BulvárTiszta víz adóssággal?

2018. augusztus 2., csütörtök
 
Tiszta víz adóssággal?

A termékismertetőkkel kapcsolatos előző cikkünk nagy hullámokat kavart, sok hozzászólás érkezett, valamennyi az ott szerzett kellemetlen élményekkel és a sajnos sokszor későn megfogalmazott „ha én ezt tudtam volna” felismerésekkel. Ez ösztönzött minket a téma folytatására is.

 

 

 

Képünkön elektrolízissel "megvasazott ivóvíz"

 

 

 

„Az emberek szeretik, ha becsapják őket!”- summázta cinikusan egy ügynök, aki évekig Hódmezővásárhelyen egy svájci cég egészségjavító készülékeit árusította MLM rendszerben, ami azt jelenti, érdeke beszervezni „maga alá” ügynököket, ezzel arányosan növekszik a bevétele.  

 

Az egészséges életmódra hivatkozva, az ügyeskedők újabb nagy lehetősége, az ivóvíz EU-s normákhoz igazított „ijesztővé” vált adataira hivatkozva, víztisztító csodamasinák rátukmálása a gyanútlan, ám szeretteit féltő családokra.

 

“Mielőtt egyik vagy másik csodát ígérő, méregdrága berendezésre adnánk le a voksunkat és pénzünket, jó lenne tisztázni magunkkal, hogy mi nem tetszik a csapon érkező vízben: a szaga, színe, hordalékos, kemény, vasas vagy egyéb szennyeződés van benne, mint nitrát és társai” – mondta el egy riportban Pál Zoltán, a BBTE Földrajz Karának adjunktusa.

 

Az ügyes ügynökök a tájékozatlanságra építenek. Ezt igazolja a vásárhelyiek beszámolói, akiknek bemutatták miért „ihatatlan” a csapvíz. Látványos demonstrációval egy készülék kicsapatta a sok „károsként bemutatott” ásványi és egyéb szennyeződésnek titulált anyagot. Az elmondás alapján nem volt nehéz rájönnni, hogy elektrolízissel egy sima vízbontást csináltak, és ezáltal kiváltak a szennyezőnek titulált  anyagok, vagyis a „varázslat után” a víz felszínén úszkáló elszíneződött anyagdarabkákban, ásványi anyagokban semmi mérgező nincs. Sőt a szervezetnek szüksége van rá. Viszont a megkérdezett vegyészmérnök felhívta a figyelmet a beszámoló egy fontos részére. A csapvíz íjesztő barnás elszíneződése attól van, mert az elektródról leoldódott vas. A szakma tudja, hogy ha a vizet elektrolizálni akarják akkor azt grafitelektródok között kell elvégezni. Az ügynök ezt persze elfelejti elmondani.

 

Ám, ha valaki mégis úgy dönt, hogy megnyugtatóbb számára egy víztisztító, akkor jó ha tudja, sok esetben 60-100 ezer forintért beszerezhetők az interneten, ugyanazokkal a garanciális biztosítékokkal, ugyanazok a jó minőségű víztisztító készülékek, mint amelyeket „különleges lehetőséget” kínáló ügynökök 200- 400 ezer forintért ajánlanak. (Az idősebbekre, vagy a tájékozatlanokra utaznak az ügynökök, nem egy esetben jókora adósságot generálva.)

Ilyenkor, minden esetben beígérik az arzénmentesítést is. Az interneten fellelhető egyik víztisztítókat forgalmazó nagy cég adatai szerint például egy cserélhető szűrő 50 mikrogramm/liter arzéntartalom esetén mindössze 4000 liter megszűrésére alkalmas, és utána cserélni kell.   

A nevüket elhallgató, a Vásárhelyi Hírek által megkérdezett háziorvosok szkeptikusak a víztisztítók hatásosságával kapcsolatban, leginkább azért, mert szerintük Vásárhelyen például a gyakorinak tekinthető pajzsmirigy betegségek az ivóvíz magas jódtartalmának a számlájára írhatók.

 

A sok család költségvetését megrogyasztó, esetenként negyedmillió forintot is meghaladó, (a szűrőbetétekért rendszeresen 15-20 ezer forint plusszal terhelt) drága víztisztítók beszerzése Hódmezővásárhelyen 2017-re okafogyottá válhatott, mert befejeződött a városi ivóvízminőség javító programja, ám sokan szkeptikusak maradtak.

 

A témához kapcsolódó cikkünk - olvassa el ezt is:

 

Drágán mért tájékozatlanság

 
 
Selmeczi Dorottya - VH
 

Olvassa el ezt is!

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme néhány jótanács

Albérletet keresel? Átverhetnek: íme...

Hamarosan elkezdődődik a diákok albérletkeresésének időszaka, amikor felbolydul a főváros és az egyetemi...
Középpontban az embör

Középpontban az embör

Nagyszerű néprajzi tárlaton mutatja be a Tornyai János Múzeum a múltbeli férfiak világát. A...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.