontban illetve a Szent-Györgyi Albert Agórában tartanak pályaválasztási napokat.
 
A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója
A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhelyen először szervezte meg használaton kívüli vagy rossz elektronikai eszközök gyűjtését.
 
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Hódmezővásárhelyen bejárást tartottak helyi rendőrök és a Szociális Szolgáltató szakemberei.